Search
ξένος τύπος

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

339

Η ρωσο-ουκρανική κρίση και η προσπάθεια του Βερολίνου να μεσολαβήσει προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο χωρών είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Για Ρωσία – Ουκρανία:

Ο Αμερικανος πρόεδρος δήλωσε πως ενδέχεται να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο, Βαλντίμιρ Πούτιν μετά την πρόσφατη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα στενό του Κερτς. Μιλώντας στην Washington Post είπε πως αναμένει μια «πλήρη στήριξη» μετά το επεισόδιο την Κυριακή με τα ρωσικά πλοία και την κατάληψη τριών ουκρανικών πλοίων.

Οι δύο ηγέτες έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου των G20 στο Μπουένος Αιρες μέσα στην εβδομάδα. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ παρότρυναν τους Ευρωπαίους να κάνουν παραπάνω για να στηρίξουν την Ουκρανία. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέθερ Νόγιερ είπε ότι η Ουάσινγκτον θα ήθελε να δει την εφαρμογη αυστηρότερων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Ο Τραμπ δήλωσε στην Washington Post ότι σχετική έκθεση, που ετοιμάζει η ομαδα εθνικής ασφάλειας θα είναι «πολύ καθοριστική». «Ίσως δεν θα συναντηθώ με τον Πούτιν. Ίσως δεν θα εχω καθόλου συνάντηση. Δεν μου αρέσει αυτή η επιθετικότητα. Δεν θέλω καθόλου επιθετικότητα» είπε. Οι δύο άνδρες έχουν προγραμματίσει συνάντηση προκειμένου να συζητήσουν θεματα ασφάλειας αλλά και ελέγχου των εξοπλισμών καθώς επίσης τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή στο περιθώριο της Συνόδου που ξεκινά την Παρασκευή.

«Τι έχει συμβει έως τώρα» Πλοία του ρωσικού λιμενικού άνοιξαν πυρ την Κυριακή καθώς ουκρανικά πολεμικά πλοία επιχείρησαν να περάσουν μέσω του στενού του Κερτς στην ευρυτερη θαλάσσια περιοχή της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014. 24 Ουκρανοί βρίσκονται υπό κράτηση και τουλάχιστον 3 έχουν τραυματιστεί. Η Ουκρανία χαρακτήρισε το επεισόδιο ως «πράξη επιθετική» αλλά η Ρωσία ισχυριστηκε ότι τα πλοία είχαν εισβάλλει παρανόμως σε ρωσικά ύδατα. Δικαστήριο της Κριμαίας αποφάσισε την παραμονή 12 Ουκρανών για τουλάχιστον 60 μέρες. Το δικαστήριο αναμένεται να βγάλει σχετική απόφαση για τους υπόλοιπους σήμερα, Τετάρτη.

Χθες ο πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο είπε πως υπάρχει απειλή «εκτεταμένης πολεμικής σύρραξης» με τη Ρωσία. «Ο αριθμός των ρωσικών τανκς σε βάσεις που βρίσκονται στα σύνορά μας έχει τριπλασιαστεί» είπε. Τη Δευτέρα το βράδυ, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας στήριξε την απόφαση του Ποροσένκο να κηρύξει «στρατιωτικό νομο» για περίοδο 30 ημεών από τις 26 Νοεμβρίου και για 10 περιοχές της παραμεθόριου.

«Η Γερμανία προτείνει να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» αναφέρει η DW.  Η Άγκελα Μέρκελ και αρκετά μέλη του υπουργικού της έχουν απευθυνθεί και στις δύο πλευρές προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση εν μέσω συνεχιζόμενων εκκλήσεων εκ μέρους της Ουκρανίας για μεγαλύτερη στρατιωτική στήριξη τόσο από τη Γερμανία όσο και το ΝΑΤΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος τηλεφώνησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη Δευτέρα το απόγευμα προκειμένου να τον πείσει για «την αναγκαιότητα αποκλιμάκωσης της έντασης αλλά και της έναρξης ενός διαλόγου» σύμφωνα με τα λεγόμενα του Στέφεν Ζάιμπερτ. Από την πλευρά ο ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε την Ουκρανία για «προκλητική συμπεριφορά» και είπε πως ελπίζει το Βερολίνο να μπορέσει να επηρεάσει θετικά την Ουκρανία ώστε να αποφεύγει παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον. Ο Πούτιν επίσης εξέφρασε ανησυχία για το ότι ο Ποροσένκο επέβαλε «στρατιωτικό νόμο» για 30 μέρες.

Ο Ποροσένκο προειδοποιήσε την Τρίτη για «απειλή πολέμου» καθώς η Ρωσία έχει τριπλασιάσει την στρατιωτική της παρουσία στα σύνορα. «Δεν θέλω κάποιος να σκεφθεί ότι αυτό είναι πλάκα ή παιχνίδια Η Ουκρανία είναι υπό απειλή μιας πλήρους πολεμικής σύρραξης με τη Ρωσία» όπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Η προσωρινή λύση που πρότεινε η Μέρκελ στον Πούτιν ήταν «μια ανάλυση του περιστατικού με τη συμμετοχή ειδκών επί της ασφάλειας τόσο από τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία».

