Η διπλωματική κρίση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου μετά το χθεσινό περιστατικό στο στενό του Κερτς είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς επίσης και η χθεσινή συμφωνία Βρετανίας – Ε.Ε.
Για Κίεβο:
«Διαμαρτυρίες στο Κίεβο μετά την κατάληψη των τριών ουκρανικών πλοίων από τη Ρωσία» αναφέρει το BBC. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας τέθηκαν σε κατάσταση πλήρους πολεμικής ετοιμότητας με διαταγή του επικεφαλής του γενικού επιτελείου, γνωστοποίησε σήμερα η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Άμυνας της χώρας, εν μέσω της σοβαρής κλιμάκωσης της έντασης με τη Ρωσία, αφού οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν χθες τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας αναμένεται να αποφασίσει αν θα εφαρμόσει τελικά στρατιωτικό νόμο μετά την οργή που ξέσπασε λόγω της κατάληψης τριών πολεμικών πλοίων από τη Ρωσία, γεγονός που οδήγησε σε διαμαρτυρίες στους δρόμους στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο.
Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο ενώ έβαλαν φωτιά σε ένα αυτοκίνητο έξω απο την πρεσβεία. Το περιστατικό που συνέβη στη θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας προκαλεί την μεγαλύτερη κλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για το περιστατικό. Η Μόσχα επιβεβαιώνοντας το συμβάν καθώς και τη «χρήση όπλων» κατηγόρησε τα σκάφη του ουκρανικού ΠΝ ότι επιδίδονταν σε «παράνομες ενέργειες» και έκαναν «επικίνδυνους ελιγμούς» στα «ρωσικά χωρικά ύδατα». Στην αναμέτρηση αυτή τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά το Κίεβο.
Αργότερα χθες το βράδυ περίπου 150 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τη ρωσική πρεσβεία κάποιοι πετούσαν ευφλεκτα υλικά. Τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο που ανήκε στην πρεσβεία πήρε φωτιά. «Συγκεντρωθήκαμ εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε εναντίον των Ρώσων για τις ενέργειες τους σήμερα και τη χρήση όπλων εναντίον του στρατού μας» δήλωσε ο Ολεκσέϊ Ριάμποφ στο Reuters. «Είμαστε πολύ θυμωμένοι. Θα πρέπει να είχαμε τερματίσει όλες τις διπλωματικές σχέσεις με αυτή τη χώρα εδώ και καιρό» πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο περιέγραψε τις ρωσικές ενέργειες ως «τρελές» καθώς δεν προκλήθηκαν απο την ουκρανική πλευρά. Δήλωσε πως θα ζητησει τη Δευτέρα από το κοινοβούλιο να εισάγει έναν στρατιωτικό νόμο αλλά επεσημανε ότι αυτό δεν σημαίνει «κήρυξη πολέμου». «Η Ουκρανία δεν σχεδιάζει να πολεμήσει εναντίον κανενός» είπε. Στο μεταξύ, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δόθηκαν εντολές προκειμένου να βρίσκεται ο στρατός «σε πλήρη ετοιμότητα».
«Τι συνέβη»: Η κρίση ξέσπασε όταν η Ρωσία κατηγόρησε τα ουκρανικά πλοία ότι μπήκαν παράνομα στα ύδατά της. Το στενό του Κερτς, η μοναδική θαλάσσια οδός που συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα, αποτελεί πόρο τεράστιας στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία όσο και για την Ουκρανία. Χθες το πρωί, τα δύο στρατιωτικά πλοία της Ουκρανίας, Berdyansk και Nikopol καθώς και το Yana Kapa επιχείρησαν να διασχίσουν την θαλάσσια περιοχή από το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα έως αυτό της Μαριούπολης στην Αζοφική θάλασσα. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι Ρώσοι επιχείρησαν να σταματησει τα πλοία αλλά αυτά συνέχισαν την πορεία τους προς το στενό του Κερτς αλλά τελικά παρεμποδίστηκαν από ένα τάνκερ που εμπόδιζε τη διέλευσή τους και είχε εντολή να παραμείνει εκεί από τους Ρώσους. Η Ρωσία έδωσε εντολή σε δύο πολεμικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα να πεταξουν πάνω από την περιοχή κατηγορώντας τα ουκρανικά πλοία για παράνομη διέλευση, ενώ είπε πως η κίνηση είχε διακοπει για λόγους ασφάλειας. Το Ουκρανικό ναυτικό αργότερα είπε πως οι βάρκες χτυπήθηκαν καθώς επιχειρούσαν να απομακρυνθούν. Τουλάχιστον έξι μέλη του πληρώματος τραυματίστηκαν.
