Το πάρκο Χέλντραϊχ– Λαγουμιτζή στον Νέο Κόσμο λέγεται πλέον Πάρκο Δημήτρη Μπέη.
Τιμώντας τον πολιτικό και και επί δυο τετραετίες Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Μπέη, αποφασίστηκε από τον δήμο η μετονομασία του.
Με μια σεμνή και συγκινητική εκδήλωση, παρουσία του δήμαρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη της συζύγου του Δημήτρη Μπέη, των αδελφών του και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε, χθες 15 Νοεμβρίου 2018, η επίσημη τελετή ονοματοδοσίας του πάρκου. Η εκδήλωση έγινε έναυσμα για συνεύρεση της γειτονιάς. Κάτοικοι και επισκέπτες απόλαυσαν τις χορευτικές επιδείξεις των μελών των Λεσχών Φιλίας Παγκρατίου και Αγίου Αρτεμίου, του «Σύλλογου Θρακιωτών και Φίλων Θράκης» και του αθλητικού και πολιτιστικού συλλόγου «Πήγασος».
Η τελετή ονοματοδοσίας
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να κάνουμε το καθήκον μας» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης. «Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε την μνήμη ενός ανθρώπου που τίμησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και την Αθήνα όσο λίγοι. Ο Δημήτρης Μπέης ήταν ένας μεγάλος δήμαρχος προερχόμενος από την Δημοκρατική παράταξη με προοδευτικές ιδέες και μεγάλο έργο. Βρισκόταν πάντα δίπλα στους δημότες υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα της πόλης. Κατά την διάρκεια της θητείας του κατάφερε και απέκτησε δημόσιο χώρο για την πόλη σε πολλά σημεία της. Όπως και αυτό εδώ το πάρκο το οποίο διεκδίκησε μαζί με τους κατοίκους από τους φορείς του και τα κατάφερε. Θυμάμαι έναν αρχοντάνθρωπο που του έσφιγγες το χέρι και συναισθανόσουν το μεγαλείο της ψυχής του και τη γενναιοδωρία του» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καμίνης.
«Πιστεύω πως θα χαιρόταν πάρα πολύ αν σας έβλεπε όλους εδώ μαζί φίλους και συνεργάτες» είπε η κα Ντίνα Μπέη ενώ ευχαρίστησε «για αυτή τη μετά θάνατο τιμή που τού γίνεται και τού άξιζε».
Το πάρκο
Το πάρκο είναι το αποτέλεσμα πολύχρονων αγώνων των τοπικών φορέων, χάρη στους οποίους εξασφαλίστηκαν 22 στρέμματα ανάμεσα στις οδούς Λαγουμιτζή, Ευρυδάμαντος, Χελντράιχ και Ντελακρουά, που ανήκαν στη ΔΕΗ και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, τα οποία έχουν ήδη διαμορφωθεί σε χώρο πρασίνου και αθλητικών δραστηριοτήτων για ολόκληρη την περιοχή. Το πάρκο διαθέτει παιδική χαρά, δύο γηπεδάκια και το αναψυκτήριο του δήμου Αθηναίων «Το Δουργούτι». Στο πάρκο βρίσκεται και η Λέσχη Φιλίας Νέου Κόσμου.
Οι κάτοικοι
Γεγονός είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής, που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, το χάρηκαν πολύ. Υπήρχε στην ατμόσφαιρα μια αίσθηση δικαίωσης για τους αγώνες τους να κερδίσουν αυτό το μικρό χώρο πρασίνου και όλοι εξέφραζαν την εκτίμησή τους για τον αείμνηστο Δημήτρη Μπέη. Κάθε φορά που ακούγονταν το όνομα του, κατά την διάρκεια των ομιλιών, χειροκροτούσαν και φώναζαν αθάνατος. Παράλληλα κανείς δεν ήξερε ποιος ήταν ο Τέοντορ Χέρμαν φον Χέλντραϊχ (1822 – 1902) Γερμανός βοτανολόγος του 19ου αιώνα που έζησε και εργάστηκε στην Ελλάδα ως διευθυντής του Βοτανικού κήπου της Αθήνας.
Χόρεψαν με τη ψυχή τους αψηφώντας το αρκετά τσουχτερό βραδινό κρύο και κυρίως συναντήθηκαν. «Συνάντησα σήμερα ανθρώπους που είχα να δώ 10 χρόνια» μου λέει ένας παππούς. «Παλέψαμε για αυτό το πάρκο 30 χρόνια».
Ο Δημήτρης Μπέης
Ο Δημήτρης Μπέης γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1928 και πέθανε στο Μαρούσι στις 25 Οκτωβρίου 2012 ήταν δικηγόρος και πολιτικός και επί δυο τετραετίες Δήμαρχος Αθηναίων.
Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου διετέλεσε αντιπρόεδρος του πρώτου αιρετού φοιτητικού οργάνου (ΔΕΣΠΑ). Ακολούθως, πραγματοποίησε μεταπτυχιακή εξειδίκευση σπουδές στο Παρίσι. Διετέλεσε πρόεδρος των ελλήνων σπουδαστών στην Παρισινή πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής έλαβε μέρος στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά συνελήφθη από τους Άγγλους και στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Μ. Ανατολής.
Τη δεκαετία του ’50 υπερασπίσθηκε ως πληρεξούσιος συνήγορος αριστερούς φοιτητές και εργατών που διώκονταν για τα πολιτικά τους φρονήματα.
Το 1974 προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ, με του οποίου την υποστήριξη ένα χρόνο αργότερα (1975) εκλέχθηκε και πάλι δήμαρχος Ζωγράφου με ποσοστό 64%.
Εξελέγη στη συνέχεια, δήμαρχος Αθηναίων επί δύο συνεχόμενες τετραετίες από το 1979 έως το 1986 (οπότε ήταν και πάλι υποψήφιος), όταν τον διαδέχθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ.
Το ίδιο διάστημα ήταν πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Στις 11 Ιουνίου του 1998 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, με απόφαση του Κώστα Σημίτη μετά την άρνησή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του ως ανεξάρτητος υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποστήριζε επίσημα την υποψηφιότητα της Μαρίας Δαμανάκη.
Καλλιόπη Ασλανίδου