Με δέος αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση την εξέλιξη του ζητήματος της επιστροφής των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Η αρχική, θετική στάση των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων έδωσε την θέση της στο “ψαλίδισμα” των προσδοκιών των συνταξιούχων.
Το κόστος της δικαίωσης όλων των ενδιαφερομένων, το οποίο εκτιμάται ότι αγγίζει -αν δεν ξεπερνά τα 9 δις ευρώ, δείχνει να τρομάζει το οικονομικό επιτελείο, που πλέον στρέφεται στην νομική “σαλαμοποίηση” του ζητήματος.
Παράλληλα, η κυβέρνηση κατηγορεί την αντιπολίτευση – διά του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου- για προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του θέματος που το 2012 ως κυβέρνηση είχε δημιουργήσει και ειδικούς για αναζήτηση πελατείας μεταξύ των συνταξιούχων.
Νομικός αποκλεισμός (;)
Τι υποστηρίζει, όμως, το υπουργείο Εργασίας:
Οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους,αφορούν μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικώς. Εξάλλου, η απόφαση του ανωτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, το 2015, απέκλεισε από τα αναδρομικά όσους δεν είχαν υποβάλλει έως τότε αγωγή
Είναι αδύνατη για λόγους δημοσίου συμφεροντος η επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, διότι δεν είναι δυνατόν να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση το δημόσιο ταμείο.
Εξάλλου, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κρίνει συνταγματικό το νόμο που προβλέπει πλαφόν 16,2% του ΑΕΠ για τις συντάξεις. Συνεπώς, οποιαδήποτε άλλη απόφαση για επιστροφή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους που έχουν υποστεί περικοπές, θα προσέκρουε σε αυτό το νόμο, αυξάνοντας την συνταξιοδοτική δαπάνη.
Με σαφή χρονική καθυστέρηση, η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι η υποβολή αιτήσεων στον ΕΦΚΑ, δεν εξασφαλίζει την αναδρομική επιστροφή των κρατήσεων, αλλά 6μηνη μη παραγραφή των απαιτήσεων και πενταετη προθεσμία δικαστικής προσφυγής.
Το σημείο- κλειδί εντοπίζεται στην επισήμανση του υπουργείου Εργασίας ότι η κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ (2015) και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων.
Τι σημαίνει αυτό, κατά τους αρμοδίους;
Όσοι έχουν προσφύγει δικαστικώς για τις περικοπές του 2012 πριν από την απόφαση του ΣτΕ, θα δικαιωθούν. Όσοι προσέφυγαν αργότερα και βρίσκονται υπό τη νομοθετική ομπρέλα του νόμου Κατρούγκαλου είτε δεν θα δικαιωθούν, είτε θα λάβουν μικρό μέρος της αναδρομικής επιστροφής.
Η μεγάλη ανατροπή, μπορεί να γίνει στην περίπτωση, κατά την οποία το ΣτΕ χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό και το νόμο Κατρούγκαλου, οπότε καταρρίπτεται το κυβερνητικό επιχείρημα περί αποκατάστασης της συνταγματικότητας στο ασφαλιστικό και ανοίγει τον δρόμο για νέο κύμα διεκδικήσεων εκ μέρους των συντξιούχων. Η απόφαση, αναμένεται το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Δημήτρης Κωστάκος