Ιδιαίτερα σημαντικός καταγράφεται και ο αριθμός των Κινέζων που απέκτησαν Golden Visa, φτάνοντας τους 1.521, όταν ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 3.154 –ενδεικτικό της κατεύθυνσης των κινέζων επενδυτών και στο χώρο της διαχείρισης ακινήτων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής και αντιπρόεδρο του ελληνο-κινεζικού επιμελητηρίου Γιώργο Βερνίκο αύξηση κατά 28% καταγράφει η χορήγηση Visa σε Κινέζους, το 2018, φτάνοντας τις 115.000, ενώ διπλάσιος είναι ο αριθμός των ταξιδιωτών από την Κίνα που ήλθαν στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα το δρόμο για τη Βουλή παίρνει τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την οποία επεκτείνεται το πρόγραμμα «Golden Visa» και σε επενδυτές που θα αγοράζουν μετοχές και ομόλογα πέρα από ακίνητα.
Το υπουργείο Οικονομίας θέλει να επεκτείνει την εφαρμογή του προγράμματος παροχής άδειας διαμονής στη χώρα μας και σε όσους επενδύουν σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα αγοράζοντας μετοχές είτε εταιρικά ομόλογα που διαπραγματεύονται στο ΧΑ. Ακόμη και σε όσους αγοράζουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου μέσω πιστωτικού ιδρύματος εγκατεστημένου στην Ελλάδα.
Τα όρια θα είναι 400.000 ευρώ για την αγορά ομολόγων και για την αγορά μετοχών Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και 800.000 ευρώ για την αγορά μετοχών άλλων εταιρειών καθώς και ομολόγων μέσω της δευτερογενούς αγοράς. Σημειώνεται ότι για τα ακίνητα απαιτείται ελάχιστη επένδυση 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου η άδεια διαμονής θα δίνεται για πέντε χρόνια, ενώ θα υπάρχει ειδική μέριμνα για να ελέγχεται το αν διατηρείται η επένδυση δεδομένου ότι μιλάμε για κινητές αξίες. Ακόμη όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται μέσω του τραπεζικού συστήματος για να αποφευχθούν φαινόμενα αξιοποίησης «μαύρου χρήματος».
Σημειώνεται πως για τη χορήγηση Χρυσής Βίζας, προβλέπεται μόνο τραπεζικό έμβασμα και δίγραμμη επιταγή.
Αρμόδια για την εξέταση της αίτησης και την έκδοση απόφασης χορήγησης ή ανανέωσης άδειας διαμονής είναι η Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ωστόσο, η Διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία καταλόγου με όλες τις ΑΕΕΑΠ, τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων, τα Αμοιβαία Κεφάλαια και τους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις για την παροχή «Χρυσής Βίζα». Οι παραπάνω κατάλογοι θα αναρτούνται στο διαδίκτυο.
Χριστιάννα Κούσιου