«Αν δεν κάνουμε εντελώς τίποτα την Τετάρτη, σίγουρα δεν θα συμβάλλει σε κάποια πρόοδο», δήλωσε ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκύντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο Politico.
Είναι σαφές ότι η υπόθεση έχει φτάσει πλέον σε αδιέξοδο και η συνεννόηση φαίνεται πλέον αδύνατη. Παρά τα χρονικά περιθώρια που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ιταλία, η Ρώμη παρέμεινε ανυποχώρητη και αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τους κανόνες, αλλάζοντας τον προϋπολογισμό της. Σήμερα, η Κομισιόν αναμένεται να δώσει την τελική της απάντηση στους ιταλικούς ελλειμματικούς προϋπολογισμούς ενώ φαίνεται απόλυτα αποφασισμένη να τηρήσει δημοσιονομική πειθαρχία.
Εγκρίνουν οι πολίτες την κυβερνητική στάση
Η σημερινή Τετάρτη, που κάποια ξένα μέσα ονόμασαν «D-Day for Italy» ενδέχεται να αλλάξει πολλά στη λειτουργία της Κομισιόν και της ευρωζώνης. Η ιταλική κυβέρνηση δείχνει να απολαμβάνει το πείσμα της ενώ τα δύο κόμματα Λίγκα και Πέντε Αστέρια, θεωρούν ότι οι πολίτες εγκρίνουν την στάση τους. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του IPSOS το 59% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τα κυβερνητικά σχέδια για υψηλότερο κρατικό δανεισμό, ενώ το ποσοστό αποδοχής για τη Λίγκα έχει αυξηθεί στο 34% και για τα Πέντε Αστέρια στο 28,5%. Την ίδια στιγμή η Ιταλία φαίνεται να είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ, στην οποία η πλειοψηφία δεν βλέπει θετικά τη συμμετοχή στην ΕΕ: μόλις το 42% των ερωτηθέντων απαντά καταφατικά στο σχετικό ερώτημα.
Με την πλάτη στον τοίχο
«Η Ρώμη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο» επιγράφεται ανάλυση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία αναφέρει τα εξής: «Αν και η ευρωζώνη έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και χρόνια, το ΑΕΠ της Ιταλίας βρίσκεται ακόμη σε επίπεδα χαμηλότερα από ότι προ κρίσης. Η παραγωγικότητα έχει ελάχιστα αυξηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, γιατί συν τοις άλλοις η μεταποίηση δεν έχει αξιοποιήσει την τεχνολογική πρόοδο. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 10%, ενώ είναι τριπλάσιο στους νέους. Αυτό προκαλεί φόβους ότι πολλοί νέοι άνθρωποι- το πιο πολύτιμο αγαθό για μία οικονομία που βασίζεται στη γνώση- δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Ιταλία κινδυνεύει να υποχωρήσει περαιτέρω στον διεθνή ανταγωνισμό».