«Η ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ήταν αυξημένη εδώ και μήνες γύρω από το ζήτημα της Κριμαίας» αναφέρει ο Guardian. Σύμφωνα με τη Συνθήκη του 2003 μεταξύ Μόσχας και Κιέβου το Στανό του Κερτς και η Αζορική Θάλασσα είναι κοινά θαλάσσια ύδατα. Αλλά πρόσφατα η Ρωσία ξεκίνησε να ελέγχει όλα τα πλοία που πήγαιναν και έρχονταν από ουκρανικα λιμάνια. Η χρήση όπλων από τη Ρωσία προκειμένου να καταλάβει τα ουκρανικά πλοία – με τραυματίες – αποτελεί κλιμάκωση της έντασης Αλλά σιγουρα η Μόσχα δεν θα αναλάβει καμία ευθύνη. Υπό την προεδρία του Βλ Πούτιν όταν η Ρωσία αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει όπλα η Μόσχα πάντα λέει πως «δεν το ξεκινήσαμε εμείς». Αυτο συνέβη και το 2008 στο ρωσο-γεωργιανό πόλεμο όσο και στην Κριμαία το 2014, που οδήηγσε στην προσάρτηση της. Επομένως η Ρωσία δεν θα αναλαβει για ακόμα μια φορά την ευθύνη για ό,τι συνέβη και για ό,τι συμβεί στην κυβέρνηση του Ποροσένκο.
Για Brexit:
Η χθεσινή συμφωνία για το Brexit ειναι το βασικό θέμα στον βρετανικο Τύπο. Οι FT περιγράφει μια επίσημη ατμόσφαιρα στις Βρυξέλλες χθες καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στα νομικά κείμενα, τα οποία σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, αποτελούν τη μεγαλύτερη ανατροπή του ευρωπαϊκού πρότζεκτ από το 1950.
Η Daily Telegraph προβλέπει πως θα υπάρξει ένα μεγάλο θέμα με την αλιεία των Βρυξελλών τώρα που η συμφωνία υπεγράφη. Η εφημερίδα αναφέρει πως ο πρόεδρος Ε. Μακρόν παρουσίασε μια πυγμή όταν υπονόησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναγκαστεί να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση αν οι Γάλλοι αλιείες δεν έχουν τελικά πρόσβαση στα θαλάσσια ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου. Για την Daily Express έκανε λογο για «εμπρηστική παρέμβαση» που αυξάνει την ανησυχία ότι η Γαλλία θα υιοθετήσει μια πιο «επιθετική στάση» πριν από την εξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» αναφέρει η Daily Mirror η οποία αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του πρωτοσέλιδού της στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει πλεον η πρωθυπουργός στο Κοινοβούλιο προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία για το Brexiτ. Πρόκειται για «υψηλού κινδύνου στρατηγική» σύμφωνα με τους Times, που αναφέρονται σε μια εκστρατεία με φρενήρεις ρυθμούς τις επόμενες δύο εβδομάδες με στόχο το εκλογικό σώμα.
Η Daily Mail αναφέρει ότι οι «αντάρτες» βουλευτές αναμένεται να γίνουν αποδέκτες αρκετών κινήτρων ως αντάλλαγμα για τη στήριξη προς το σχέδιο, ανάμεσα σε άλλα «νομοσχέδια» και πολλά άλλα.
