Τουλάχιστον μια δεκαετία υψηλών ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό έως ότου επιτευχθεί ισορροπία, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στις συντάξεις, προβλέπει η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος, σε μελέτη που παρουσίασε για την βιωσιμότητα και την βελτίωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Οι συντάκτες της μελέτης, την οποία έχουν παραδώσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνουν την ανάγκη θεμελίωσης ενός δεύτερου, υποχρεωτικού πυλώνα συνταξιοδοτικής ασφάλισης, που θα λειτουργεί κεφαλαιοποιητικά, δηλαδή με ατομικούς λογαριασμούς χωρίς την συμμετοχή του κράτους.
Το σύστημα, συμπληρώνεται από τρίτο πυλώνα προαιρετικής συμμετοχής, ο οποίος περιλαμβάνει τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα.
Οι αναλογιστές, εξετάζουν τέσσερα σενάρια σχετικά με την βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού:
Στα δύο σενάρια, ο 1ος πυλώνας , λειτουργεί στο πλαίσιο της Νοητής Κεφαλαιοποίησης και οι εισφορές μειώνονται στο 10% ή το 15% αντίστοιχα (από 20% που είναι σήμερα).
Το τρίτο σενάριο, περιλαμβάνει Εθνική Σύνταξη 400 ευρώ (για 15 χρόνια ασφάλισης) συν το αναλογικό σκέλος, ενώ οι εισφορές θα μειώνονται σταδιακά κατά 1% για τα επόμενα 10 χρόνια και αντίστοιχα θα αυξάνονται οι εισφορές στον 2ο πυλώνα (επαγγελματικά ταμεία ασφάλισης).
Το τέταρτο σενάριο, προβλέπει Εθνική Σύνταξη 500 ευρώ, ενώ η μεταβατική περίοδος μείωσης των εισφορών συρρικνώνεται κατά 5 χρόνια. Στον 2ο πυλώνα, οι εισφορές θα αυξάνονται σταδιακά κατά 1% ετησίως από το 2018 και καταλήγουν στο 6% το 2023.
Δημήτρης Κωστάκος