Κρίσιμη μέρα σήμερα για την Ιταλία καθώς αναμένεται να δημοσιευθεί η έκθεση της Κομισιόν και ενδεχόμενες κυρώσεις προς την κυβέρνηση της Ρώμης για μη συμμόρφωσή της με τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης.
Για Ιταλία: «Ημέρα Ιταλίας: Σκεφθείτε και τον Ρούτε όχι μόνο τον Σαλβίνι» σχολιάζει το Politico. Σε συνέντευξη του στο Politico ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ε.Ε, Γκύντερ Έτινγκερ ρωτήθηκε για το εάν πιθανές κυρώσεις εναντίον της Ιταλίας θα πείσουν την κυβέρνηση να γίνει πιο συγκαταβατική… είπε πως «αν δεν κάνουμε εντελώς τίποτα την Τετάρτη, σίγουρα δεν θα συμβάλλει σε κάποια πρόοδο». «Ύστερα οι Βαλτικές χώρες, αλλά και οι Ολλανδοί, Δανοί ακόμα και κάποιοι Γερμανοί θα πουν ότι τελικά το σχέδιο της εγγύησης των ευρωπαϊκών καταθέσεων δεν είναι εφικτό, ούτε φυσικά η τραπεζική ένωση, ή η μετατροπή του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο»… Συμπέρασμα: Θα πρέπει να αναμένουμε συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Ιταλίας σήμερα από την Κομισιόν.
«D-Day for Italy»: Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα συγκεντρώσει τις απόψεις σχετικά με τα προσχέδια των προϋπολογισμών κάθε κράτους – μέλους της Ευρωζώνης και της ίδιας της Ευρωζώνης στο σύνολό της.Επίσης αναμένεται να κάνουν το πρώτο βήμα σχετικά με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Ιταλίας – το οποίο ωστόσο αναμένεται να «χρησιμοποιηθεί’ από την ιταλική κυβέρνηση ως «όπλο» στην επιχειρηματολογία εναντίον των Βρυξελλών. Και ίσως να ενισχύσει το «αφήγημά» της ενόψει και των ευρωεκλογών.
«Χρονοδιάγραμμα: Το περίφημο άρθρο 126 παρ. 3, το θα αναφέρει ότι η Ιταλία βρίσκεται ενώπιον «σοβαρού κινδύνου» εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της Ε.Ε για το χρέος, σύμφωνα με πηγές θα πρέπει να έχει την έγκριση όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. Θα έχουν στη διάθεσή τους δύο εβδομάδες για να συμφωνήσουν ή όχι με την Κομισιόν. Αυτός είναι και ο βασικός όρος για την Κομισιόν προκειμένου να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Δεκεμβρίου. Το Συμβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει και το πρώτο συναφές Eurogroup θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2019. Η Ιταλία θα έχει στη διάθεσή της από τρεις έως έξι μήνες για να «απαντήσει» (πρακτικά όχι θεωρητικά).
«Το μεγάλο ερώτημα: Θα μπορέσει η Κομισιόν και οι ευρωπαίκές κυβερνήσεις να πιέσουν τη Ρώμη να απαντήσει πριν από τις ευρωεκλογές – ή θα αποφασίσουν να περιμένουν έως ότου το νέο Ευρωκοινοβούλιο εκλεγεί; Υπάρχει ένταση μεταξύ των σκληροπυρηνικων και των μετριοπαθών Επιτρόπων στο θέμα αυτό. Αλλά ακόμα και στα δύο αυτά «στρατόπεδα» υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με την φιλελεύθερη Μαργκρέτ Βεστάγκερ να συντάσσεται τελικά με τον μετριοπαθή Πιερ Μοσκοβισί.
«Καλή όρεξη!» Τελικά η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ – την οποία ο πρώτος είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό – θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο. Οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν στη διάρκεια ενός δείπνου.
«Η Ρώμη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο» επιγράφεται ανάλυση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία αναφέρει τα εξής: «Αν και η ευρωζώνη έχει επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης εδώ και χρόνια, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ιταλίας βρισκεται ακόμη σε επίπεδα χαμηλότερα από ότι προ κρίσης. Η παραγωγικότητα έχει ελάχιστα αυξηθεί τις δύο τελευταίες δεκαετίες, γιατί συν τοις άλλοις η μεταποίηση δεν έχει αξιοποιήσει την τεχνολογική πρόοδο. Το ποσοστό ανεργίας κυμαίνεται στο 10%, ενώ είναι τριπλάσιο στους νέους. Αυτό προκαλεί φόβους ότι πολλοί νέοι άνθρωποι- το πιο πολύτιμο αγαθό για μία οικονομία που βασίζεται στη γνώση- δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η Ιταλία κινδυνεύει να υποχωρήσει περαιτέρω στον διεθνή ανταγωνισμό».
Σε μία προσπάθεια να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, το ιταλικό κράτος εξέδωσε πρόσφατα, για μία ακόμη φορά, ομόλογο που απευθυνόταν κυρίως στα μικρότερα βαλάντια, στο εσωτερικό της χώρας, το αποκαλούμενο και «λαϊκό ομόλογο» ή «ομόλογο του …πατριώτη». Όμως οι εισπράξεις προμηνύονται απογοητευτικές καθώς, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τις πρώτες ημέρες δεν είχαν ξεπεράσει τα 646 εκατομμύρια ευρώ. Η ηλεκτρονική έκδοση του DER SPIEGEL σχολιάζει: «Τα ομόλογα αυτά απευθύνονται λιγότερο σε θεσμικούς επενδυτές και περισσότερο σε ιδιώτες με μικρότερο πορτοφόλι. Προβλέπουν ένα ελάχιστο επιτόκιο προστασίας από τον πληθωρισμό και εκδίδονται από το 2012 σε τακτά χρονικά διαστήματα από το ιταλικό κράτος. Παλαιότερες εκδόσεις είχαν αποφέρει έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων. Η μέχρι στιγμής χαμηλή ζήτηση ερμηνεύεται από τις αγορές ως κακός οιωνός για την ιταλική κυβέρνηση, καθώς οι ξένοι επενδυτές απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα».
Σε σχόλιό της με τίτλο «Η αποτυχία του κράτους» η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt επισημαίνει ότι «η αντιμετώπιση της Ιταλίας στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό έχει κεφαλαιώδη σημασία για την ΕΕ». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωρίζει ότι οι αγορές, με τη συμπεριφορά του κοπαδιού που επιδεικνύουν, ποτέ δεν θα είναι αξιόπιστος εταίρος για την επίλυση του ιταλικού προβλήματος. Το ζήτημα είναι να ασκηθεί επαρκής πίεση στην Ιταλία, αλλά όχι και υπερβολική πίεση που θα οδηγούσε σε κατάρρευση της χώρες και κρίση του ευρώ. Η οποία θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνη από την ελληνική κρίση, γιατί εδώ μιλάμε για άλλες διαστάσεις: το ιταλικό δημόσιο χρέος ανέρχεται σε 2,3 τρισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν το ένα τέταρτο του συνολικού χρέους της ευρωζώνης. Η χώρα είναι υπερβολικά μεγάλη για να αποτύχει, αλλά και υπερβολικά μεγάλη για να σωθεί».
Για εκθέσεις Κομισιόν- Ελλάδα: Οι Επίτροποι σήμερα δεν θα ασχοληθούν αποκλειστικά με την Ιταλία, σημειώνει επίσης το Politico. Θα πρέπει να δημοσιευθούν οι εκθέσεις της Κομισιόν για πιθανούς μακροοικονομικούς κινδύνους. Σε αυτό το «πακέτο» περιλαμβάνεται και η πρώτη έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας» για την Ελλάδα. Η χώρα για πρώτη φορά περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα αξιολόγησης των προϋπολογισμών και η κυβέρνησή της αναμένεται να λάβει κάποιες θετικές ειδήσεις ενόψει και των βουλευτικών εκλογών το 2019.
«Δώρο για την Αθήνα»: Η έκθεση για την Ελλάδα αναμένεται να επιβεβαιώσει το πρωτογενές πλεόνασμα συμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πετυχαίνει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους ευρωπαίους δανειστές της και επομένως η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει τη μη περικοπή των συντάξεων, που κανονικά θα έπρεπε να τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο.
Για Brexit: Η βρετανιδα πρωθυπουργός θα συναντηθεί τελικά με τον Γιούνκερ απόψε στις Βρυξέλλες. Ο εκπρόσωπος της Τερέζα Μέι προειδοποίησε πάντως πως δεν θα πρέπει να αναμένεται άρση του αδιεξόδου στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, δηλαδή δεν θα πρέπει να αναμένεται δημοσίευση κανενός είδους συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση Ε.Ε – Ηνωμένου Βασιλείου. Αλλά θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί κάποιου είδους πρόοδος με δεδομένο ότι η σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν τη Δευτέρα ανέφερε ότι «ο κ Γιούνκερ είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μέι από τη στιγμή που οι συζητήσεις για την πολιτική διακήρυξη στο πλαίσιο μιας μελλοντικής σχέσης θα έχουν οδηγηθεί σε μια αποφασιστική κατεύθυνση». Ένα είναι σίγουρο. Η Μέι θα παραμείνει πρωθυπουργός της χώρας αυτό το απόγευμα. Αυτό παρά το γεγονός ότι «οι αντάρτες» συνεχίζουν να καλούν όσους διστάζουν να καταθέσουν τις απαραίτητες επιστολές για να ξεκινήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφου παροχής εμπιστοσύνης.
O πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πάντως ότι η χώρα του θα καταψηφίσει το σχέδιο συμφωνίας για το Brexit με την ΕΕ εάν δεν αλλάξει το άρθρο που αφορά το Γιβραλτάρ, το οποίο βρίσκεται μεν υπό βρετανική κυριαρχία από το 1713, αλλά την κυριότητά του εξακολουθεί να διεκδικεί η Μαδρίτη. Αν και οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί εδώ και καιρό στην Ισπανία ότι η όποια συμφωνία με τη Βρετανία δεν θα επηρεάζει το καθεστώς του Γιβραλτάρ, εάν δεν έχει προηγηθεί συναίνεση της Μαδρίτης, η ισπανική κυβέρνηση θέλει αυτό το καθεστώς να αποτυπωθεί και στη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ. To Γιβραλτάρ αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, παρότι το 96% του πληθυσμού του ψήφισε στο δημοψήφισμα του 2016 υπέρ της παραμονής στην Ενωση. Την ίδια στιγμή η Γαλλία με τη στήριξη χωρών όπως η Ολλανδία και η Δανία πιέζουν προκειμένου να συμπεριληφθεί στη συμφωνία, όρος που θα εξαρτά τη μελλοντική εμπορική συμφωνία Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ από την παραχώρηση εκ μέρους του Λονδίνου παρόμοιων με τα υφιστάμενα δικαιωμάτων πρόσβασης στα βρετανικά ύδατα για τους ευρωπαίους αλιείς.
Σύμφωνα με τους FT oι βρετανικές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να ενεργοποιούν σχέδια για τη συνέχιση της λειτουργίας τους εάν η Βρετανία εξέλθει της ΕΕ χωρίς συμφωνία, ένα σενάριο το οποίο, σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας, μπορεί να βυθίσει την οικονομία της χώρας σε μια κρίση τόσο μεγάλη, όπως εκείνη της δεκαετίας του 1970. Χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ εξέφρασε τη στήριξή του στη συμφωνία του Brexit που επετεύχθη μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει να είναι ομαλή η αποχώρηση της χώρας από την Ενωση. Ο Κάρνεϊ, μιλώντας σε βουλευτές, είπε επίσης ότι η σχεδιαζόμενη ανάλυση από την κεντρική τράπεζα για τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit δεν θα περιλαμβάνει την αξιολόγηση των επιπτώσεων που θα είχε μια απόφαση της Βρετανίας να παραμείνει στην ΕΕ. «Δεν σκοπεύουμε να εξετάσουμε την παροχή επιπλέον ανάλυσης για το τρίτο σενάριο, που είναι να μη να γίνει καθόλου το Brexit» πρόσθεσε. Εσπευσε να επαναλάβει όμως την προειδοποίησή του στους επενδυτές να μην υποθέσουν ότι η κεντρική τράπεζα θα απαντήσει στο σοκ πιθανής μη επίτευξης συμφωνίας με μείωση των επιτοκίων, όπως έκανε μετά το δημοψήφισμα του Brexit το 2016
Έρευνα – για άνοδο λαϊκιστικών κομμάτων- Guardian: «Ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους ψηφίζουν λαϊκιστές» αναφέρει ο Guardian. Τα λαϊκιστικά κόμματα έχουν τριπλασιάσει τη δύναμή τους στην Ευρώπη τα τελευταία 20 χρόνια διασφαλίζοντας αρκετές ψήφους για να σχηματίσουν κυβερνήσεις σε 11 χώρες και «προκαλώντας» τα πολιτικά κατεστημένα σε όλη την ήπειρο. Η σταθερή ενίσχυση της στήριξης για τα ευρωπαϊκά λαϊκιστικά κόμματα ειδικά τα δεξιά είναι το βασικό συμπέρασμα της ανάλυσης που έγινε βάσει των αποτελεσμάτων εθνικών εκλογών σε 31 Ευρωπαϊκές χώρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Guardian και σε συνεργασία με 30 πολιτικούς επιστήμονες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο λαϊκισμός σημειώνει συνεχώς άνοδο από το 1998. Δύο δεκαετίες πριν, τα λαϊκιστικά κόμματα ήταν μια μάλλον περιθωριοποιημένη ομάδα, που συγκέντρωνε συνολικά 7% σε όλη την ήπειρο. Στις τελευταίες όμως εθνικές εκλογές διεφάνη ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους επέλεξαν λαϊκιστικό κόμμα. «Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ο λαϊκισμός ήταν ένα φαινόμενο περιθωριοποιημένο» αναφέρει ο Matthijs Rooduijn, πολιτικός κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ. «Σήμερα όμως τείνει να εξελιχθεί σε μια κανονικότητα: κάποια από τα πιο σημαντικά πολιτικά γεγονότα όπως το δημοψήφισμα για το Brexit όπως και η εκλογή του Ντ. Τραμπ δεν θα πρέπει να εξηγηθούν χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν η άνοδος του λαϊκισμου. Υπάρχει άλλωστε πρόσφορο έδαφος ως προς την άνοδο του λαϊκισμού» τονίζει. Οι υποστηρικτές του λαϊκισμού λένε ότι επί της ουσίας «υποστηρίζει τους απλούς πολίτες έναντι των οργανωμένων συμφερόντων και επομένως είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία. Οι επικριτές ωστόσο του λαϊκισμού αναφέρουν ότι οι λαϊκιστές στην εξουσία υπερβαίνουν τους δημοκρατικούς κανόνες με το να υπονομεύουν τα ΜΜΕ ή τη δικαιοσύνη ή αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των μειονοτήτων». (….) Ο λαϊκισμός στην Ευρώπη δεν είναι νέο φαινόμενο… μετρά αρκετές δεκαετίες από το «Κόμμα της Ελευθερίας» στην Αυστρία το 1956 από έναν πρώην Ναζί κέρδισε για πρώτη φορά πάνω από 20% το 1994. Τώρα συγκυβερνά στη χώρα. Την ίδια στιγμή λαϊκιστικά κόμματα ανέβηκαν στην εξουσία τόσο στη Νορβηγία, όσο και στην Ελβετία και την Ιταλία τη δεκαετία του ’90. Αλλά τα «πολιτικά κέρδη» σε Ολλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία και Πολωνία αυξήθηκαν την τελευταία 5ετια. Η άνοδος σημειώθηκε σιγά – σιγά από το 2008 όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση και ιδιαίτερα μετά το 2015 και την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27% και 36% σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα με βασικό σύνθημα «το τέλος της λιτότητας», το Ukip οδήγησε τη Βρετανία εκτός Ε.Ε και η Μαρόιν Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών κερδίζοντας 33% των ψήφων. Η Κλαούντια Αλβάρες, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Λισαβόνας ανέφερε πως «η επιτυχία αυτών των πολιτικών έχει να κάνει με το πώς μπορούν και πείθουν το ακροατήριό τους ότι δεν ανήκουν σε κανένα παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Και επομένως πείθουν ότι δεν ανήκουν στη «διεφθαρμένη ελίτ». Επίσης ανέφερε τον ρόλο των social media για την άνοδο του λαϊκισμού, το αλγοριθμικό μοντέλο που προωθεί αντιφατικά μηνύματα. «Η οργή που επιχειρούν να διοχετεύσουν οι λαϊκιστές πολιτικοί ενισχύεται μέσω αναρτήσεων στα σόσιαλ μίντια γιατί επιτρέπουν τη διάδοση των αισθημάτων. Το αποτέλεσμα είναι αύξηση της πόλωσης στον πολιτικό και γενικότερα δημόσιο διάλογο».
