Search
διεθνής Τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

290

Το σημερινό κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στη Βρετανία προκειμένου να εγκριθεί το προσχέδιο της συμφωνίας με την Ε.Ε είναι ένα από τα βασικα θέματα στον διεθνή Τύπο ενώ πολλές είναι οι αναφορές στην επιμονή της Ιταλίας να μην αναθεωρήσει κατ’ εντολή της Κομισιόν τελικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.

Για Brexit: Η σημασία του προσχεδίου συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε αντανακλάται στις σημερινές εφημερίδες.
«Η Μέι αντιμετωπίζει τη στιγμή της αλήθειας» αναφέρουν οι FT. Η εφημερίδα εκτιμά ότι η Τερέζα Μέι προσεγγίζει την πιο επικινδυνη στιγμή της πρωθυπουργίας της καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα διχασμένο υπουργικό συμβούλιο που καλείται να στηρίξει τη συμφωνία και επιχειρεί να αντιμετωπίσει παράλληλα τους Ευρωσκεπτικιστές συντηρητικούς.
Η Daily Telegraph καταλήγει στο ίδιο περίπου συμπέρασμα λέγοντας ότι η πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πιθανή εξέγερση από το υπουργικό της που θα μπορούσε να απειλήσει ακόμα και τη θέση της. Ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ εκφράζει αισιοδοξία, παραμένει αβέβαιο το πώς το σχέδιο θα περάσει από το κοινοβούλιο, εκτιμά η εφημερίδα.
«Ημέρα της κρίσης» ειναι ο τίτλος της Daily Mail. Αναφέρει ότι η Ντάουνινγκ Στριτ εκτιμά πως έχει ήδη διαγράψει κάθε σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βόρεια Ιρλανδία να «προσαρτηθεί» στην Ε.Ε μετά το Brexit. Αλλά η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Ευρωσκεπτικιστές υπουργοί βρίσκονται υπό έντονη πίεση από τους σκληροπυρηνικούς να μην εγκρίνουν ένα «Brexit μόνο κατ’ όνομα».

«Η μάχη για τη δικλείδα ασφαλείας – Backstop» Σύμφωνα με τους FT το προσχέδιο της συνθήκης περιλαμβάνει σχέδια για μια ευρεία » τελωνειακή δικλείδα ασφαλείας» σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» με την Ιρλανδία που θα μπορούσαν να κρατήσουν τη Βρετανία εντός της τελωνειακής σύνδεσης μέχρι την τελική συμφνωία.

Οι Times αναφέρουν ότι ενώ η κα Μέι ισχυρίζεται ότι έχει κερδίσει τη μάχη σε ό,τι αφορά τη «δικλείδα ασφαλείας», τελικά έχει συμφωνήσει παράλληλα ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει πιο δεσμευμένη στους κανονισμούς της Ε.Ε σε κάποια θέματα από ό,τι η υπόλοιπη χώρα.

Γράφοντας στην Mail ο Πίτερ Όμπορν ανέφερε ότι αν η κα Μέι επιχειρήσει να πείσει το υπουργικό της να τη στηρίξει τότε έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει εντός του κοινοβουλίου. Καθώς μια ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν θα συμβεί πριν τον Δεκέμβριο, εκτιμά ο αρθρογραφος ότι θα της δοθεί περισσότερος χρόνος για να κερδίσει τους Τόρις και κυρίως τους υπέρμαχους του Brexit λέγοντας πως αν δεν ψηφίσουν υπέρ τότε θα δουν τον Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνεται ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Sun επικεντρώνεται στην πρόκληση για τους υπουργούς: αν η συμφωνία σημαίνει πως η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση όταν θέλει ή αναγκαστεί να καταβάλει 39 δισ λίρες για το διαζύγιο χωρίς να εγκαταλείψει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τότε θα πρόκειται για προδοσία του Brexit και θα πρέπει να απορριφθεί.
Από την πλευρά της η Express όμως παροτρύνει τους Συντητηρικούς να συσπειρωθούν πίσω από «την πρωθυπουργό που έχει υποτιμηθεί» όσο κανένας άλλος, ενώ η Mail επικρίνει τους υπέρμαχους της «εξόδου» ότι κάνουν σαν υστερικοί προτού δουν τη συμφωνία.
Για μια «εξασθενημένη» πρωθυπουργό κάνει λόγο η Daily Mirror. Μάχεται τους ίδιους τους υπουργούς της και τους βουλευτές σε δύο μέτωπα, αναφέρει.
Ο Τζέιμες Φόρσιθ από το Spectator αναφέρει ότι το πρόβλημα για την κα Μέι είναι ότι όλες αυτές οι εκ των προτέρων επιθέσεις που έχει δεχθεί δεν της δινουν περιθώρια να δώσει έμφαση στην πρόοδο που έχει η ίδια πετύχει.
Γράφοντας στους FT ο πρώην υπουργός των Εργατικών, Λόρδος Μάντελσον αναφέρει ότι το εγγενές παράδοξο για το Brexit γίνεται ξαφνικα ξεκάθαρο: θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την απόσκοπτη συνέχιση των εμπορικών μας σχέσεων μόνο εάν συμμορφωνόμαστε με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά χωρίς να έχουμε κανέναν λόγο γι αυτούς τους κανόνες, από τη στιγμή που θα αποχωρήσουμε από την Ε.Ε..

