Search

Ευρωκοινοβούλιο: Αιχμές Μπούλμαν κατά Μέρκελ και Σόιμπλε για την οικονομική πολιτική τους

423

Την αισιοδοξία του για την οικονομική πορεία της Ελλάδας εξέφρασε ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ούντο Μπούλμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενόψει της συζήτησης με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, το απόγευμα στο Ευρωκοινοβούλιο. 

Αναφερόμενος στην  παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση του SPD για την κεντροδεξιά ηγεσία στην Ευρώπη, το περασμένο Σάββατο και ερωτηθείς εάν θεωρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό σύμμαχο των ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο κ. Μπούλμαν, επεσήμανε ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, το έκανε εξαρχής και ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της ΕΕ, και χαίρεται ιδιαιτέρως για τις θετικές εξελίξεις στη χώρα μας.  

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο ίδιος συνομιλεί με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, όπως το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, επομένως και με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. «Το ερώτημα είναι εάν έχουμε κοινούς στόχους στις πολιτικές μας, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, όχι από ποια παράταξη προερχόμαστε”, είπε χαρακτηριστικά.  

Ευθύνες σε Μέρκελ και Σόιμπλε 

Ο κ. Μπούλμαν αναγνώρισε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος είναι μία φιλοευρωπαία πολιτικός, ωστόσο επέρριψε ευθύνες, τόσο στην ίδια, όσο και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την πολιτική που ακολούθησαν όταν ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση στη Νομισματική Ένωση.  

«Ο πρόεδρος Μπαρόζο είχε προτείνει μία ευρωπαϊκή λύση, η Μέρκελ και ο Σόιμπλε προτίμησαν μία εθνική λύση, η οποία οδήγησε στον μηχανισμό της Τρόικας, χωρίς έλεγχο από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ή από τα εθνικά κοινοβούλια, μία λύση γραφειοκρατική», είπε χαρακτηριστικά. 

Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν υπερασπίστηκε δημοσίως σθεναρά την Ευρωζώνη, καθώς δεν εκφώνησε για παράδειγμα, μία μεγάλη σχετική ομιλία στη Γερμανία. Συνέχισε, υπογραμμίζοντας, ότι η Εναλλακτική για τη Γερμανία ξεκίνησε ως ένα κίνημα κατά της Ευρωζώνης αλλά εξελίχθηκε σε ευρωσκεπτικιστικό εξαιτίας του ελλείμματος πολιτικής ηγεσίας, εξαιτίας του στιλ διακυβέρνησης Μέρκελ, όπως το αποκάλεσε.  

Ο Ούντο Μπούλμαν επέκρινε έντονα τον Αυστριακό Καγκελάριο, Ζεμπάστιαν Κουρτς, για την απόσυρση της Αυστρίας από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.  

Σημειώνεται ότι, η Αυστρία έχει το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρεία του Συμβουλίου της ΕΕ.  

«Εάν η Αυστρία που έχει την προεδρία γυρίζει την πλάτη στο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, αναρωτιέμαι τί κρίση διέρχεται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα», είπε χαρακτηριστικά.   

Η Σκα Κέλερ

Ευθύνες στις γερμανικές κυβερνήσεις, οι οποίες -όπως είπε- εμποδίζουν όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος, επέρριψε η συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σκα Κέλερ. 

«Σήμερα η καγκελάριος θα μας πει όλα θα πάνε καλά με το κλίμα και εγώ θα μείνω άλλα δύο χρόνια καγκελάριος», είπε χαρακτηριστικά.  

 Έμφαση στον στόχο του να φέρει και πάλι τους Ευρωπαίους πολίτες κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφερόμενος στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν.  

Σχετικά με τις επετειακές εκδηλώσεις της προγούμενης εβδομάδας για το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τόνισε ότι η γενιά του είναι η πρώτη, που βίωσε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και πρόσθεσε ότι,  «η συμβολή των δημοκρατικών δυνάμεων είναι πολύ σημαντική σε μία περίοδος αβεβαιότητα που ενισχύονται οι ακραίες δυνάμεις». 

Δομίνα Διαμαντοπούλου

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *