Στην ανάγκη ανάπτυξης μιας σύνθετης στρατηγικής για την επίτευξη του επιπέδου ανταγωνιστικότητας που χρειάζεται η χώρα μετά την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης εστίασε στην ομιλία του σε συνέδριο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.
«Ο κρατισμός είναι πολύ βαθιά ριζωμένος στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και αφορά το σύνολο του πολιτικού συστήματος, η υπέρβασή του δεν είναι εύκολη», ανέφερε εισαγωγικά ο αναπληρωτής υπουργός, για να συνεχίσει λέγοντας ότι «έχουμε μπει σε μια νέα φάση μετά την ολοκλήρωση του γ’ προγράμματος διάσωσης. Παραμένουμε μια χώρα με πολύ μεγάλο χρέος και υπό αυξημένη εποπτεία, υπάρχει μια καχυποψία εναντίον μας λόγω ενός κακού παρελθόντος. Πρέπει να αποκαταστήσουμε εμπιστοσύνη, το πρόβλημα της έλλειψης εμπιστοσύνης μας ακολουθεί».
Υπογράμμισε δε ότι σαν χώρα «είμαστε πια αντιμέτωποι με τις αγορές, καθώς ο κόσμος που βρίσκουμε σήμερα εκεί είναι άλλος από την εποχή κατά την οποία μπήκαμε στα προγράμματα. Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ δημιούργησε νέα δεδομένα στην παγκόσμια σκηνή, με την τάση για επιστροφή σε πολιτικές προστατευτισμού να δημιουργεί ένα πιο περίπλοκο και δύσκολο περιβάλλον».
Στο ζήτημα της στρατηγικής, ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι «η στρατηγική μας πρέπει να είναι πολύ σύνθετη: βγαίνουμε από το πρόγραμμα στο οποίο μπήκαμε λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας και βγαίνουμε χωρίς να έχουμε κατακτήσει το απαραίτητο επίπεδο ανταγωνιστικότητας».
«Έχουμε μια εύθραυστη, ασταθή, αλλά σαφή βελτίωση. Πετυχαίνουμε ρυθμούς ανάπτυξης, δεν είναι μικρή κατάκτηση, χωρίς να είναι βέβαια αυτό που θέλουμε», σημείωσε εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε αύξηση των εξαγωγών και αυτό είναι πολύ παρήγορο. Ο δρόμος της εξωστρέφειας μπορεί να μας εξασφαλίσει της βιωσιμότητας».
Πολύ ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε δε και την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.
«Εγώ θεωρώ ότι οι πραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης είναι μεγαλύτεροι απ΄ όσο αποτυπώνουν τα επίσημα στοιχεία», συνέχισε ο κ. Πιτσιόρλας, ενώ είπε ότι επιδίωξη από πλευράς κυβέρνησης είναι η τετραετία να εξαντληθεί.
«Θα πρέπει να διαχειριστούμε ζητήματα διεθνούς πολιτικής που μας αφορούν με κριτήριο τη διεθνή θέση της χώρας και την πολιτική συμμαχιών. Αναφέρομαι στο θέμα με τη FYROM, στις εντάσεις με την Τουρκία εν όψει των εξορύξεων», είπε στη συνέχεια.
Για την πολιτική της κυβέρνησης στο πεδίο των κοινωνικών παροχών, ανέφερε ότι πρέπει «να τονώνουμε την κοινωνική συνοχή και να αποκαθιστούμε ένα αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, ώστε αυτή να στηρίξει οποιαδήποτε αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτό δε σημαίνει διατάραξη της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας, αλλά ο ελληνικός λαός πρέπει να νιώσει ότι η έξοδος από το πρόγραμμα αφορά κι αυτόν».
Για το ζήτημα των επενδύσεων, στο οποίο αναφέρθηκε εκτενώς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας τόνισε: «Όλοι συμφωνούμε ότι κεντρικό ζήτημα για τη χώρα μας είναι οι επενδύσεις. Τα τελευταία χρόνια και επενδύσεις έχουμε και επενδυτικό ενδιαφέρον έχουμε. Τα τελευταία δύο χρόνια οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν σημειώσει ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεχίζουμε να είμαστε χαμηλά, πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα.
Οι επενδύσεις δεν μπορούν να έρθουν στο βαθμό που θέλουμε εάν δεν λύσουμε χρόνια και δομικά προβλήματα. Τα προβλήματα σε αυτό τον τομέα είναι δεκαετιών, είναι αλλεπάλληλες στρώσεις νομοθετημάτων, ρυθμίσεων. Σοβαρότατα προβλήματα στο πεδίο της χωροταξίας, έχουν γίνει βήματα στο κτηματολόγιο και στους δασικούς χάρτες. Έχει βγει ΠΔ για τις χρήσεις γης. Προχωράμε επίσης στα ζητήματα που αφορούν τις οχλήσεις, βρισκόμαστε σε φάση εκσυγχρονισμού του πλαισίου. Το εμπορικό δίκαιο μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει αναμορφωθεί πλήρως, προχωρούμε στη διαδικασία της αδειοδότησης.
Η online ίδρυση εταιρειών θα ισχύει για κάθε είδους εταιρεία από την αρχή του 2019. Σε λίγες μέρες θα είμαστε έτοιμοι για την ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά δελτία αποστολής. Το πρόγραμμα της ΑΑΔΕ μέχρι το 2020 θα έχει αναμορφώσει πλήρως όσα ξέραμε για τις επαφές του πολίτη με την εφορία και ανάλογες υπηρεσίες και αρχές».
Χριστιάννα Κούσιου