Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά κυρίως οι επικείμενες τριμερείς σύνοδοι Ελλάδας και Κύπρου με την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και το Ισραήλ (20 Δεκεμβρίου) βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Brexit, στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στη «σκιά» της συνέντευξης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» όπου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της Άγκυρας να συζητήσει και άλλες προσεγγίσεις πέραν δηλαδή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας αφήνοντας ξεκάθαρα ανοιχτό το ενδεχόμενο για λύση είτε μέσω συνομοσπονδίας είτε ακόμα και δύο κρατών.
Με ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στις αρχές του 2019 απέκτησε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη χθες στις Βρυξέλλες και ενώ χθες δημοσιεύθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που αλλάζει κατά πολύ τα έως τώρα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις βασικές παραμέτρους επίλυσης του Κυπριακού καθώς προτείνει Äνέες διαφορετικές προσεγγίσεις και εναλλακτικές πέραν δηλαδή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και των 6 σημείων του γ.γ του ΟΗΕ οπως αυτές διατυπώθηκαν στο Κραν Μοντανά το 2017.
Επιβεβαιώθηκε η πλήρη απαξίωση του Τ/κ ηγέτη από την Άγκυρα καθώς ο Τσαβούσογλου εμμέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ότι έχει διαφορετική άποψη από τον Μουσταφά Ακιντζί για την τελική λύση, ωστόσο επεσήμανε ότι η Τουρκία είναι ανοικτή σε όλες τις μορφές λύσης που τίθενται στο τραπέζι, ξεκινώντας από τη ΔΔΟ μέχρι και τα δύο κράτη. Δεν θέλησε όμως να μιλήσει πιο συγκεκριμένα για τις θέσεις της τουρκικής πλευράς για την ασφάλεια, την οποία η Τουρκία για πρώτη φορά συζήτησε στο Κραν Μοντανά. Επέμεινε πως «αυτό που προέχει είναι ο καθορισμός των «όρων αναφοράς» ή το ποια μορφή λύσης συζητούμε», θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη η άτυπη διαβούλευση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Με άλλα λόγια, προς το παρόν η Τουρκία δεν έχει πρόθεση, ούτε και λόγο, να ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα των εγγυήσεων. Όσον αφορά τις διαφωνίες του Τ/Κ ηγέτη με το ενδεχόμενο απομάκρυνσης από την ομοσπονδία, ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε πως ο κ. Ακιντζί μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις αλλά πως λόγο έχουν και τα τ/κ κόμματα και η «κυβέρνηση».
Ενδιαφέρον θα έχει το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα και η Αθήνα, καθώς τα δεδομένα φαίνεται ότι αλλάζουν και σε περίπτωση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα πρέπει η ελληνική πλευρά να ξεκαθαρίσει τους στόχους και τις επιδιώξεις και κυρίως αν συμφωνεί με την κατεύθυνση της Λευκωσίας που ήδη προτείνει ακόμα και «αποκεντρωμένη συνομοσπονδία» που θα αφήνει σε μεγάλο βαθμό εκτός τους Τ/κ στην λήψη αποφάσεων και συνδιαμόρφωσης πολιτικών.
Από την άλλη πλευρά, έχει ενδιαφέρον ότι χθες ισραηλινή εφημερίδα, Times of Israel ανέφερε ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος και το Ισραήλ κατέληξαν σε συμφωνία για την κατασκευή του EastMed.
Σύμφωνα με αναλυτές πάντως θα πρέπει νε ξεκαθαριστούν πρώτα οι ποσότητες φυσικού αερίου προκειμένου να προχωρήσει ένα τόσο φιλόδοξο έργο. Δεν έχει υπογραφεί επίσης καμία συμφωνία για πώληση φυσικού αερίου, στοιχείο απαραίτητο για να προχωρήσει οποιαδήποτε επένδυση, ενώ δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα μελέτη βιωσιμότητας του εργου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμφωνίες για κατασκευή έργων φυσικού αερίου και για πώληση φυσικού αερίου γίνονται από εταιρείες και όχι από κυβερνήσεις.
Αλεξάνδρα Βουδούρη