Search

Ειρηνική η πορεία για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του πολυτεχνείου

782

Με κεντρικά συνθήματα «Λευτεριά στο λαό, θάνατος στο φασισμό», και «τόσα χρόνια ΝΑΤΟ, η ίδια ιστορία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73» φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, φορείς, σωματεία συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνθηκαν μέχρι την αμερικανική πρεσβεία.

Όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης.

Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Παράλληλα, ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην οποία βρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολούθησε το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανάμεσα στους διαδηλωτές βρέθηκαν ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αννέτα Καββαδία. Κάποια στιγμή που το μπλοκ έφτανε στο ύψος της Αμερικανικής πρεσβείας, υπήρξε ένταση με ομάδα άλλων διαδηλωτών.

Ένταση επικράτησε και προς το τέλος του κύριου όγκου της διαδήλωσης ανάμεσα σε διαδηλωτές κι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν κάνοντας ρίψη χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υπάρχουν δύο τραυματίες, τους οποίους παρέλαβε το ΕΚΑΒ.

Ακολούθησε ξεχωριστή πορεία του ΚΚΕ που βρίσκεται αυτή την ώρα στο ύψος του Πολεμικού μουσείου.

Η σημαία του Πολυτεχνείου

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 16.30 ολοκληρώθηκε η πορεία του «μπλοκ» με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Μόλις έφτασαν οι διαδηλωτές έψαλαν τον εθνικό ύμνο, ύψωσαν τα χέρια τους πάνω από τη σημαία, τη δίπλωσαν και διαλύθηκαν.

Ωστόσο, σε εξέλιξη βρίσκεται η μαζική διαδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς, κόμματα κι οργανώσεις της Αριστεράς, σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κατευθύνονται προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με κεντρικό σύνθημα «Λευτεριά στο λαό, θάνατο στο φασισμό» οι διαδηλωτές καταδικάζουν το φασισμό, το ναζισμό καθώς κι αντίστοιχες συμπεριφορές.

Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν προσύγκεντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της διαδήλωσης. Του συλλαλητηρίου προπορεύεται ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σημειώνεται ότι έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν και σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω των εκδηλώσεων και διαδηλώσεων για την «45η Επέτειο του Πολυτεχνείου».  Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις αφορούν όλο το οδικό δίκτυο γύρω από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλ. Κάνιγγος, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του κέντρου που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, καθώς και στις παράλληλες και καθέτους αυτών. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες. Επιπλέον λόγω της πορείας και κατόπιν εντολής της Ελληνικής Αστυνομίας, κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής», «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα». Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο και την Πλατεία Συντάγματος.

«Αστακός» το κέντρο

Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επεκτάθηκαν σε κεντρικές λεωφόρους. Τροποποιήσεις υπάρχουν και σε δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ.

Από το πρωί οι πόρτες του ιδρύματος ήταν ανοικτές για τον κόσμο, για να αποτίσει φόρο τιμής, αφήνοντας ένα λουλούδι ή ενα στεφάνι. Ωστόσο, υπό τον φόβο επεισοδίων και εξαιτίας της παρουσίας αντιεξουσιαστών στον χώρο, ο κόσμος που προσήλθε στο Πολυτεχνείο το Σάββατο ήταν λιγοστός.
Η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης από την Επιτροπή Εορτασμού 17ης Νοεμβρίου 1973 δεν πραγματοποιήθηκε, ως είθισται, με το κλείσιμο των θυρών του Πολυτεχνείου.

Στη Θεσσαλονίκη

Νωρίτερα, ένταση επικράτησε έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όταν φοιτητές δεν επέτρεψαν να περάσει το προεδρείο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 με αποτέλεσμα να ανέβουν οι τόνοι.

Σε νέα ένταση φοιτητές δεν επέτρεψαν την είσοδο στον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Τσαραμπουλίδη και στον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, Σίμο Δανιηλίδη. Όπως τόνισαν οι φοιτητές δεν θα επιτρέψουν την είσοδο σε κανέναν που υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το κεντρικό κτίριο του Πολυτεχνείου, «Αβέρωφ» βρίσκεται υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστές.

Κουτσούμπας: Ανεκπλήρωτοι οι στόχοι του Πολυτεχνείου

«Οι στόχοι και τα συνθήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, για κοινωνικά, δημοκρατικά, εργατικά-λαϊκά δικαιώματα μένουν ακόμα και σήμερα ανεκπλήρωτα και γι’ αυτό συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη για πάντα» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην πορεία για την 45η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Χρήστος ΚαπούτσηςΒίκτωρ Αντωνόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *