Search

Οι προειδοποιήσεις Μητσοτάκη για την Αναθεώρηση, η κριτική στη στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας και οι εξαγγελίες για τα Πανεπιστήμια

884

Στο εύρος αλλά και την κατεύθυνση των συνταγματικών αλλαγών, στο ζήτημα της συμφωνίας με την Εκκλησία, αλλά και σε θέματα που αφορούν τόσο στα δημόσια Πανεπιστήμια όσο και στη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών, εστιάζει το ενδιαφέρον της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως διεφάνη από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τετάρτη, στη Βουλή.

Το αίτημα για μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση αποτυπώνεται στα 57 άρθρα προς αναθεώρηση που πρότεινε η ΝΔ και στην πρόταση του κ. Μητσοτάκη για αμοιβαία αποδοχή όλων των προτάσεων που γίνει από τα δημοκρατικά κόμματα. Με δεδομένο ότι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμπίπτουν σε 13 άρθρα, τυχόν αποδοχή από το κυβερνών κόμμα της πρότασης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα σήμαινε στην πράξη ότι θα καθορίζονταν ως αναθεωρητέα τουλάχιστον 67 άρθρα του Συντάγματος που έχουν προταθεί από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχίσει να εστιάζει σε δύο σημεία. Πρώτον ότι η μη αποδοχή αυτής της πρότασης από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν οδηγεί μόνο σε μία «συρρικνωμένη αναθεώρηση», αλλά συνιστά επί της ουσίας και αναγνώριση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα χάσει τις επόμενες εκλογές. «Αν πιστεύετε πραγματικά ότι θα κερδίσετε τις επόμενες εκλογές μόνο κερδισμένοι μπορεί να είστε διότι θα έχετε τη δυνατότητα με απλή πλειοψηφία και όχι με ενισχυμένη να διαμορφώσετε και το περιεχόμενο των άρθρων έτσι όπως ακριβώς το θέλετε», τόνισε μάλιστα ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπιζόμενος την πρότασή του. Και έριξε το γάντι στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος λέγοντας ότι «καταλαβαίνω ότι η άρνηση σας να δεχθείτε την πρόταση μου -εκ των πραγμάτων- έχει να κάνει και με το γεγονός ότι μάλλον έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».
Το δεύτερο σημείο, που προκάλεσε και την πολύ έντονη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, αφορά την προσπάθεια που διακρίνει εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή δεσμεύει την αναθεωρητική όχι μόνο ως προς τον αριθμό, αλλά και σε ότι αφορά το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Το ζήτημα αυτό προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση στη δευτερολογία των πολιτικών αρχηγών, με τον κ. Μητσοτάκη να καλεί το κυβερνών κόμμα «να ξεχάσει αυτόν το συνταγματικό ακτιβισμό διότι αντιβαίνει πλήρως στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος».

Η απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε απόψεις που επικαλέστηκε για το ζήτημα αυτό ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ αυστηρή, όπως και η προειδοποίησή του κατά το κλείσιμο του μεταξύ τους κοινοβουλευτικού διαλόγου: «Εάν κινηθείτε στη διαδικασία την οποία προδιαγράψατε σήμερα τινάζετε -επί της ουσίας- τη Συνταγματική Αναθεώρηση στον αέρα. Σε καμία περίπτωση η Νέα Δημοκρατία ούτε τώρα, ούτε στην επόμενη Βουλή -εφόσον είμαστε πλειοψηφία- δεν πρόκειται να δεχθεί αυτήν την ερμηνεία, διότι αντιβαίνει πλήρως στην συνταγματική τάξη και τις απόψεις που έχουν εκφράσει όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Στα αξιοσημείωτα και η διαφοροποίηση της θέσης της ΝΔ σε σχέση με τον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε γνωστοποιήσει στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της ΚΟ ότι το κόμμα του θα προτείνει απευθείας εκλογή εάν αποβούν άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες στη Βουλή, την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι αυτή δεν είναι τελικά η ενδεδειγμένη λύση. Σε αυτό κατέληξε η ΝΔ μετά από συζήτηση στους κόλπους της ΚΟ καθώς κρίθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση «o συναινετικά εκλεγμένος Πρόεδρος, ο οποίος μπορεί να έχει εκλεγεί από τη Βουλή και να έχει επιτελέσει το σκοπό του Συνταγματικού Νομοθέτη θα έχει τελικά λιγότερη νομιμοποίηση από κάποιον άλλο Πρόεδρο ο οποίος θα έχει εκλεγεί με απ’ ευθείας εκλογή από τον λαό».
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ανοιχτός για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή ως ύστατη λύση με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

«Δεν δεσμεύει τη ΝΔ»

