Για ένα μνημόνιο υπέρ της κοινωνίας, μίλησε ο αναπληρωτής ΥΠΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας στον Αθήνα 9.84 και στον Βασίλη Πάικο, αναφερόμενος στην επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια. Ειδικότερα για τις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Ρήγας, σημείωσε ότι είχαν υποστεί πολύ μεγάλες μειώσεις, δυσανάλογες προς το συνολικό κοινωνικό έργο που προσφέρουν. Την πρόθεση συμφωνίας Κράτους- Εκκλησίας , τη χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό βήμα για την επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος.
Αναλυτικά:
*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΟ ΚΑΜΕΝΟ
Παν. Ρήγας: “Οταν υπάρχουν δύο και τρεις άνθρωποι που πρέπει να συνεργαστούν δυσκολίες πάντα θα υπάρχουν,αλλά πρέπει να ξεπερνιούνται . Ολη αυτή η περίοδος, συνολικά στη κυβέρνηση, με δύο κόμματα διαφορετικής πολιτικής αφετηρίας και με ιδεολογικές διαφορές ήταν ένα πείραμα με πολλές δυσκολίες. Επί της ουσίας όμως ήταν ένα πείραμα που απέδειξε ότι με τόσο διαφορετικές προσεγγίσεις μπορούμε να αντέξουμε και να καταλήξουμε σε ένα βασικό σκοπό όταν αυτός είναι η κοινωνία και μπορούμε να την υπηρετήσουμε. Στο ΥΠ.ΕΘ.Α με τον κ Καμένο διαφορές υπάρχουν, αλλά παρόλα αυτά και μέσα στη συλλογική προσπάθεια προσπαθούμε, με διακριτούς ρόλους ο καθένας μας, και έχουμε αγαστή συνεργασία. Οι ρόλοι είναι διακριτοί γιατί ο αναπληρωτής υπουργός έχει από τον πρωθυπουργό συγκεκριμένες αρμοδιότητες που δεν εμπλέκονται με τον υπουργό. Προφανώς όμως συνεργαζόμαστε.”
*ΓΙΑ ΤΟ ΕΑΝ ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
Βασ. Πάικος: Επικρίνεστε για προεκλογική παροχολογία. Είμαστε σε προεκλογική περίοδο κύριε υπουργέ;
Παν. Ρήγας: “Κατά τη ΝΔ είμαστε, επειδή επί 3ετία ζητά εκλογές. Όχι δεν είμαστε. Οι εκλογές θα γίνουν με τη λήξη της θητείας, τον Οκτώβριο. Αυτή τη στιγμή είναι η περίοδος κατά την οποία η κυβέρνηση ολοκληρώνει το επόμενο στάδιο της προσπάθειας που ανέλαβε. Η έξοδος από το μνημόνιο να είναι πράξη, η καθημερινότητα του πολίτη να οριοθετείται με άλλους όρους και ακόμη η κυβέρνηση, με δική της ευθύνη, να επιλέγει τους όρους με τους οποίους θα πιάσει τους στόχους.”
Βασ. Πάικος: Ξεκίνησε σειρά νομοθετημάτων με τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων. Νομίζω ότι είναι πολλών πολιτών. Γιατί κάποιες κατηγορίες είναι περισσότερο “ίσες” από τις άλλες. Κουτσουρεμένες συντάξεις και μισθούς είχαν όλοι οι πολίτες. Ανεξάρτητα του εάν είναι ένστολοι, δικαστικοί , καθηγητές ή γιατροί.
Παν. Ρήγας: “Ήταν θέμα βούλησης. Αρχίσαμε να επαναφέρουμε την κανονικότητα σε όλες τις κατηγορίες και ειδικά στις ένοπλες δυνάμεις, που στήριξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το διαπίστωσα κατά την περίοδο των 2 μηνών που είμαι εκεί. Προσέφεραν κοινωνικό έργο. Σε πολύ δύσκολες συνθήκες και ειδικά στο προσφυγικό.”
Βαν. Πάικος: Μήπως αυτά τα ειδικά μισθολόγια ζημιώθηκαν παραπάνω από μισθολόγια άλλων, λόγω των περικοπών;
Παν. Ρήγας: “Πολλά από αυτά τα μισθολόγια είχαν πολύ μεγάλες μειώσεις έως και 50 με 60%, κατά περιπτώσεις. Ως εκπαιδευτικός, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, είχαμε πολύ μικρότερες μειώσεις σε σχέση με τα ΄συγκεκριμένα μισθολόγια. Να ληφθεί και υπ όψιν ότι οι ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως και συχνά κάτω από δύσκολες συνθήκες και οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες πολύ πιο επώδυνες από ότι εγώ ή ο δημόσιος υπάλληλος”
*ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ
Βασ. Πάικος: Έχει διευκρινιστεί αν η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών θα σημάνει μόνον την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση ή και την άρση της εμπιστοσύνης τους προς τη κυβέρνηση; Παν. Ρήγας: Η ψήφιση της συμφωνίας θα γίνει με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή. Νομίζω ότι θα εκπλαγούν θετικά πολλοί. Ο κ Καμένος έχει πει δεν θα άρει την εμπιστοσύνη προς τη κυβέρνηση μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο στόχος.
Βασ. Πάικος: Έχει πει ότι δεν θα ψηφίσει πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης. Δεν ξέρω αν έχει πει ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη…
Παν. Ρήγας: Για να άρει κάποιος την εμπιστοσύνη, βάσει του Συντάγματος, θα πρέπει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
Βασ. Πάικος: Αρκεί όμως και μια δήλωση απλή.
Παν. Ρήγας: “ Και να την κάνει αυτή τη δήλωση δεν θα παράγει αποτέλεσμα. Υπάρχει η δυνατότητα να ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Νομίζω ότι όλοι το έχουν κατανοήσει.”
*ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ -ΕΚΛΛΗΣΙΑΣ
Βασ. Πάικος: Βλέπουμε ότι η πρόταση συμφωνίας Πρωθυπουργού -Αρχιεπισκόπου δεν περνάει άνετα. Βλέπουμε αντίδραση της Εκκλησίας της Κρήτης, δισταγμούς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ξεσηκώνονται οι παπάδες, δεν ξέρω τι θα γίνει. Θεωρείτε ότι αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση του χωρισμού εκκλησίας-κράτους;
Παν. Ρήγας: “Είναι πολύ σημαντικό βήμα. Ο πρωθυπουργός και ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έκαναν ένα σημαντικό βήμα για ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και ουδείς τόλμησε να επιχειρήσει να το λύσει. Με αυτό το τρόπο σιγά-σιγά θα υπάρξουν διακριτοί ρόλοι Κράτους -Εκκλησίας”.
«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ.: 210 34 11610 – FAX: 210 34 11 397 – e-mail: press.office@athina984fm.gr