Την βαθιά ιδεολογικοπολιτική απόσταση που χωρίζει το ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ στα ζητήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως η ανομία, ανέδειξε η επίκαιρη ερώτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή για την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια.
Ήταν μια έντονη συζήτηση, που κινήθηκε πάντως εντός θέματος και μια από τις λίγες κόντρες μεταξύ των δύο αρχηγών από την οποία δεν αναδύθηκε άρωμα σκανδαλολογίας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό για ανοχή στη δράση συμμοριών και υποκόσμου στα ΑΕΙ και τον πρωθυπουργό να μιλά για βαθύ μίσος της ΝΔ στο δημόσιο πανεπιστήμιο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που φαίνεται να επιμένει στο θέμα της ανομίας, έκανε λόγο για προκλητική ανοχή σε μια μαφία που φοράει πολιτική κουκούλα και επανέλαβε ότι η ΝΔ θα καταργήσει το νόμο για το άσυλο. Στη δευτερολογία του δε υπαινίχθηκε ότι αυτή η ανοχή της κυβέρνησης στα διάφορα «γκρουπούσκουλα» –όπως είπε- εντάσσεται σε ένα σχέδιο να λεηλατηθεί η Αθήνα σε μια ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή, όπως συνέβη με το 2008, οπότε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ σφύριζε αδιάφορα σε όσους προέβαιναν σε βανδαλισμούς.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για καλλιέργεια πανικού, υποστηρίζοντας ότι η παραβατικότητα στα πανεπιστήμια δεν είναι σε έξαρση και δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο. Για μια ακόμα φορά επιχείρησε να ταυτίσει τον κ. Μητσοτάκη με την ακροδεξιά, υιοθετώντας την άποψη ότι η εμμονή της ΝΔ με τα θέματα ασφάλειας θα ενισχύσει τη Χρυσή Αυγή. Ωστόσο, κ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα της εγκληματικότητα είναι υπαρκτός μέσα κι έξω από τα πανεπιστήμια –ενώ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στην υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να ιδρυθούν στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια υψηλής ποιοτικής στάθμης.
Η απάντηση του αρχηγού της ΝΔ ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διακατέχεται από μια συνταγματική ιδεοληψία με ιδέες υποκριτικές, αναχρονιστικές και κολλημένες στον Μεσαίωνα, ενώ υποσχέθηκε ότι η ΝΔ θα αναβαθμίσει το ελληνικό πανεπιστήμιο.
Στέλλα Παπαμιχαήλ