Με έντονες αντιδράσεις και εκτιμήσεις ότι η συμφωνία δεν θα περάσει από την Ιεραρχία της Εκκλησίας αντιμετώπισαν οι κληρικοί όσα αποφασίστηκαν την Τρίτη από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι κληρικοί επισημαίνουν ότι η συμφωνία έγινε χωρίς να ερωτηθούν ενώ κάνουν λόγο για κενά σε ζητήματα όπως τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Η συμφωνία έγινε «ερήμην των κληρικών και νομίζω ότι έγινε και ερήμην των μητροπολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γεώργιος Σελλής, πρόεδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδας.
Σε ανακοίνωση του Συνδέσμου γίνεται λόγος για «προδοσία και για ξεσηκωμό του απλού παπά από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα, όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για την διατήρηση της ελληνορθοδόξου παραδόσεως μας». «Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων, ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα», τονίζεται ενώ καλούνται οι μητροπολίτες «να ακυρώσουν στην Ιεραρχία τα προ καιρού συμφωνηθέντα Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Στο επίκεντρο η «θρησκευτική ουδετερότητα»
Την Τετάρτη ο αρχιεπίσκοπος φέρνει το θέμα στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο και τις επόμενες ημέρες στην Ιεραρχία, το ανώτατο όργανο της Εκκλησίας, όπου και θα συζητηθεί.
Πληροφορίες θέλουν μητροπολίτες να διαφωνούν με τις εξαγγελίες για την «θρησκευτική ουδετερότητα». αλλά και για μια σειρά άλλα σχετικά θέματα.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου των κληρικών Γεώργιος Βαμβακίδης τόνισε πως οι ιερείς αισθάνονται «προδομένοι», αφού «συζήτησαν για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα».
«Ποιος ο λόγος να αλλάξει η μορφή των συμβάσεων, που από δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουμε συμβάσεις, αφού επιδοτούνται οι αμοιβές μας», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα πίσω από τη συμφωνία που είναι έωλα» και ανέφερε χαρακτηριστικά το θέμα της ιατρικής περίθαλψης και των προαγωγών των ιερέων. «Βλέπουμε προβλήματα που ενδεχομένως θα αγγίξουν την κοινωνία», είπε σχετικά. Ο π. Γεώργιος επίσης προανήγγειλε διαμαρτυρίες σε υπουργεία, τονίζοντας ότι «δεν είναι συμφωνία Εκκλησίας-Κράτους, είναι συμφωνία δύο προσώπων».
Ισίδωρος Ρούσσος