Με ποσοστό 93,59% επανεκλέχθηκε επικεφαλής στο Ποτάμι ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας του 3ου Συνεδρίου του κόμματος, που διεξήχθη στον Κεραμεικό.
Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Μαυρωτάς, γραμματέας Οργανωτικού ο Γιώργος Γκαρής, γραμματέας Στρατηγικών Δράσεων η Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, ενώ επικεφαλής της Νεολαίας η Μαρία Δαμανάκη και ο Αναστάσιος Παππάς.
Με ποσοστό 90,33% εγκρίθηκε η πολιτική απόφαση του κόμματος, αντιθέτως «όχι» στην πρόταση 10 σημείων του Γιώργου Αμυρά είπε το 41,67%, έναντι 34,47 του «ναι».
Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή
Μετά την εκλογή του ο Σταύρος Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι τα 7 σημεία που θα καθορίσουν τις μετεκλογικές συνεργασίες του Ποταμιού είναι:
– Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους οριζοντίως και καθέτως
– Ανάδειξη της μεσαίας τάξης σε κεντρική λεωφόρο ανάπτυξης
-Σύγχρονη ανοιχτή Παιδεία χωρίς τις ιδεοληψίες του περασμένου αιώνα
-Σεβασμός όλων των ατομικών δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις
-Προστασία της γης, της θάλασσας, των ζώων ως ιστορική μας υποχρέωση
-Διαγενεακή δικαιοσύνη ως πυξίδα για όλες τις οικονομικές και κοινωνικές μας αποφάσεις
-Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία με τελικό στόχο την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.
Υπογράμμισε ότι «το Ποτάμι είναι ένας ζωντανός οργανισμός με λάθη και ατέλειες, ένα Κίνημα που ποτέ δεν βολεύτηκε με την ακινησία και τη σιωπή» και πρόσθεσε: «Ανέλαβα την ευθύνη για τις αποφάσεις συνεργασίας που πάρθηκαν το 2017. Δεν κρύβομαι και δεν κρυφτώ στα δύσκολα και στα λάθη. Αλλά και όλοι εσείς, δεν πρέπει να κρυφτείτε. Πρέπει να δώσετε το μήνυμα, ότι το Ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Είναι εδώ και καλούμε τους πολίτες που παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της χώρας, που ποτέ δεν τους χαρίστηκε τίποτα να επιλέξουν στην πολιτική αυτούς που τους ταιριάζουν».
«Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή. Το πιστεύω και συνεχίζω! Έχουμε πολύ δουλειά αυτόν τον χειμώνα. Σας καλώ να αναλάβετε την ευθύνη για την επιτυχία του Κινήματος μας», κατέληξε.
Μαυρωτάς: Μετεκλογικές συνεργασίες πάνω σε προγραμματικές θέσεις
Ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για αυτόνομο Ποτάμι «με μετεκλογικές συνεργασίες πάνω σε προγραμματικές θέσεις και όχι σε προσωπικές προθέσεις» και σημείωσε ότι πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι «δεν υπάρχει πιο ορθολογική επιλογή από την ψήφο στο Ποτάμι στις επόμενες κρίσιμες εκλογές».
« Ειδικά μάλιστα αυτή την κρίσιμη περίοδο το Ποτάμι είναι η χρήσιμη ψήφος», πρόσθεσε, ενώ ως προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα προσδιόρισε την επικαιροποίηση των 99 θέσεων και την οργανωτική ανασυγκρότηση σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε τομεακό επίπεδο. Σημείωσε ότι το Ποτάμι έχει προτάσεις, τις οποίες «πρέπει να βγάλουμε στην κοινωνία». «Εκλαΐκευση δεν σημαίνει λαϊκισμός. Πρέπει να εκλαϊκεύσουμε πράγματα», συμπλήρωσε.
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσίπρας υπογράμμισε πως «είναι σαφές ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να δηλώσουμε καθαρά, ότι θα συμμετέχουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ θέτοντας τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις οποίες μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εισήγησή του» .
«Μόνο έτσι θα αντιληφθεί ο κόσμος, στην πόλωση που θα επικρατήσει, ότι η ψήφος του δεν θα πάει χαμένη. Ότι ναι, χρειάζεται να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά δίχως το Ποτάμι οι λύσεις θα είναι συντηρητικές», πρόσθεσε.
Χαιρετισμοί εκπροσώπων κομμάτων
Με χαιρετισμούς εκπροσώπων των κομμάτων συνεχίστηκαν οι εργασίες της 2ης ημέρας του 3ου Συνεδρίου του Ποταμιού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης απηύθυνε κάλεσμα στο ΠΟΤΑΜΙ, αναγνωρίζοντας -όπως είπε- και τις διαφορές μας να διαμορφώσουμε χώρο διαλόγου που θα διεκδικήσει θέσεις και συναινέσεις σε κρίσιμα ζητήματα. Ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι τα δύο κόμματα, ψήφισαν νομοσχέδια στη Βουλή που αφορούσαν σε δικαιώματα και συμπίπτουν οι απόψεις τους σε κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να δούμε το μέλλον με όρους όχι νέου δικομματισμού, αλλά διπολισμού με αστερισμούς ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων και κομμάτων. Αναφερόμενος τέλος στη συμφωνία των Πρεσπών δήλωσε βέβαιος ότι εφόσον έρθει στη Βουλή, θα βρει την αναγκαία στήριξη.
Τέλος τόνισε ότι η διαχωριστική γραμμή μνημόνιο-αντιμνημόνιο ανήκει στο παρελθόν.
«Οι πορείες μας είναι παράλληλες. Επιμέρους διαφωνίες φυσικά υπάρχουν αλλά θεωρώ ότι ο δικός σας χώρος γειτνιάζει με το δικό μας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης. Παράλληλα επισήμανε ότι το ΠΟΤΑΜΙ από την αρχή στάθηκε και στέκεται ξεκάθαρα απέναντι στο λαϊκισμό, σε κάθε του μορφή, και μίλησε για την ανάγκη συγκρότησης μετώπου ευθύνης και κοινής λογικής για να βγούμε από την κρίση τονίζοντας ότι το ΠΟΤΑΜΙ, έχει ξεχωριστή θέση σ’ αυτή τη μεγάλη εθνική προσπάθεια.
Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος τόνισε ότι «Κίνημα Αλλαγής και ΠΟΤΑΜΙ, εξακολουθούν να μοιράζονται κοινές αγωνίες για το μέλλον της χώρας». Άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για εικόνα «Βαβέλ», όσο και στη Νέα Δημοκρατία, που εξακολουθεί όπως είπε να παραμένει συντηρητικό κόμμα. Ζήτησε τέλος «να γυρίσουμε την πλάτη στον αναπαλαιωμένο δικομματισμό», σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο.
Υπέρ της προσέγγισης με το φιλελεύθερο χώρο τάχθηκε ο Βουλευτής Γιώργος Αμυράς, ο οποίος πρότεινε και προεκλογικά συμφωνημένη συνεργασία για μετεκλογική υλοποίηση.
Προγραμματική συμφωνία με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησε ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Δεν με αφορά η συμπόρευση με τη δεξιόστροφη συντήρηση αντέτεινε ο Σπύρος Δανέλλης, υποστηρίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία είναι φιλελεύθερη μόνο στην οικονομία.
Όχι στην ομφαλοσκόπηση ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης ο οποίος επεσήμανε πως είναι αναγκαία η σύνθεση, αλλά πρέπει να κάνει προσπάθεια το ΠΟΤΑΜΙ για να γίνει το στίγμα πιο ευκρινές.
Απόστολος Χονδρόπουλος