«Δεν είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη η Αρχή για την Καταπολέμηση μαύρου χρήματος», τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος, με αφορμή το αίτημα της Αρχής για το άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστας Σημίτη.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στην εκπομπή «Αθήνα Σήμερα» και στη Νόνη Καραγιάννη, πρόεδρος της Αρχής «είναι ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός που επιλέγεται από ανώτερο δικαστικό συμβούλιο», ωστόσο πρόσθεσε, «τα υπόλοιπα 16 μέλη διορίζονται από τον υπουργό Δικαιοσύνης με πρόταση διαφόρων φορέων και αυτή η επιλογή δεν παρέχει τα εχέγγυα της ανεξαρτησίας που θα περιμέναμε από μια τόσο κρίσιμη ανεξάρτητη Αρχή».
Για τη συνταγματική αναθεώρηση
Αναφερόμενος στην συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Αλιβιζάτος, επεσήμανε ότι, κινδυνεύει να καταλήξει σε αδιέξοδο καθώς όπως, εξήγησε υπάρχει πληθώρα προτάσεων, τόσο από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου πρότεινε να προχωρήσει η αναθεώρηση σε πέντε σημεία, τα οποία, χαρακτήρισε «ώριμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρώτο που πρέπει είναι η αλλαγή του άρθρου 110, προκειμένου να απλουστεύει τις διαδικασίες στον τρόπο αναθεώρησης του Συντάγματος.
Το δεύτερο, είναι η κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών, δηλαδή -όπως είπε- θα πρέπει να αποφασίζει η Δικαιοσύνη.
Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας
Το τρίτο θέμα, είναι να μην διαλύεται η Βουλή όταν δεν εκλέγει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ούτε και να γίνεται η εκλογή του απευθείας από τον λαό. Ο κ. Αλιβιζάτος εξήγησε ότι, με αυτόν τον τρόπο θα οδηγούμασταν σε διαρχία. «Θα μπορούσε να γίνει η εκλογή του από σώμα εκλεκτόρων, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε.
Το τέταρτο στοιχείο, αφορά στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, όπου προτείνει να γίνεται εισήγηση από την Βουλή και επιλογή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Το πέμπτο και τελευταίο είναι να ισχύσουν τα παραπάνω και για τους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Αρχών.
Newsroom Αθήνα 9.84