Τα «κίτρινα γιλέκα» αποτελούν βασικο θέμα σήμερα σε όλα τα πρωτοσέλιδα του γαλλικού τύπου.
Le Figaro: «Κίτρινα γιλέκα: Η ηγεσία ψάχνει απαντήσεις» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος. Αναφέρεται στην χθεσινοβραδινή συνέντευξη του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ στο τηλεοπτικό δίκτυο France 3 που δήλωσε ότι «πρέπει να ακούμε τους πολίτες και να τους επιτρέπουμε να εκφράζουν τις ανησυχίες τους». «Μετά από ένα σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων και αποκλεισμών δρόμων, που σημαδεύτηκε από δραματικά γεγονότα, η ηγεσία παραδέχεται ότι κατανοεί τον θυμό, ωστόσο επιμένει ότι δεν θα αλλάξει τη νομοθεσία».
H Libération έχει ολοσέλιδη φωτογραφία του Μακρόν με κίτρινο γιλέκο και τίτλο «Μετά τις κινητοποιήσεις περίπου 300.000 ατόμων το σαββατοκύριακο, το πρόεδρος ψάχνει τον τρόπο να δείξει ότι δεν είναι αποκομμένος από την πραγματικότητα, με φόντο την πτώση της δημοτικότητάς του». Σε κεντρικό άρθρο της εφημερίδας, εκφράζεται επίσης ο φόβος μήπως τα «κίτρινα γιλέκα» κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ενός τύπου Κίνημα των 5 Αστέρων α λα γαλλικά.
Τα περισσότερα γαλλικά μέρα δημοσιεύουν αφιερώματα στην στην Σαντάλ Μαζέ, την γυναίκα που σκοτώθηκε το Σάββατο το πρωί όταν έπεσε πάνω της αυτοκίνητο στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Θυμίζουμε ότι η Μαζέ που συμμετείχε στις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, έχασε τη ζωή της όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε μία γυναίκα δέχτηκε επίθεση από τους διαδηλωτές, η οδηγός πανικοβλήθηκε και πάτησε γκάζι πέφτοντας επάνω της. Η Μαζέ ήταν 63 ετών και περιγράφεται σαν μία «ήσυχη συνταξιούχα». Μάλιστα, η οικογένειά της δηλώνει ότι ήταν η πρώτη της φορά που βρέθηκε σε διαδήλωση. Ήταν χήρα, είχε τέσσερα παιδιά και ήταν και γιαγιά.
Μάρτυρες σημειώνουν ότι έφτασε στο σημείο του ραντεβού των κίτρινων γιλέκων μία ώρα πριν την έναρξη των κινητοποιήσεων. Η κόρη της σε δηλώσεις της στο δίκτυο RTL ανέφερε ότι η Μαζέ πρόσφατα είχε βγει στην σύνταξη και φοβόταν ότι το επίπεδο ζωής της θα έπεφτε πιο χαμηλά. «Ανησυχούσε όχι για την ίδια, κυρίως για τα παιδιά και τα εγγόνια της», συμπλήρωσε.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου της από τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ, κρατήθηκε σε πολλά μπλόκα ενός λεπτού σιγή. Η οικογένεια του θύματος έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί να καταθέσει μήνυση στην 43χρονη οδηγό η οποία ωστόσο κρατείται από την Κυριακή. Μεγάλο κομμάτι του τύπου, μεταφέρει τις δηλώσεις της μίας κόρης της Μαζέ η οποία επέμεινε ότι ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος και δεν οδηγεί πουθενά. «Πρέπει όλοι να τα κατανοήσουν ότι αυτό είναι ένα ειρηνικό κίνημα. Καλώ όλον τον κόσμο να είναι ήρεμος και να σκέφτεται σωστά», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και την Κυριακή όπου επίσης σημειώθηκαν τραυματισμοί από αυτοκίνητα και μηχανάκια ενώ τραυματίες είναι και αστυνομικοί μετά από συμπλοκές με διαδηλωτές.
Επίσημος απολογισμός υπουργείου εσωτερικών για το Σάββατο:
Πάνω από 282.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε συνολικά 2.034 σημεία σε όλη τη χώρα. Το πικ των κινητοποιήσεων ήταν στις 5 το απόγευμα σε όλη τη Γαλλία.
Μία διαδηλώτρια νεκρή. 227 επίσης τραυματίστηκαν (έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση). Από την πλευρά της αστυνομίας: ένας βαριά τραυματίας και πέντε ελαφρά τραυματίες.
117 προσαγωγές εκ των οποίων οι 73 μετατράπηκαν σε συλλήψεις.
ΚΥΡΙΑΚΗ: Σύμφωνα με τις ανεπίσημες εκτιμήσεις, 40.000 πολίτες βγήκαν σήμερα στους δρόμους στην Γαλλία μέχρι το απόγευμα. Πάνω από 150 τραυματίες.
Ένας διαδηλωτής χτυπήθηκε σοβαρά στο Σαν Κουεντίν όταν, για ακόμα μία φορά, οδηγός εγκλωβίστηκε μέσα στα «κίτρινα γιλέκα» και γκάζωσε πέφτοντας επάνω τους. Νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένος στο κεφάλι.
ΣΥΝΟΛΙΚΑ: Υπολογίζεται ότι 300.000 πολίτες συμμετείχαν στο κίνημα μέσα στο σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με δηλώσεις των συμμετεχόντων, σε αρκετές περιοχές, οι διοργανωτές βεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και σήμερα, Δευτέρα.
Μακρόν – Βερολίνο
Δεύτερο βασικό θέμα στον γαλλικό τύπο είναι η χθεσινή επίσκεψη Μακρόν στην Γερμανία και η συνάντησή του με την γερμανίδα ομόλογό του.
«Βερολίνο: Ο Μακρόν ζητά από την Μέρκελ να ξεπεράσει τις αναστολές της», γράφει η Le Figaro. Σημειώνει ότι ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την Γερμανία να ξεπεράσει τα ταμπού της, αναφερόμενος σε φόβους που έχει εκφράσει η χώρα αναφορά με το ευρωπαϊκό του σχέδιο.
«Πίσω από τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης, κανείς δεν ξεχνά εδώ ότι και οι δύο ηγέτες αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα ο καθένας στο εσωτερικό της χώρας του», επιμένει το κεντρικό άρθρο του Le Point. Αναφέρει μάλιστα και σχόλιο του Spiegel σύμφωνα με το οποίο «ο Μακρόν κινδυνεύει να χάσει το στάτους του ιδανικού προέδρου του δυτικού κόσμου».
FAZ: «Ο Μακρόν και η Μέρκελ θέλουν να προωθήσουν μαζί την Ευρώπη»
Suddeutsche Zeitung: «Ο Μακρόν δίνει συγκινητική ομιλία στην Ομοσπονδιακή Βουλή»
Σε ομιλία του στο Oμοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας, ο Εμαναουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση για μία νέα γαλλογερμανική συμμαχία προκειμένου να θωρακιστεί η Ευρώπη ενώπιον μελλοντικών προκλήσεων.
«Η οικοδόμηση μίας σύγχρονης, αποδοτικής, δημοκρατικής Ευρώπης προσαρμοσμένης στις απαιτήσεις του μέλλοντος είναι ευθύνη της Γαλλίας και της Γερμανίας», επεσήμανε ο γάλλος πρόεδρος στους βουλευτές του Μπούντεσταγκ, ενώ, παροτρύνοντας την Ευρώπη να αναλάβει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειάς της, τόνισε ότι η γηραιά ήπειρος «δεν πρέπει να γίνει παιχνιδάκι στα χέρια των μεγάλων δυνάμεων και δεν πρέπει να αποδεχθεί έναν υποδεέστερο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική.
Παράλληλα, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήρε την μεταπολεμική Γερμανία, λεγοντας ότι «κανένα άλλο κράτος δεν διερεύνησε τόσο εξονυχιστικά και με τόση ειλικρίνια την ιστορία του και κανένα άλλο κράτος δεν κατέβαλε τόσο μεγάλη προσπάθεια να μάθει από τα λάθη του». «Πήρατε την απόφαση να μην σταματήσετε την προσπάθεια να ξεπεράσετε παλιές διαμάχες και δεν πάψατε ποτέ να εργάζεσθε ακούραστα για την προάσπιση της ειρήνης», είπε χαρακτηριστικά.
Η επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Ημέρα Θρήνου του Λαού (Volks-trauer-tag), 6 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα. Αυτή η γιορτή τιμά τη μνήμη των μελών των ενόπλων δυνάμεων αλλά και τη μνήμη των αμάχων που έχασαν τη ζωή τους σε βίαιες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων θυμάτων βίαιων καταστολών.
Η Άνγκελα Μέρκελ μαζί με τον Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό πρόεδρο Frank-Walter Steinmeier αλλά και εκπροσώπους του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου κατέθεσαν στέφανα σε τελετή μνήμης των πεσόντων.
Διαδοχή Χριστιανοκοινωνιστών
Η φήμη επιβεβαιώθηκε: o βαυαρός πρωθυπουργός, Μάρκους Ζέντερ, θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία των Χριστιανοκοινωνιστών, ενόψει την αποχώρησης του Χορστ Ζέεχοφερ.
Μετά την επίσημη ανακοίνωση του Ζέεχοφερ την Παρασκευή ότι δεν θα θέσει νέα υποψηφιότητα στο συνέδριο του κόμματος στις 19 Ιανουαρίου, ο Ζέντερ σε συνέντευξή του στο dpa, το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, δήλωσε:Έπειτα από ώριμη σκέψη και λαμβάνοντας υπόψιν την επιθυμία πολλών μελών του κόμματος, είμαι έτοιμος να θέσω εαυτόν στην υπηρεσία του“.
Πράγματι, πολλές τοπικές οργανώσεις της CSU, υπουργοί και υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος είχαν παροτρύνει τον Ζέντερ το τελευταίο διάστημα να αναλάβει αυτό το πόστο. To όνομά του ακογόταν ούτως ή άλλως εδώ και πολλούς μήνες, αφότου ο Ζέεχοφερ την άνοιξη του παρέδωσε την πρωθυπουργία της Βαυαρίας προκειμένου ο ίδιος να αναλάβει το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών.
Φαίνεται ότι ο Ζέντερ δεν θα έχει ανταγωνισμό. Το Σάββατο ο Μάνφρεντ Βέμπερ, διευκρίνισε στο Facebook -το προφανές, αλλά ακουγόταν και αυτό- ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, δεδομένου ότι είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ούτε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται να αναλάβει την αρχηγία του κόμματος, επομένως, μάλλον ο δρόμος για τον Μάρκους Ζέντερ θα είναι ανοιχτός.
Brexit
Koρυφαίο θέμα στον Βρετανικό τύπο παραμένει και σήμερα το θέμα της Τερέζα Μέι η οποία θα μιλήσει σήμερα στο ετήσιο συνέδριο CBI (Confederation of British Industry) του Λονδίνου, με κύριο θέμα τον έλεγχο της μετανάστευσης μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Ο τίτλος του BBC σήμερα είναι «Η συμφωνία για το Brexit θα σταματήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να «πηδούν» τη σειρά προτεραιότητας» ενώ για την ίδια ομιλία η εφημερίδα The Guardian έχει τίτλο: «H Πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι η συμφωνία Brexit θα επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγξει τη μετανάστευση».
Daily Express: «Η Συμφωνία με την ΕΕ θα μας δώσει πίσω τα σύνορά μας»
Η Theresa May αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειές της για το Brexit σε μία ομιλία σήμερα σε επιχειρηματίες, γράφει το BBC. Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας αναμένεται να μιλήσει για ένα δίκαιο σύστημα μετανάστευσης. Θα πει ότι η μετανάστευση θα είναι τώρα βασισμένη στις δεξιότητες, με τους Ευρωπαίους να μην έχουν πια προτεραιότητα έναντι «μηχανικων από το Σύδνεϋ ή προγραμματιστών λογισμικού από το Νέο Δελχί».
Επίσης, θα επιμείνει στους επιχειρηματίες ότι το κείμενο του Brexit έχει «συμφωνηθεί πλήρως».
Και όλα αυτά καθώς ορισμένοι βουλευτές των Tories συνεχίζουν να πιέζουν για καθυστερημένες αλλαγές στη συμφωνία.
Οι υπουργοί από τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ συναντώνται στις Βρυξέλλες πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας την Κυριακή.
Υπήρξαν σοβαρές επικρίσεις σχετικά με το σχέδιο συμφωνίας απόσυρσης ( 585 σελίδων) – που περιγράφει τις μελλοντικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ – το οποίο πρόκειται να υπογραφεί στη σύνοδο κορυφής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Δύο κορυφαίοι υπουργοί παραιτήθηκαν από την προτεινόμενη συμφωνία, ενώ άλλοι πιστεύεται ότι προσπαθούν να αλλάξουν τη διατύπωσή τους.
Η αγωνία ωστόσο συνεχίζεται, δηλαδή στο κατά πόσο ο αριθμός των βουλευτών του Tories που καταθέτουν επιστολές μη εμπιστοσύνης στην κ. May θα φτάσει τα 48 που απαιτούνται για να προκαλέσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία της.
Νέα δριμεία επίθεση κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι εξαπέλυσε ο Μπόρις Τζόνσον, πρώην υπουργός Εξωτερικών και εκ των πρωτεργατών του Brexit.
Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συμφωνία και κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι ψεύδεται όταν λέει πως μπορεί να διορθωθεί. Όπως είπε ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί είτε «τραγική παραίσθηση» είτε «απόπειρα εξαπάτησης».
«Από όλα τα ψέματα που μας πουλάνε το τρέχον διάστημα, το χειρότερο είναι ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να διορθωθεί στο επόμενο στάδιο των συνομιλιών. Άκουσα να λέγεται ότι είναι σαν αγώνας ποδοσφαίρου, στον οποίο χάνουμε ένα-μηδέν στο ημίχρονο, αλλά όπως υποστήριξε η πρωθυπουργός μπορούμε ακόμα να ανατρέψουμε την κατάσταση και να επιτύχουμε το Μπρέξιτ που θέλουμε» έγραψε στην εβδομαδιαία στήλη του στην εφημερίδα Telegraph.
«Φοβάμαι πως αυτό είναι είτε μια τραγική παραίσθηση ή μια απόπειρα εξαπάτησης, Είμαστε στα πρόθυρα του να δώσουμε στην ΕΕ δικαίωμα βέτο στην αποχώρησή μας από την τελωνειακή ένωση. Γιατί να μας αφήσουν να φύγουμε;» συμπλήρωσε, ο οποίος ήταν εκ των πρώτων κορυφαίων μελών της κυβέρνησης, που παραιτήθηκαν, πριν ακόμη παρουσιαστεί το τελικό σχέδιο συμφωνίας Λονδίνου- Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον Τζόνσον η χώρα πρέπει οπωσδήποτε να απαλλαγεί από το ιρλανδικό backstop, τον μηχανισμό ασφαλείας, που έχει ως στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος σκληρών συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, γιατί όπως είπε σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει να παγιδευτεί σε κατάσταση «οικονομικής και πολιτικής δουλείας». Τόνισε δε ότι πρέπει να μειωθεί δραστικά ο λογαριασμός του διαζυγίου.
Financial Times: Ο Μπαρνιέ προτείνει η μεταβατική περίοδος της Βρετανίας να κρατήσει επιπλέον 2 χρόνια
Περαιτέρω παράταση της μεταβατικής περιόδου μετά το Brexit κατά έως δύο χρόνια, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, πρότεινε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ, σύμφωνα με πληροφορίες των «Financial Times».
Τυχόν επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου, κατά την οποία η Βρετανία θα λειτουργεί σαν μέλος της ΕΕ δίχως να έχει δικαίωμα ψήφου στους κοινοτικούς θεσμούς, σημαίνει πως Λονδίνο και Βρυξέλλες θα έχουν περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν την μελλοντική εμπορική σχέση τους.
Συνάμα όμως ενδεχόμενη διετής παράταση θα αναζωπυρώσει τις υποψίες των βρετανών ευρωσκεπτικιστών πως το διαζύγιο θα είναι κατ’ όνομα μόνον. Έως την λήξη της φάσης μετάβασης το Λονδίνο θα οφείλει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και παράλληλα η κοινοτική μετανάστευση θα συνεχίζεται εν πολλοίς απρόσκοπτα.
Η Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε τον Οκτώβριο πως θα επιδιώξει επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου κατά λίγους μήνες, όμως πολλοί διπλωμάτες εκτιμούν ότι το Γουέστμινστερ εν τέλει θα ζητήσει περισσότερο χρόνο.
Σύμφωνα με τους FT o κ. Μπαρνιέ επισήμανε στους μόνιμους αντιπροσώπους της ΕΕ την ρευστότητα της κατάστασης στο Λονδίνο, όπου η κ. Μέι μάχεται για να σώσει την προκαταρκτική συμφωνία για τους όρους εξόδου και συνάμα να παραμείνει στην πρωθυπουργία.
Υπογράμμισε όμως στους ευρωπαίους πρεσβευτές πως δεν υπάρχει ανάγκη να «ξανανοίξουν» το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας, ενδεχόμενο που οι ηγέτες ΕΕ ούτως ή άλλως φαίνεται να έχουν απορρίψει.
Η κ. Μέι έχει διαμηνύσει πως θα επιμείνει στην υφιστάμενη συμφωνία, ενώ οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του Συντηρητικού κόμματός της προσπαθούν να συγκεντρώσουν τις 48 επιστολές που απαιτούνται ώστε η πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα να προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Επιμέλεια: Αθηνά Κορλύρα