Η συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε όχι μόνο τη διαφορετική προσέγγιση των δύο κομμάτων ως προς το ζήτημα του άρθρου 3 για τις σχέσεις Πολιτείας- Εκκλησίας, που η ΝΔ θεωρεί ότι δεν χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά και την απόλυτη υιοθέτηση από τη ΝΔ των απόψεων που εκφράζουν απόλυτη διαφωνία με το περιεχόμενο της προτεινόμενης συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας. Και αυτό εν μέσω κριτικής εκ μέρους της Πειραιώς για τη στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης άφησε σαφέστατες αιχμές εναντίον της κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Σύνδεσμο Κληρικών. Εκεί τόνισε ότι η συγκεκριμένη συμφωνία δεν δεσμεύει τη ΝΔ, έκανε λόγο για «ένα ακόμη επικοινωνιακό κόλπο της κυβέρνησης» και εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι «η ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδας τελικά χρησιμοποιήθηκε από τον κ. Τσίπρα στα προεκλογικά του παιχνίδια».
Σημειώνεται ότι δύο ημέρες νωρίτερα η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη είχε δηλώσει πως «είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το γεγονός ότι είδαμε ότι η ηγεσία της ιεραρχίας προχώρησε σε αυτήν την συζήτηση με τον πρωθυπουργό. Σε μια συζήτηση δηλαδή που λαμβάνει προεκλογικά χαρακτηριστικά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε πάντως διευκρινίσεις και για την αλλαγή στάσης που καταλογίζεται στο κόμμα του, το οποίο είχε εκφράσει ικανοποίηση στην πρώτη ανακοίνωση που είχε εκδώσει μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Εκκλησία. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη η ανακοίνωση εκείνη αφορούσε στα ζητήματα της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, όπου η σημερινή κυβέρνηση έρχεται σε συνέχεια αυτών που είχε κάνει η ΝΔ το 2013.
Διαφωνεί ωστόσο ριζικά με την αλλαγή του τρόπου μισθοδοσίας, πολύ περισσότερο όταν η κυβέρνηση προαναγγέλλει και 10.000 επιπλέον προσλήψεις στη θέση των κληρικών. «Γιατί προκαλείτε μια ανασφάλεια η οποία δεν έχει καν οικονομικό όφελος για το Κράτος; Τους βάζετε δηλαδή σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά ταυτόχρονα εξακολουθείτε να τους πληρώνετε για να πάτε να κοροϊδέψετε κάποιους και να τους πείτε ότι απελευθερώνω 10.000 θέσεις για να κάνω 10.000 παραπάνω προσλήψεις. Αυτά είναι τερτίπια κ. Τσίπρα. Είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.
Εξέφρασε μάλιστα την στήριξή του στο αίτημα των κληρικών επικαλούμενος και το γεγονός ότι «το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας επιτελείται από τους παπάδες των ενοριών και όχι από τους Μητροπολίτες, τους Δεσπότες».

«Το άσυλο θα καταργηθεί»

Ως προς το ζήτημα του άρθρου 16, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη μεγάλη σημασία που αποδίδει η ΝΔ στην αλλαγή του και στη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Το πεδίο ωστόσο της σφοδρής σύγκρουσης αφορούσε στα δημόσια Πανεπιστήμια, όπου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων, ότι «πουθενά στον κόσμο δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν τελεί υπό κατάληψη από συλλογικότητες που απαγορεύουν στους υπόλοιπους φοιτητές να μπορέσουν να κάνουν τα μαθήματά τους Πέμπτη και Παρασκευή, επειδή έτσι το γουστάρει ο Ρουβίκωνας».
Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος και έχουμε φτάσει με τις δικές σας αθλιότητες σήμερα να υπάρχει ένας μόνο χώρος στην Ελλάδα, στον οποίον δεν μπορεί κάποιος να εκφράσει την άποψή του, και αυτός να είναι το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Διότι σήμερα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, αν πεις κάτι το οποίο δεν αρέσει στους μπαχαλάκηδες, σε τσιμεντώνουν, σε πλακώνουν στο ξύλο, σε προπηλακίζουν», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε λόγο μάλιστα για κατάργηση του ασύλου.
«Σε κάθε περίπτωση, αυτή η αθλιότητα την επόμενη ημέρα, εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, θα αλλάξει. Και το άσυλο θα καταργηθεί τελείως. Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος, σε τίποτα δε διαφέρει από ένα πάρκο, από ένα νοσοκομείο, από οποιοδήποτε δημόσιο χώρο. Και οι μπαχαλάκηδες, και οι διάφοροι Ρουβίκωνες οι οποίοι σήμερα έχουν καταλάβει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, και οι έμποροι ναρκωτικών, να γνωρίζουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω από το δημόσιο Πανεπιστήμιο, για να επιστρέψει το δημόσιο Πανεπιστήμιο σε αυτούς που πραγματικά ανήκει, στους φοιτητές και τους καθηγητές του», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *