Search

Σπύρος Σφέτας στον Αθήνα 9.84: «Εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από την ελληνική Βουλή, αίρονται όλα, το έργο της Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος- Σκοπίων για τον αλυτρωτισμό ακυρώνεται, όπως και οι συνταγματικές τροποποιήσεις που θα περάσει ο Ζάεφ. Ο,τι προλάβαμε να κάνουμε για τα νέα σχολικά εγχειρίδια θα αναιρεθεί»

1295

Αθήνα, 2018/11/05

Η πρώτη συνάντηση της Μεικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Ελλάδος -πΓΔΜ, πραγματοποιήθηκε στη Θεσ/νίκη, στο πνεύμα και στις αρχές της συμφωνία των Πρεσπών. Ηταν διαδικαστικού χαρακτήρα και το δυσκολότερο πρόβλημα στο οποίο καλούνται να δώσουν λύση οι ειδικοί, αφορά στους αλυτρωτισμούς που εμπεριέχονται στα σχολικά βιβλία και πρέπει να απαλειφθούν.

Ο καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας στο ΑΠΘ Σπύρος Σφέτας μίλησε για το θέμα στον Αθήνα 9.84 και στον Αρη Τόλιο

Αναλυτικά:

 

Σπύρος Σφέτας: “Εάν η συμφωνία των Πρεσπών δεν περάσει από την ελληνική Βουλή, αίρονται όλα και το έργο της Επιτροπής ακυρώνεται. Οπως και οι συνταγματικές τροποποιήσεις που θα περάσει ο Ζάεφ τις επόμενες ημέρες … Αυτό σημαίνει ότι γυρίζουμε στο σημείο μηδέν. Ο,τι προλάβαμε να κάνουμε σε αυτό το μικρό διάστημα για τα νέα σχολικά εγχειρίδια, θα αναιρεθεί. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο σε σχέση με την πΓΔΜ. Σε σχέση με την Αλβανία και την Τουρκία υπήρχαν επιτροπές που έβλεπαν τα σχολικά εγχειρίδια. Στο πλαίσιο της Ουνέσκο και της ΕΕ υπάρχει πρόβλεψη για επιτροπές που κοιτούν τα σχολικά εγχειρίδια, διότι οι σχέσεις καλής γειτονίας προβλέπουν ώστε αυτά να μην εμπεριέχουν αναφορές που οδηγούν διασπορά εθνοτικού μίσους.

Ο κ Σφέτας είπε ακόμη πώς : «Τα Σκόπια θα μπουν στην ΕΕ μέσα στα επόμενα 10 με 12 χρόνια. Στο διάστημα αυτό και εμείς και οι Βούλγαροι, θα έχουμε υπό …ομηρεία τους Σκοπιανούς, για να ξεπεραστούν οι μύθοι και οι φοβίες που εκφράζονται στη βιβλιογραφία τους με μιαν αμυντική τακτική,  η οποία -στο βάθος- οδηγεί στην παραχάραξη της ιστορίας, λόγω ανασφάλειας. Οταν αισθανθούν ασφάλεια θα αντιλαμβάνονται καλύτερα τα πράγματα που τους επισημαίνουμε.  Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει χρόνια. Περισσότερο οι κυβερνώντες είναι εκείνοι που πρέπει να δείξουν ότι υπάρχει κινητικότητα. Οταν φτάσει η συμφωνία στη Βουλή να πούν ότι το έργο της Επιτροπής έχει αρχίσει.»

Σε άλλο σημείο, ο καθηγητής Βαλκανικής Ιστορίας στο ΑΠΘ κ Σφέτας τοποθέτησε χρονικά τις  πρώτες ελληνικές επισημάνσεις για ζητήματα αλυτρωτισμού, στην περίοδο 1944-46. «Οι Σκοπιανοί μπορούν να πουν ότι δεν ισχύουν σήμερα και απηχούν μια εποχή στο παρελθόν. Αλλά και μόνον η ύπαρξη χάρτη προκαλεί αρνητικό αντίκτυπο στον Ελληνα. Ζητήσαμε να απαλειφθούν σε πρώτη φάση, αλλά υπάρχουν διεργασίες» τόνισε και κατέληξε : «Στα μειονοτικά μιλούν για καταπίεση τσάμηδων στην Ελλάδα, άρα ο διάλογος είναι ευρύτερος. Τον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα, από κοινού με τους συναδέλφους επιστήμονες με τους οποίους συνεργαζόμαστε σε πολύ καλό κλίμα, θα συναντηθούμε επί Σκοπιανού εδάφους και θα τους επισημάνουμε τα αλυτρωτικά σημεία. Είναι μια διαδικασία ετών, μέχρις ότου φτάσουμε στο ποθητό αποτέλεσμα.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: press.office@athina984fm.gr

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *