Search

Γ. Κατρούγκαλος: Νέα δυναμική στην επίλυση των προβλημάτων της περιοχής δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών

296

Στην επιβεβαίωση της βούλησης να προωθηθεί η ατζέντα της «Θεσσαλονίκης 2003» για την προοπτική ένταξης και άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε η 4η διήμερη τετραμερής υπουργική συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας, Αλβανίας και Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική Αλβανίας και της πΓΔΜ και βοηθά τις δυο χώρες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους στο δρόμο προς την ΕΕ ως σημαντικός εταίρος για όλες τις χώρες της περιοχή» είπε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος προσθέτοντας την αυτονόητη προϋπόθεση «του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, των αναγκαίων όρων που πρέπει να ικανοποιήσει κάθε προς ένταξη χώρα για να θεωρηθεί ώριμη για την είσοδό της στην κοινότητα των εθνών μας».

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της τετραμερούς συνάντησης ο κ.Κατρούγκαλος τόνισε για ακόμα μια φορά πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς, «αποτελεί μια νέα δυναμική επίλυσης προβλημάτων της περιοχής», ενώ πρόσθεσε ότι παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζεται «το ιδιαίτερο θάρρος που επέδειξε η ηγεσία των δυο χωρών, οι δυο Πρωθυπουργοί, και την παρουσιάζουν όλοι ως μια ένδειξη ότι μπορούν να ξεπεραστούν διαφορές, ειδικά στην περιοχή των Βαλκανίων, που επί αιώνες θεωρούταν ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης».

Σε ό,τι αφορά την εν εξελίξει συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ ο κ Κατρούγκαλος είπε πως αυτή παρακολουθείται από την ελληνική πλευρά καθώς «θέλουμε ν’ αποτυπωθούν και σ’ αυτή – και δεν έχουμε αμφιβολία ότι αυτό θα γίνει – όλα όσα συμφωνήθηκαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας τόνισε ότι το συμπέρασμα όλων των μέχρι σήμερα συζητήσεων με τις γειτονικές βαλκανικές χώρες της Ελλάδας είναι «η ανάγκη να διαμορφωθεί ένα action plan στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια, στο οποίο και θα περιλαμβάνονται με κάποιο τρόπο όλα» και πως θα γίνει μια ξεχωριστή Σύνοδος που θα καταλήξει στο συγκεκριμένο αυτό σχέδιο.

Στο πλαίσιο αυτό όπως σημείωσε ο κ Πιτσιόρλας συζητήθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις με την πρώτη να αφορά τη συνεργασία των Οργανισμών και των 4 χωρών που έχουν στην ευθύνη τους την προώθηση των εξαγωγών και την προσέλκυση επενδύσεων. «Η κεντρική ιδέα είναι οι βαλκανικές χώρες να μην επιδοθούν σε έναν μεταξύ τους ανταγωνισμό κατά κύριο λόγο, αλλά να συνεργαστούν ούτως ώστε να προβάλλουν από κοινού και την ανάγκη επενδύσεων στην περιοχή και όσο μπορούν να συνεργαστούν για την προώθηση των εξαγωγών για τα προϊόντα όλης της περιοχής» σημείωσε. Το δεύτερο θέμα αφορά στα εμπορικά μητρώα, να υπάρχει διασύνδεσή τους ώστε να μπορεί ένας επιχειρηματίας από τη μία χώρα να έχει πρόσβαση στο εμπορικό μητρώο μιας άλλης. Το τρίτο αφορά τον έλεγχο της αγοράς, δηλαδή την ποιότητα των προϊόντων, την πιστοποίησή τους. Καθώς επίσης και η συνεργασία των κεντρικών αγορών, η προστασία των καταναλωτών. Στόχος είναι όπως επανέλαβε ο κ Πιτσιόρλας όλα αυτά τα θέματα να περιληφθούν σε ένα action plan.

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών τόνισε ότι αποτελεί «μια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε προκειμένου να αναδείξουμε τα χαρακτηριστικά της περιοχής, την αλλαγή που γίνεται στις σχέσεις μεταξύ των χωρών και τις δυνατότητες ανάπτυξης της οικονομικής συνεργασίας, εκεί όπου είχαμε ανταγωνισμούς κάθε είδους»

Στο περιθώριο της 4ης τετραμερούς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα καθώς και την υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, κα Α. Ντράλο.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *