Δέκα χρόνια θα απαιτηθούν για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα (751 ευρώ), με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΓΣΕΕ.
Όπως επισημαίνουν οι συνδικαλιστές, η διάσωση των συντάξεων προκαλεί παρενέργειες στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2019, δεδομένου ότι οι δανειστές δεν δείχνουν διατεθειμένοι για περαιτέρω παραχωρήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, η οποία με την στάση που κράτησε και τα μέτρα που υιοθέτησε όλο το προηγούμενο διάστημα δημιούργησε τα ζητήματα που σήμερα προσπαθεί να διευθετήσει.
Τα προβλήματα που εντοπίζουν τα συνδικαλιστικά στελέχη, αφορούν:
Τους όρους που έχουν τεθεί για την ουσιαστική αύξηση των κατώτατων αποδοχών, όπως η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα που σήμερα κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να δικαιολογήσουν υψηλές αυξήσεις.
Την περιορισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού (αναμένεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 15 ευρώ), η οποία ουδόλως συμβάλλει στην ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων.
Την προγραμματισμένη μείωση του αφορολογήτου ορίου που ως συνέπεια θα έχει την αφαίρεση περίπου 600 ευρώ ετησίως από τους χαμηλόμισθους, εξανεμίζοντας την όποια αύξηση.
Με αυτά τα δεδομένα, η ΓΣΕΕ θεωρώντας ότι η επικείμενη αύξηση των κατώτατων αποδοχών κινδυνεύει να αποδειχθεί “δώρον- άδωρον” για τους εργαζόμενους, αρνήθηκε να αποδεχθεί την πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας για την αναπροσαρμογή τους μέσω της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία για την άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και ταυτοχρόνως να αποκαταστήσει την δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να τον προσδιορίζουν μέσω της μεταξύ τους διαπραγμάτευσης χωρίς κρατική παρέμβαση.
Παράλληλα, η εργοδοτική πλευρά, δεν κρύβει τον προβληματισμό της για τις επιπτώσεις της αύξησης του κατώτατου και -κυρίως- του υποκατώτατου μισθού (για εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών), όχι μόνο σε ότι αφορά στο μισθολογικό αλλά και στο μη μισθολογικό κόστος (ενισχυμένες ασφαλιστικές εισφορές).
Γι αυτό το λόγο, οι εργοδότες ζητούν η αύξηση των κατώτατων αποδοχών να συνδυαστεί με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τις επιχειρήσεις.
Δημήτρης Κωστάκος