Η Daily Express προειδοποιεί ότι έχουν απομείνει 107 μέρες έως την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου και πως οι βουλευτές θα πρέπει να «τελειώσουν επιτέλους» με το ζήτημα της συμφωνίας. Αρκετές εφημερίδες αναφέρουν ότι υπάρχουν παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. Η Sun αναφέρει ότι η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άμπερ Ραντ και ο υπουργός Περιβάλλοντος, Μάικλ Γκόουβ έχουν επιδοθεί σε ένα κοινό αγώνα για να προωθήσουν τη συμμετοχή της χώρας στην Ένωση Ελεύθερου Ευρωπαϊκού Εμπορίου. Η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότηα πλήρους πρόσβασης της Βρετανίας στην ενιαία αγορά και ελευθερία σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς για την αλιεία και την γεωργία και κυρίως σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Οι διαπραγματεύσεις για το Brexit αφορούσαν πάντα μια μάχη μιας χώρας εναντίον 27 με τις απαιτήσεις των δευτερων να αυξάνονται συνέχεια και διαρκώς. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπως το ζήτημα της αλιείας, η Ιρλανδία, τα αιτήματα της Κύπρου. Όλα τα αιτήματα είχαν στόχο τη μείωση του ρόλου της Βρετανίας σε όποια μελλοντική συνεργασία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας (ώστε να μην μπαίνουν ιδέες στην Τουρκία). Αλλά τελικά κόντεψαν να εκτροχιαστούν λόγω του Βράχου…. Το θέμα απασχόλησε έως αργά το βράδυ του Σαββάτου αξιωματούχους και διπλωμάτες. Ο πρέσβης της Βρετανίας σητν Ε.Ε, Τιμ Μπάροου αναγκάστηκε να δώσει γραπτές διαβεβαιώσεις ότι η Ισπανία και μόνο η Ισπανία θα αποφασίσει αν το Γιβραλτάρ θα μπορέσει να περιληφθεί σε μια οποιαδήπτε μελλοντική συμφωνία εμπορίου. Γιούνκερ και Τουσκ έδωσαν παρόμοιες διαβεβαίωσεις στον Σάντσεθ. Τελικά δεν η Μαδρίτη απαίτησε οι εγγυήσεις να προέλθουν όχι από την κυβέρνηση αλλά από το «Ηνωμένο Βασίλειο».
Για Ιταλία:
«Είναι καλύτερο να κάνεις σήμερα αυτό που δεν μπορείς να κάνεις αύριο» είπε χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε μια εμπιστευτικού χαρακτήρα συνάντηση που είχε με τους Ιταλούς συνομιλητές του, όπως αναφέρει η Corriere de la Sera. «Αν όμως έχεις άλλη άποψη, τότε καλή τύχη» προσέθεσε, αναφερόμενος στην πιθανότητα εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ. «Καλή τύχη!»
Στο μεταξύ, η Τράπεζα της Ιταλίας σε μια νέα έκθεσή της προειδοποιεί για τις δύο απειλές εναντίον της ιταλικής οικονομικης σταθερότητας: ο οικονομικός κίνδυνος της χαμηλης ανάπτυξης και του τεράστιου δημόσιου χρέους και ο πολιτικός κίνδυνος (η ρίζα του κακού για το πρώτο) που προκαλεί «η αβεβαιότητα γύρω από τον προσανατολισμό των οικονομικών πολιτικών και των αποφάσεων για τον προϋπολογισμό» που «έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλή άνοδο των κρατικών ομολόγων» αναφέρει η WSJ. Επί της ουσίας η κεντρική τράπεζα ειπε ότι το κόστος του χρέους έχει αυξηθεί κατά 1,5 δισ ευρώ από την ώρα που ανέλαβε την εξουσία η νέα ιταλική κυβέρνηση, ενώ προειδοποίησε ότι το κόστος θα ανέλθει σε 5 δισ ευρώ το 2019 και σε 9 δισ ευρώ το 2020 αν τα επιτόκια παραμείνουν ως έχουν βάσει και των προσδοκιών των αγορών.
Σύμφωνα με το Politico o Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε και ο υπουργός Οικονομικών του, Τζιοβάνι Τρία είχαν μια καλή συζήτηση με τον Γιούνκερ αλλά και τους Ντομπρόφσκις και Μοσκοβισί στη διάρκεια του δείπνου το περασμένο Σάββατο, σύμφωνα με πηγές και από τις δύο πλευρές με τον Κόντε να συζητά τα επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του είναι σωστή ενώ όλοι οι άλλοι λάθος σχετικά με τον προϋπολογισμό.Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Κομισιόν, ο Γιούνκερ ευχαριστήθηκε αυτό το μάθημα… δύο ωρών – τι άλλο άλλωστε θα μπορούσε να κάνει το Σάββατο το βράδυ… Όμως η σύγκρουση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες έχουν κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν η Ιταλία θα προκαλέσει τη νέα ευρω-κρίση. Είναι σχεδόν σίγουρο αναφέρουν αναλυτές στο POLITICO ότι η υπερχρεωμένη χώρα είναι απλά μια ακόμα περίπτωση υψηλού κινδύνου, ανάμεσα σε πολλές άλλες.