Η Τερέζα Μέι είναι αντιμέτωπη με το πιο κρίσιμο υπουργικό συμβούλιο στην έως τώρα θητεία της καθώς θα επιχειρήσει να κερδίσει τη στήριξη των συναδέλφων της για το προσχέδιο συμφωνίας για το Brexit μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρυξελλών. Οι υπουργοί αναμένονται να φθάσουν στην Ντάουνινγκ Στριτ στις 2 το μεσημέρι (τοπική ώρα) εν μέσω εκκλήσεων να απορρίψουν τη συμφωνία. Τις εκκλήσεις απευθύνουν τόσο οι υπέρμαχοι του Brexit όσο και εκείνοι που επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. Η πρωθυπουργός συνεχίζει επίσης τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις προκειμένου να ενημερώσει ξεχωριστά τους υπουργούς της για τα σχέδιά της. Κάποια μέλη του υπουργικού έχουν «μεγάλες επιφυλάξεις» αναφέρει ο πολιτικός συντακτης του BBC. Αλλά το προσχέδιο αποτελεί μια σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Βρυξελλών. Η στερλίνα σημείωσε σημαντικη άνοδο έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί κατά 0,12% και έναντι του ευρώ κατά 0,16% μετά την είδηση ότι το προσχέδιο έχει συμφωνηθεί. Στο μεταξύ οι μονιμοι αντιπρόσωποι των 27 κρατών – μελών θα συζητήσουν τη συμφωνία και τη δυνατότητα να συγκαλέσουν έκτακτη σύνοδο κορυφής για να εγκριθεί. Αν συμβεί αυτό, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου με κάποιους Τόρις να έχουν ήδη πει ότι θα καταψηφίσουν ενώ και το Βορειοιρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) έχει εκφράσει επιφυλαξεις. Ο υπέρμαχος του Brexit Τζέικομπ Ρις Μογκ δήλωσε στο BBC Newsnight ότι είναι τόσο προβληματισμένος με τη συμφωνία που σκέφτεται σοβαρά να αποσύρει τη στήριξή του προς την Μέι. Αλλά ο επικεφαλής της ΚΟ των Συντηρητικών Τζούλιαν Σμιθ δήλωσε ότι είναι «σίγουρος» πως η συμφωνία θα περάσει από μια ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Τι συμφωνήθηκε;» Το προσχέδιο της συμφωνίας αποχώρησης το οποίο αφορά την κατάσταση των μελλοντικών σχέσεων με την Ε.Ε δεν έχει δημοσιευθεί όμως είναι περίπου 500 σελίδων. Αφορά κυρίως «τη δικλείδα ασφαλείας» για τη Βόρεια Ιρλανδία, που έχει στόχο να εγγυηθεί τους ελέγχους που θα επανεισαχθούν στα σύνορα με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας σε περίπτωση που η Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο αποτύχουν να συμφωνήσουν για τις μελλοντικές εταιρικές τους σχέσεις. Αυτό ήταν και το πλέον ακανθώδες σημείο των διαπραγματεύσεων με αρκετούς βουλευτές να εκφράζουν προβληματισμό για το πώς θα λειτουργήσει. Η «δικλείδα ασφαλείας» – το λεγόμενο backstop εκτιμάται ότι θα αφορά την αποροπή «σκληρών συνόρων» με την Ιρλανδία διατηρώντας το Ηνωμένο Βασίλειο στους κανονισμούς της τελωνειακής σύνδεσης με την Ε.Ε για περιορισμένο χρόνο. Κάποιοι από τους υπέρμαχους του Brexit ανησυχούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει «εγκλωβισμένο» εντός της Ε.Ε και των κανονισμών της για το εμπόριο για αρκετά χρόνια. Η συμφωνία επίσης περιλαμβάνει δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα δικαίωματα των πολιτών μετά το Brexit στη διάρκεια αυτής της 21μηνης μεταβατικής περιόδου και λεπτομέρειες για το κόστος του διαζυγίου ύψους 39 δισ στερλίνες. Η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση θα είναι σαφώς μικρότερη σε μέγεθος με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε μακροχρόνιες ρυθμισεις για το εμπόριο να μην έχουν ακόμα διευθετηθεί.

Τι σημαίνει backstop; Αυτή η «δικλείδα ασφαλείας» – το δίχτυ ασφαλείας -αποτελεί έναν τρόπο, προκειμένου να αποφευχθούν τα «σκληρά σύνορα» με τη Βόρεια Ιρλανδία – αν δεν υπάρξει μια κοινά αποδεκτή συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε και του Ηνωμένου Βασιλείου έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου τον Δεκέμβριο του 2020. Η Ε.Ε θεωρεί πως το «δίχτυ ασφαλείας» θα εξασφαλίσει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει στην ενιαία αγορά για αγαθά και στην τελωνειακή ένωση έως ότου το Ηνωμένο Βασίλειο βρει μια λύση στο θέμα των συνόρων. Η Τερέζα Μέι θέλει ένα δίχτυ ασφαλείας που θα αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και την παραμονή του στην τελωνειακή ένωση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μετά την μεταβατική περίοδο, κάτι που η Ε.Ε θεωρεί απαράδεκτο.

Για Ιταλία: «Η Ιταλία εξακολουθεί να αγνοεί την Ε.Ε σχετικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού» αναφέρουν οι FT. Η λαικιστικη κυβέρνηση απορρίπτει τις εκκλήσεις των Βρυξελλών να αλλάξει την πορεία των δαπανών της.
«Η Ιταλία σνομπάρει την Ε.Ε για το προσχέδιο του προϋπολογισμού» αναφέρει η WSJ. H λαϊκιστική κυβέρνηση επιμένει ότι τα προτεινόμενα δημοσιονομικά μέτρα είναι απαραίτητα για να χρηματοδοτηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της.
«Η Ιταλία απορρίπτει το αίτημα της Ε.Ε να παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο προσχέδιο του προϋπολογισμού» αναφέρει ο Guardian.
«O ελιγμός της κυβέρνησης… στην επιστολή προς την Ε.Ε: Το ΑΕΠ παραμενει αμετάβλητο, το χρέος θα πέσει κατά 126% με ιδιωτικοποιήσεις» αναφέρει η Repubblica.

Για «μπρα ντε φερ» μεταξύ Ιταλίας και Ε.Ε κάνει λόγο η DW: Λίγο πριν την εκπνοή του τελεσιγράφου χθες τα μεσάνυχτα ο ιταλός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Λουίτζι ντι Μάιο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση του δεν θα αλλάξει τους φιλόδοξους στόχους για το σχέδιο δαπανών εκτιμώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για την ενίσχυση της αναπτυξης, μετά από τόσα χρόνια λιτότητας. Το προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού θα αυξήσει το έλλειμμα κατά 2,.4% του ΑΕΠ – μια εξαιρετικά μεγάλη αύξηση σε σύγκριση με τους προηγούμενους στόχους της κυβέρνηης για 0,8%. Οι προβλέψεις της Κομισιόν από την άλλη αναμένουν μια αύξηση του ελλείμματος κατά 0,3% έως το 2020. Η Ιταλία διακινδυνεύει με επιβολή προστίμου υψους 0,2% του ΑΕΠ της που σημαίνει δηλαδή περίπου 35 δισ. ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση έκανε κάποιες αλλαγές αναφέροντας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε πωλήσεις ακινήτων του δημοσίου. Ο Ντι Μάιο δεν έδωσε καμία λεπτομέρεια ως προ αυτό αλλά είπε ότι τα ακίνητα δεν θα αφορούν «τα ασημικά της οικογένειας».

Για Μέρκελ: «Η Μέρκελ στηρίζει τον Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού» αναφέρουν οι FT.
«Η Μέρκελ συντάσσεται με τον Μακρόν ζητώντας ευρωπαϊκό στρατό, που θα συμπληρώνει το ΝΑΤΟ» σχολιάζει το Politico. Η μόνη είδηση που βγήκε χθες είναι ότι τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Εμανουέλ Μακρόν που εξόργισε τόσο τον πρόεδρο Τραμπ: να δημιουργηθεί δηλαδή ένας αληθινός ευρωπαϊκός στρατός, που δεν θα ανταγωνίζεται το ΝΑΤΟ αλλά θα αποτελεί συμπλήρωμά του. Και γι» αυτήν τη θέση, όμως, η Μέρκελ δέχθηκε σφοδρή κριτική τόσο από τα δεξιά όσο και από τ» αριστερά.φρόντισε να επαναλάβει τις γνωστές αρχές της που την έχουν καταστήσει ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου. Ανεκτικότητα, που είναι η ψυχή της Ευρώπης. Αλληλεγγύη, που βασίζεται στην ανεκτικότητα. Υπεράσπιση του κράτους δικαίου. Και ενότητα, χωρίς την οποία η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους ανταγωνιστές της. Αν όμως την πρώτη φορά που είχε εκφραστεί έτσι ενώπιον του Σώματος, το 2007, τα λόγια της ακούγονταν ως προφανείς γενικότητες, χθες ήταν σαφές ότι αποτελούσαν απάντηση σ» εκείνους που επιδιώκουν την υπονόμευση της Ευρώπης: στους λαϊκιστές των πρώην κομμουνιστικών χωρών, στους αντάρτες της Ρώμης και στον πρόεδρο Τραμπ. Ηταν αυτό το κύκνειο άσμα της Ανγκελα Μέρκελ; Η ίδια έδειξε να μην το έχει αποφασίσει. «Είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλέπουμε τις εξελίξεις» τόνισε. Σαν να υπάρχει μια τελευταία εκκρεμότητα, μια ύστατη υποχρέωση, ένα τελευταίο χιλιόμετρο που πρέπει να διανύσει στον Μαραθώνιό της. Ή μια τελευταία απάντηση που πρέπει να δώσει στους επικριτές της, σε όλους αυτούς που χθες τη γιουχάιζαν. Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Γκι Φέρχοφστατ, πάντως, την ενθάρρυνε. «Η Γερμανία δεν ήταν πάντα τα τελευταία χρόνια στο ύψος των περιστάσεων», είπε, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στη χλιαρή αντίδραση του Βερολίνου και της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς στην εκστρατεία του Ορμπαν εναντίον του Σόρος και του Πανεπιστημίου του. «Χάνετε ενέργεια εξαιτίας των εσωτερικών σας προβλημάτων. Χρησιμοποιήστε λοιπόν την υπόλοιπη θητεία σας για να ξαναβάλετε τη χώρα σας στις ράγες και να αναγεννήσετε μαζί με τον πρόεδρο Μακρόν το ευρωπαϊκό όνειρο!».

Για Τραμπ – επίθεση σε Μακρόν: «Χωρίς τις ΗΠΑ οι Γάλλοι θα μιλούσαν Γερμανικά δήλωσε χθες ο Τραμπ» αναφέρει το Politico. Διευρύνεται το ρήγμα ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Ντ. Τραμπ εναντίον της Γαλλίας και του προέδρου της. Σχολιαζοντας την πρόταση του Ε. Μακρόν για τη δημιουργία ευρωπαϊκου στρατού, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι Γάλλοι μάθαιναν γερμανικά στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρις ότου επέμβουν οι Αμερικανοί εναντίον των Γερμανών στην Ευρώπη. Οι οξείες δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν αλγεινή εντύπωση, καθώς έγιναν την ημέρα που η Γαλλία τιμούσε τους νεκρούς απο την τρομοκρατική επίθεση στο Μπατακλάν. Φυσικά ο Γάλλος πρόεδρος ποτέ δεν υπονοησε οτι ενας ευρωπαϊκός στρατός θα στραφεί εναντίον των ΗΠΑ. «Δεν υπάρχει πιο εθνικιστική χώρα απο τη Γαλλία» προσέθεσε χθες ο Τραμπ ενώ σε άλλα μηνύματα του υπενθύμιζε στον Γάλλο ομόλογό του ότι η δημοτικότητα του υποχωρεί και μεμφόταν τη Γαλλία για την υψηλή ανεργία και τους προστατευτικούς δασμούς.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *