Search
Σύνοδος Ιεραρχίας

Πυρά Μητροπολιτών κατά Ιερώνυμου-Κυβέρνησης – Χωρισμένη στα δύο η Ιεραρχία – Για «τυχοδιωκτική παρέμβαση» Μητσοτάκη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ – Ερωτηματικό η στάση των ΑΝΕΛ

463

«Βόμβα» στα θεμέλια της «συμφωνίας» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έβαλε η συνεδρίαση της Ιεραρχίας την περασμένη Παρασκευή.

Το ομόφωνο «όχι» των Μητροπολιτών στην αλλαγή του καθεστώτος μισθοδοσίας των κληρικών στην ουσία βάζει φρένο στο διάλογο Εκκλησίας-Πολιτείας, οδηγώντας το Μαξίμου στην ανακοίνωση ότι το μισθολογικό αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και ότι θα προχωρήσει στη νομοθέτηση. Ο Αρχιεπίσκοπος χαιρετώντας τη συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των διαφωνούντων Μητροπολιτών, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η στάση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, ο οποίος ναι μεν τόνισε ότι σέβεται την απόφαση της Εκκλησίας, ωστόσο είχε χαιρετίσει το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Φήμες για μυστική συνάντηση Μητσοτάκη-Ιερώνυμου

Σε όλο αυτό το θολό σκηνικό έρχεται να προστεθεί η φημολογία περί μυστικής συνάντησης του κ. Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «τυχοδιωκτική στάση» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, όπως αναφέρει «φέρεται να ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο να μην προχωρήσει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία, με το φοβερό επιχείρημα ότι ο ίδιος είναι χριστιανός, ενώ ο Τσίπρας άθεος».

Συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου δεν επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν τη συνάντηση. Από την άλλη, πηγές προσκείμενες στην Πειραιώς σημειώνουν ότι οι κ.κ. Ιερώνυμος και Μητσοτάκης συναντήθηκαν στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μία ημέρα πριν το ραντεβού του Προκαθήμενου της Ελλαδικής Εκκλησίας με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, χωρίς ωστόσο η ΝΔ να γνωρίζει τα όσα θα ανακοινώνονταν μετά Τσίπρας-Ιερώνυμος. Οι ίδιες πηγές πάντως δεν επιβεβαιώνουν συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ.

Διχασμένη η Ιεραρχία

Την ίδια ώρα το κλίμα στην Ιεραρχία είναι εκρηκτικό με την πλειοψηφία των Μητροπολιτών να καταλογίζουν στον Αρχιεπίσκοπο ότι η συνεδρίαση της Παρασκευής έγινε μόνο και μόνο για να επιβάλλει τις απόψεις του,

«απαγορεύοντας» τρόπον τινά να συζητηθεί το μισθολογικό του κλήρου. Ωστόσο το τελικό ανακοινωθέν αποδεικνύει ότι το «στρατόπεδο» του Αρχιεπισκόπου υπέστη σημαντική ήττα, καθώς η Ιεραρχία δεν είπε απλώς «όχι» στον βασικό πυλώνα της «συμφωνίας» που είναι η έξοδος των κληρικών από τη μισθοδοσία του Δημοσίου, αλλά προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα δήλωσαν ότι δεν το συζητούν καν.

Μάλιστα οι διαφωνούντες Μητροπολίτες εξαπολύουν βέλη και κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι «να πεταχτούν εκτός δημοσίου οι κληρικοί, για να αδειάσουν 10.000 θέσεις προκειμένου ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ισάριθμες προεκλογικές προσλήψεις», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που θεωρούν ότι η Εκκλησία, αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος «εκβιάστηκαν» από την κυβέρνηση, δηλαδή υποστηρίζουν ότι υπό την απειλή της διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου, ο κ. Ιερώνυμος αναγκάστηκε να συμφωνήσει στα 15 σημεία του κοινού ανακοινωθέντος.

Ιερώνυμος: «Συνεργάστηκα με όλους τους πρωθυπουργούς»

Από την πλευρά τους πάντως, συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου, απαντώντας και σε αιτιάσεις περί ταύτισής του με τις θέσεις του βασικού κυβερνώντος κόμματος, υπογραμμίζουν ότι ο κ. Ιερώνυμος συνεργάστηκε στενά με όλους τους πρωθυπουργούς, από τον Γιώργο Παπανδρέου και μετά, και υπενθυμίζουν τη συμφωνία με τον τέως πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τη σύσταση οργανισμού για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πυρά και από το Φανάρι

Το όλο σκηνικό πάντως έχει φέρει σε διάσταση και το Οικουμενικό Πατριαρχείο τόσο με την Εκκλησία της Ελλάδος όσο και με την κυβέρνηση, καθώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν κρύβει την ενόχλησή του επειδή αιφνιδιάστηκε και δεν επειδή ζητήθηκε η γνώμη του για τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου.

Συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου ξεκαθαρίζουν επίσης ότι το Φανάρι δεν θα επιτρέψει αλλαγή στο μισθολογικό καθεστώς κληρικών που ανήκουν στις Νέες Χώρες, δηλαδή τις Μητροπόλεις της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου των Δωδεκανήσων και την Εκκλησία της Κρήτης.

Β. Κικίλιας: «Ο κ. Τσίπρας διχάζει την Εκκλησία»

Επίθεση στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε πως αφού δίχασε την ελληνική κοινωνία τώρα διχάζει και την Εκκλησία, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως ο κ. Τσίπρας «θέλει να δείξει ότι αγγίζει όλα τα δύσκολα θέματα και ότι είναι ένας μεταρρυθμιστής, ο οποίος δεν φοβάται το πολιτικό κόστος για να προχωρήσει θέματα ταμπού για την ελληνική κοινωνία και να τονώσει έτσι το ηγετικό προφίλ του, όμως αυτό που συμβαίνει είναι το ακριβώς αντίθετο».

«Ένας πρωθυπουργός, ο οποίος είναι κατά δήλωσή του άθεος, δημιουργεί μείζον θέμα, διχάζει την Εκκλησία της Ελλάδος, βάζει απέναντί του 10.000 ανθρώπους και ζημιώνει την Εκκλησία με τον τρόπο που λειτουργεί», ανέφερε και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν δέχεται «εν είδει επιδοματικής πολιτικής να μεταφέρει τη μισθοδοσία των κληρικών για να προσλάβει 10.000 «ρουσφέτια» του». «Σεβόμαστε τον ρόλο και την ιστορία της Εκκλησίας ανά τους αιώνες δίπλα στην ελληνική κοινωνία, τους αγώνες που έχουν δώσει μαζί και δεν είμαστε διατεθειμένοι να σπείρουμε ζιζάνια, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ.

Την άποψη ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, έχει ήδη υποστεί μια ήττα, διατύπωσε ο κοσμήτορας Θεολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάριος Μπέγζος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τη «Στάση των 2», καθώς, όπως είπε, «δεν χαίρει πλέον της εμπιστοσύνης των κληρικών».

«Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας στη σύνοδο της Παρασκευής, έγινε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και παλαιάς Ελλάδας, διότι δεν μπορεί να περιφρονεί τις Εκκλησίες των Νέων Χωρών. Έδειξε ατυχώς να περιφρονεί το Συνοδικό σύστημα και να μην λαμβάνει υπόψιν την ιεραρχία. Υπάρχει θέμα ντε φάκτο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του», τόνισε ο κ. Μπέγζος.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τόνισε ότι «το Φανάρι είναι ευαίσθητο σε θέματα τιμής και αναγνώρισης», προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, μην επιτρέποντας να εφαρμοστεί η συμφωνία στις Νέες Χώρες και να έχουμε ιερείς δύο ταχυτήτων.

«Οι ΑΝΕΛ από τη στιγμή που δεν δέχεται η Ιεραρχία αλλαγή στο τρόπο μισθοδοσίας των κληρικών τότε δεν θα ψηφίσουν σχετικό νόμο, εφόσον τον φέρει η κυβέρνηση», τόνισε ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα ακολουθήσει την άποψη της Ιεραρχίας. Αναφερόμενος στον τρόπο που διεξήχθη ο διάλογος, ο κ. Σγουρίδης είπε ότι «το ορθό θα ήταν να έχει ενημερωθεί και το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

Ισίδωρος Ρούσσος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *