Search

Το άσυλο και τα ιδιωτικά ΑΕΙ στο επίκεντρο της διαμάχης στη Βουλή

355

Η συνάντηση στην κοινοβουλευτική διαδικασία «της ώρας του πρωθυπουργού» ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε εξ αρχής με σημαντική χρονική καθυστέρηση, γεγονός που αποτέλεσε και την πρώτη αφορμή για να ανοίξει ο κύκλος της αντιπαράθεσης τους σε όλα τα επιμέρους ζητήματα αναφορικά με την κατάσταση στον χώρο των Πανεπιστημίων που ήταν και το θέμα ερώτησης του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα ότι δεν είναι συνεπής στην ώρα του, λέγοντας του ότι «σας περιμέναμε 45 ολόκληρα λεπτά με τον πρωθυπουργό να του απαντά πως «άργησα μόνο μισή ώρα, ενώ εγώ χθες στην Βουλή σας περίμενα όλη μέρα και δεν εμφανιστήκατε ποτέ για να μιλήσετε για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».
Στην εκτός επίσημης ατζέντας ανταλλαγή επιθετικών επιχειρημάτων κυριάρχησε η περιοχή της Κυψέλης, την οποία είχε επισκεφτεί την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όταν σε κάποια στιγμή άφησε υπαινιγμούς για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή ο Α. Τσίπρας θέλησε να τον αντικρούσει, λέγοντας του πως «εκεί μένω» και όποτε θέλετε χτυπήστε μου το κουδούνι να σας «κεράσω καφέ».

«Θα δυσκολευτώ να φτάσω στη γειτονιά σας, διότι υπάρχουν παντού κλούβες» ήταν η αιχμηρή απάντηση του Κ. Μητσοτάκη, κάτι που αρνήθηκε ο Α. Τσίπρας, ισχυριζόμενος πως «ούτε στο γραφείο μου, ούτε στο σπίτι μου υπάρχουν κλούβες».
Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί έδειξαν να συμφωνούν στην ανανέωση των αναμετρήσεων τους εντός της Βουλής, καθώς όταν ο Α. Τσίπρας επέπληξε τον Κ. Μητσοτάκη ότι εδώ και τρία χρόνια που είναι αρχηγός της Ν.Δ του έχει καταθέσει μόνο τρεις ερωτήσεις «στην ώρα του πρωθυπουργού» και μάλιστα για το ίδιο περίπου θέμα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτευσης, απευθυνόμενος και στον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, πρότεινε τις επόμενες δύο Παρασκευές να συζητήσουν για το προσφυγικό και το θέμα του δικαιώματος ψήφου των ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Αναφορικά με την ανομία στο χώρο των Πανεπιστημίων, που ηταν και το κεντρικό θέμα συζήτησης, ο Α. Τσίπρας δεν επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση, καθώς παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο προσπάθησε να πείσει τον κ. Μητσοτάκη πως και το θέμα της εγκληματικότητας, αλλά και τα φαινόμενα παράνομων πράξεων εντός της πανεπιστημίων δεν παρουσιάζονται μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

Μάλιστα το γεγονός ότι ο Κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει την κατάργηση του ασύλου, ώστε να μην είναι τα πανεπιστήμια στο έλεος συμμοριών, εμπόρων ναρκωτικών και λαθρεμπόρων, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η ΕΛ.ΑΣ έχει την δικαιοδοσία να παρεμβαίνει μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές όταν συντελούνται παράνομες πράξεις, ενώ απέδωσε την ανάδειξη του συγκεκριμένου ζητήματος εκ μέρους του Κ. Μητσοτάκη στην εμμονή που έχει κατά των δημοσίων πανεπιστημίων επειδή επιδιώκει την απαξίωση τους για να δώσει έδαφος στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο Α. Τσίπρας στην κριτική του προς τον Κ. Μητσοτάκη επανέφερε από την ανάποδη την θεωρία των δυο άκρων, καθώς εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι η εμμονή του στο δόγμα νόμος και τάξη προσιδιάζει με την πολιτική της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς. Μάλιστα για να γίνει πειστική η επιχειρηματολογία του έδωσε στα πρακτικά σειρά ερωτήσεων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής για το ίδιο θέμα. Οι αναφορές αυτές του Α. Τσίπρα έγιναν επειδή ο Κ. Μητσοτάκης είχε διατυπώσει την άποψη πως η άκρα αριστερά στην Ελλάδα είναι η μήτρα της τρομοκρατίας και της βίας, ενώ κατηγόρησε τον Α. Τσίπρα πως στα γεγονότα του 2008 με αφορμή την δολοφονία Γρηγορόπουλου σφύριζε αδιάφορα όταν καιγόταν η Αθήνα.

Για να ενισχύσει την θέση του πως η Ν.Δ διολισθαίνει σε ακροδεξιά μονοπάτια ο Α. Τσίπρας κατήγγειλε τον Κ. Μητσοτάκη πως έχει στις τάξεις του κόμματος του στελέχη που στο παρελθόν κυκλοφορούσαν με τσεκάρια, φωτογραφίζοντας τον Μ. Βορίδη.
«Εμείς την τρομοκρατία την έχουμε πληρώσει με αίμα» απάντησε ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην περίπτωση της δολοφονίας του Π. Μπακογιάννη από τη 17 Ν για να του υπενθυμίσει αργότερα ο Α. Τσίπρας πως θύμα της «δεξιάς» ήταν και ο καθηγητής Τεμπονάρας.

Γιώργος Κατσίγιαννης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *