Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, πλέει εδώ και λίγες ώρες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τέσσερα πολεμικά πλοία του τουρκικού Στόλου, προκειμένου να διεξάγει έρευνες στο βυθοτεμάχιο 4.
Για διάστημα 20 ημερών, το Barbaros και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία, είχαν σχεδόν «αγκυροβολήσει» νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε μία θαλάσσια περιοχή που “ενώνονται” η κυπριακή και αιγυπτιακή ΑΟΖ, με την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται μόνιμα και Φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Σήμερα, το Barbaros προχώρησε και ήδη έχει μπει σε μη αμφισβητούμενη περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή παράνομα, όπου βασίμως εικάζεται, ότι ο βυθός της, είναι πλούσιος σε υδρογονάνθρακες. Τις κινήσεις του Barbaros, παρακολουθούν διακριτικά και όπως προβλέπεται, ελληνικά μέσα αεροναυτικής επιτήρησης. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι δεν υπάρχει στην περιοχή πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ ή της Γαλλίας, όπως είχε συμβεί τις πρώτες μέρες της εξόδου του τουρκικού ερευνητικού σκάφους. Αμερικάνικα αντιτορπιλικά πλοία, βρίσκονται μόνο στην περιοχή του οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η αμερικανική ExxonMobil συνεχίζει κανονικά τη γεώτρησή της.
Πάντως, οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν συμβόλαια να κάνουν υποθαλάσσιες έρευνες στην κυπριακής ΑΟΖ, όπως γαλλική Total , η αμερικανική ExxonMobil και η ιταλική ΕΝΙ, αν και έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να επισπευσθεί η λύση του Κυπριακού, όμως, δεν έθεσαν, ούτε εμμέσως, ως όρο τη λύση, για να προχωρήσουν το ερευνητικό πρόγραμμά τους, εφαρμόζοντας κατά γράμμα την συμφωνία, που έχουν συνάψει με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Χρήστος Καπούτσης