Στη Γερμανία:
«Κέρδισα τις εκλογές με 40% από το CDU και κερδιζοντας 6% από το AfD» δήλωσε σε συνέντευξη της χθες στην FAZ η Άνεγκρετ Κραμπ – Κάρενμπάουερ. Για τον συνυποψήφιο – διάδοχο της Μέρκελ, Φρίντριχ Μέρτς λέει πως «εκείνος ισχυρίζεται ότι εμπιστεύεται τον εαυτό του ότι μπορεί να το κάνει. Εγώ έχω αποδείξει ότι μπορώ. Αυτή είναι η διαφορά» — Αποκάλεσε επίσης τον Μερτς «αφελή».
Στο μεταξύ, με τη Γερμανίδα Σκα Κέλερ επικεφαλής του ψηφοδελτίου οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα δώσουν τη μάχη στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Η Κέλερ μοιράζεται τη θέση με τον Ολλανδό Βας Αϊκχουτ, όπως αποφασίστηκε στο τριήμερο συνέδριο των Πρασίνων που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο. «Είναι καιρός να βγούμε έξω» είπε η Κέλερ εγκαινιάζοντας τον προεκλογικό αγώνα. Στο επίκεντρό του οι Ευρωπαίοι Πράσινοι βάζουν την προάσπιση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, είπε η Κέλερ. Ο Αϊκχουτ από την πλευρά του βλέπει ήδη «ένα πράσινο κίνημα, ένα πράσινο κύμα» στην Ευρώπη. Είναι η δεύτερη φορά που η Σκα Κέλερ ηγείται του ευρωψηφοδελτίου των Ευρωπαίων Πρασίνων.
Στις ευρωεκλογές του 2014 είχε επιλεγεί από τη βάση των Οικολόγων με μία πρωτοποριακή διαδικασία ψηφιακής ψηφοφορίας. Τα τελευταία δύο χρόνια είναι συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο. Το δυνατό χαρτί της Κέλερ είναι η μεταναστευτική πολιτική. Και πρώτη προτεραιότητα για την πράσινη πολιτικό έχει η μάχη κατά του λαϊκισμού στην ΕΕ. «Η Ευρώπη δέχεται επίθεση από ακροδεξιά κόμματα, τα οποία θέλουν την επιστροφή στον εθνικισμό, όπως επίσης τη περιστολή των ελευθεριών και της αστικής δημοκρατίας» είπε η Σκα Κέλερ. Ειδικά σε θέματα που άπτονται της δημοκρατίας και της ελευθερίας, η 37χρονη Γερμανίδα παραπέμπει συχνά στο πολιτικό φορτίο που κουβαλάει η ίδια λόγω της καταγωγής της. Γεννήθηκε δέκα χρόνια πριν πέσει το Τείχος του Βερολίνου στην πόλη Γκούμπεν του Βρανδεμβούργου, στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία. Το ανελεύθερο καθεστώς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (DDR) είναι για τη Σκα Κέλερ σημείο αναφοράς για την καταδίκη αντιδημοκρατικών εκτροπών και επιθέσεων στο κράτος δικαίου, όπως αυτές που καταγράφονται στη σημερινή Πολωνία.
Στη Γαλλία:
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του θα πρέπει να παρουσιάσει μια «ξεκάθαρη απάντηση» απέναντι στις διαδηλώσεις που επεκτάθηκαν και στο Παρίσι αυτό το Σαββατοκύριακο. Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πίσω σχετικά με την αύξηση των φόρων των καυσίμων. Οι κινητοποιήσεις έχουν πάντως εξελιχθεί σε γενικευμένες διαμαρτυρίες εναντίον των ανισοτήτων και της «προστασίας» των πλουσίων από τον Μακρόν. Την ίδια ώρα, όπως σημειώνει ο Guardian, οι κινητοποιήσεις στο Παρίσι είχαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας του γαλλικού λαού. Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρυνό Λεμέρ αναγνώρισε χθες ότι «η τρέχουσα κρίση πηγαίνει πέρα απο το ζήτημα των καυσίμων» προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό θα πρέπει να βελτιωθούν οι μισθολογικές καταστάσεις για να βελτιωθουν οι συνθήκες διαβίωσης. «Ήρθε η ώρα να ακούσουμε τους Γάλλους» είπε σε συνέντευξη του στο κανάλι BFM αναφέροντας ότι ο Μακρόν σε ομιλία του αύριο, Τρίτη θα ζητησει να ξεκινήσουν συζητήσεις για τα αιτια των προβλημάτων σε όλη τη χώρα σε σχέση με τις κυβερνητικές πολιτικές. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι 106.000 άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν στη Γαλλία το Σάββατο, αριθμός εμφανώς μικρότερος από αυτών των 282,000 το περασμένο Σαββατοκύριακο
Αλεξάνδρα Βουδούρη