Για Μακρόν: «Το μάθημα… Ευρωπαϊκής πολιτικής του Μακρόν σε φοιτητές του Βελγίου» αναφέρει το Politico. Σπουδαστές σε πανεπιστήμιο του Βελγίου είχαν την ευκαιρία χθες να ακούσουν μια ομιλία για την ευρωπαϊκή πολιτική… από τον Γάλλο πρόεδρο, που τους απευθύνθηκε σαν καθηγητής. Ο Μακρόν χρησιμοποίησε το ίδιο στυλ με την ομιλία που εκανε πέρυσι στο Ελιζέ. Επισήμως η εκδηλωση του Πανεπιστημίου Catholique de Louvain, 40 χιλιόμετρα από τις Βρυξέλλες είχε «διαφημιστεί» ως μια συζήτηση μεταξύ του Μακρόν και του Βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλς Μισέλ. Αλλά ο Μισέλ τελικά κατέληξε στη θέση του βοηθού…καθηγητή καθώς τα ερωτήματα απευθύνονταν κατά κύριο λόγο προς τον Μακρόν από τους 1000 φοιτητές που κατέκλυσαν την αίθουσα για να ακούσουν τον Γάλλο πρόεδρο να προειδοποιεί ότι οι εθνικιστές ενδέχεται να θριαμβεύσουν στις επικείμενες ευρωεκλογές. «Ένας μεγάλος διχασμός αναδύεται στην Ευρώπη μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στις ευρωπαϊκές λύσεις και σε εκείνους που δεν πιστεύουν πια»τόνισε. Μάλιστα έδωσε εμφαση στο γεγονός ότι η Μαρίν Λεπέν κέρδισε στις εκλογές στις ευρωεκλογές το 2014, κάτι που αρκετοί έχουν ξεχάσει, όπως είπε, αλλά φυσικά οχι ο ίδιος. Ο Μακρόν είπε πως το Εθνικό Μέτωπο (τώρα Εθνικός Συναγερμός) είναι το πρώτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις καθώς λαμβάνει 21% και είναι όντως μπροστά από τους κεντρώους. Συμφωνα βέβαια με τις προβλέψεις του POLITICO τα δύο αντίπαλα κόμματα ενδέχεται να λάβουν τον ίδιο αριθμό εδρών. Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες προβλέψεις δεν είναι πολλές οι πιθανότητες τα σημερινά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να βγουν πρώτα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Παρ΄όλα αυτά ο Μακρόν δήλωσε στους φοιτητές ότι «είναι ένα πιθανό σενάριο ότι δηλαδή μπορούμε να ξυπνήσουμε την επόμενη μέρα και οι εθνικιστές να έχουν κερδίσει». Ο Γάλλος πρόεδρος περιέγραψε την ιδέα του για μια «Ευρωπη πολλαπλών ταχυτήτων» όπου οι αποφάσεις δεν θα χρειάζονταν πια την έγκριση όλων των κρατών – μελών της Ε.Ε.
Για Τσαβούσογλου – Πομπέο: Οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις με αιχμή τη συνεχιζόμενη κράτηση Αμερικανών πολιτών στην Τουρκία, η υπόθεση Κασόγκι και η κατάσταση στη Συρία, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν στη τους συνάντηση στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Μάικ Πομπέο και Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει η Hurriyet. Σε δηλώσεις του λίγο μετά τη συνάντηση, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης των δημοσιογράφων για σειρά θεμάτων, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε «τη θετική δυναμική στη σχέση (ΗΠΑ – Τουρκίας) μετά την απελευθέρωση του Πάστορα Μπράνσον» και προέτρεψε στο άνοιγμα εκ νέου πρόσθετων διαύλων για την αντιμετώπιση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.