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εξετάσουν αυτή την πιθανότητα. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε πως Γαλλία και Γερμανία προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν μεταξυ των δύο χωρών – εν μέσω του πλαισίου της αποκαλούμενης «ομάδας Νορμανδίας» στην οποία συμμετέχουν η Γαλλία, Γερμανία, Ουκρανία και Ρωσία τα τελευταία 4 χρόνια προκειμένου να εξετάζουν την εφαρμογή της συνθήκης του Μινσκ που προβλέπει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ των δύο χωρών.
«Σε περίπτωση που υπηρχαν κάποιες αμυδρές αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Δύσης να πείσει τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την ένταση στο θέμα με την Ουκρανία αυτές έχουν πλέον εξαλειφθεί» σχολιάζει ο Matthew Karnitschnig στο Politico. «Ούτε το ενδεχόμενο κυρώσεων, ούτε ένας διάλογος με πρωτοβουλία της Γερμανίας δεν εντυπωσίασαν τον Ρώσο πρόεδρο. Αντιθέτως η κατάσταση έχει χειροτερέψει και όσο αποθρασύνεται ο Πούτιν, τόσο ανίσχυρη εμφανίζεται η Δύση».

«Για να είμαστε απολυτως ειλικρινείς δεν έχουμε πολλές επιλογές» είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico καθώς «δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε έναν πόλεμο με τον Πούτιν να έχει ήδη προκαλέσει έναν. Αυτό μας αποδυναμώνει» Δεδομένων αυτών των ελάχιστων επιλογών δεν απορεί κανείς με την παρότρυνση του Χάικο Μάας προς τις δύο πλευρές για «αποκλιμάκωση της έντασης». Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως μόνο αν κάποιος αποδεχθεί πως η Κριμαία αποτελεί ρωσικό έδαφος, θα μπορέσει να δεχθεί ότι ουκρανικά πλοία βρέθηκαν εντός των ρωσικών χωρικών υδάτων. Αν – όπως ισχυρίζονται Ουκρανοί και Δυτικοί διπλωμάτες, τα υπό κατάληψη πλοία πήγαιναν πίσω στο λιμάνι τους την Οδησσό και απέτυχαν να περάσουν απο το στενό του Κερτς λόγω ρωσικού μπλόκου τότε η δικαιολογία της Μόσχας για την επίθεση δεν μπορεί να είναι πειστική. Ενώ οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου περιστατικού είναι δύσκολο να ανιχνευθούν πλήρως η αδυναμία της Ευρώπης να απαντήσει είναι αξιωσημείωτη ακόμα και για τα μετριοπαθή στάνταρτς. «Οι εξελίξεις στην Αζοφική θάλασσα είναι απαράδεκτες» δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι ενώ ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δεν έχει πάρει ακόμα θέση για την υπόθεση.

Για Βρετανία:

Εικόνες της Τερέζα Μέι να χρησιμοποιεί ομπρέλα σε μια μάλλον «βροχερή» αρχή για την περιοδεία της σε όλη τη χώρα προκειμένου να προωθήσει τη συμφωνία για το Brexit δίνει αφορμή στις εφημερίδες να «εμπνευστούν» τίτλους και σχόλια.
Η Sun λέει ότι τα σύννεφα πυκνώνουν γυρω απο την πρωθυπουργό καθώς οι υπουργοί ακόμα εξετάζουν για το εάν θα πρέπει να πείσουν τη Μέι να εγκαταλείψει την ιδέα της ψήφου στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η εφημερίδα επίσης αναφέρει ότι πως σχεδόν η πλειοψηφία των υπουργών της αναμένει ήττα – με 200 ψήφους κατά – γεγονός που δεν θα της επιτρέψει να παραμείνει στη θέση της.
Για τον Guardian δεν βρέχει ποτέ… αλλά ψιχαλίζει, ενώ οι FT αναφέρουν επίσης ότι αρκετοί από τους υπουργούς της και βουλευτές των Τόρις πιστεύουν πως δεν θα μπορέσει να κερδίσει την ψηφοφορία στις 11 Δεκεμβρίου. Στο ρεπορτάζ της η οικονομική εφημερίδα του Λονδίνου αναφέρει ότι υπάρχουν αμέτρητα εναλλακτικά σενάρια για τη συμφωνία που εξετάζονται στο Γουέστμινστερ και το ερώτημα δεν αφορά πλέον αν η κα Μέι μπορει να κερδίσει την ψηφοφορία αλλά αν έχει τελικά Σχέδιο Β’ ;
Θα πρέπει να απαντηθεί αυτό το ερώτημα – αναφέρει η Daily Telegraph – ποιος είναι ο λόγος για αυτή την περιοδεία της Μέι; Είναι οι βουλευτές που θα πρέπει να πείσει κάτι που έως τώρα έχει αποτύχει να κάνει. Γράφοντας στην εφημερίδα ο Φίλιπ Τζόνστον αναφέρει ότι θα πρέπει οι υπουργοί της Μέι να βρουν συνολικά το κουράγιο να της πουν πως έχει κάνει ό,τι μπορέσει αλλά τελικά όλα έχουν τελειώσει.

Αλλά το περιοδικό Spectator από την πλευρά του επισημαίνει ότι η πρωθυπουργός συνεχίζει να ελπίζει πως με αυτή της την περιοδεία θα μπορέσει να πείσει τους ψηφοφόρους και οι οποίοι με τη σειρά τους θα πείσουν τους τοπικούς τους βουλευτές να στηρίζουν τη συμφωνία.
Είναι σίγουρα κάτι που η Daily Mail ελπίζει ότι θα συμβεί. «Επομένως, τώρα θα ακούσουν;» αναρωτιέται. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση το 41% των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η Βουλή των Κοινοτήτων θα πρέπει να στηρίξει τη συμφωνία για το Brexit ενώ το 38% θέλουν να την απορρίψει. Στην ερώτηση αν πιστεύουν ότι η συμφωνία είναι τελικά η καλύτερη δυνατή, το 52% λέει ναι, με το 19% να διαφωνεί. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε με τη συμμετοχή 1,030 πολιτών έως την Τρίτη το απόγευμα. Η εφημερίδα αναφέρει ότι θέλει οι βουλευτές να δείξουν την ίδια ωριμότητα και ρεαλισμό όπως και οι ψηφοφόροι τους.
Και ενώ η Μέι βρίσκεται σήμερα στη Σκωτία για την περιοδεία της, η ομάδα του Τζέρεμι Κόρμπιν σχεδιάζει μια σειρά σεναρίων καθώς οι Εργατικοί προετοιμάζονται να ξεκινήσουν εκστρατεία ενημέρωσης για το δικό τους εναλλακτικό σχέδιο. Ο Κόρμπιν μάλιστα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πρωθυπουργό σε ένα τηλεοπτικό ντιμπέιτ. Συμφωνα με τον Guardian η ηγεσία των Εργατικών εμφανίζεται προετοιμασμένη να απορρίψει την ιδέα που κερδίζει έδαφος στο Γουέστμινστερ σχετικά με μια συμφωνία τύπου «Νορβηγίας» με την Ε.Ε.

Στη Γαλλία:

Το δίκτυο France 24 κάνει έναν απολογισμό της ενεργειακής πολιτικής του Ε. Μακρόν, όπως αυτή παρουσιάστηκε χθες.
«Προσέχει, ακούει, αντιλαμβάνεται. Αλλά επιμένει στη γραμμή του» γράφει η Figaro αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο Μακρόν αρνείται να κάνει πίσω στα αιτήματα του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων».
Η Monde αναφέρει ότι εκπρόσωπος των διαδηλωτών ζήτησε τη συνέχιση των διαδηλώσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο προσθέτοντας ότι «οι Γάλλοι δεν έχουν πειστεί καθόλου» από τις ανακοινώσεις του Μακρόν.

Την είχε προγραμματίσει από καιρό την παρουσίαση του δεκαετούς προγράμματος για την ενέργεια. Οι διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων όμως, υποχρέωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν να απευθυνθεί και στους διαδηλωτές, αναγνωρίζοντας τη θέση που θα έχουν στις κατά τόπους συσκέψεις που θα οργανωθούν άμεσα και για τρεις μήνες, προκειμένου να βρεθούν λύσεις ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στα προβλήματα κάθε περιφέρειας, όπως είπε.

Σύμφωνα με την DW, για τη νέα ενεργειακή πορεία της Γαλλίας ο πρόεδρος απαρίθμησε όλες τις γνωστές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: γεωθερμία, μεθανοποίηση, φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρική ενέργεια για την ανάπτυξη των οποίων η κυβέρνηση προβλέπει ήδη 5 δις ευρώ το χρόνο. Η ανάπτυξη των νέων αυτών πηγών θα επιτρέψει μελλοντικά την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας που για την ώρα προσφέρει στους Γάλλους μια χαμηλού κόστους ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι παρ’ ό,τι ο νόμος της ενεργειακής μετάβασης προβλέπει τη μείωση της πυρηνικής ενέργειας κατά 50% έως το 2025, με το κλείσιμο 14 αντιδραστήρων ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε ένα νέο περιθώριο έως το 2035, θεωρώντας ότι η χώρα δεν είναι ακόμα έτοιμη. Δυο αντιδραστήρες θα κλείσουν το καλοκαίρι του 2020, 12 μεταξύ 2025-2035.

Ο δε ρυθμός του κλεισίματος των αντιδραστήρων θα εξαρτηθεί από τους ρυθμούς ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών αλλά και της ευρωπαϊκής συνεργασίας για την ανάπτυξη των μεθόδων αποθήκευσης της ενέργειας. Το αίτημα των κίτρινων γιλέκων να συναντήσουν τον πρόεδρο έμεινε αναπάντητο και έτσι οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται.
Το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» που ξεκίνησε ως διαμαρτυρία εναντίον της ανόδου στις τιμές των καυσίμων που πλέον είναι πολύ δημοφιλές στα social media έχει «χτυπήσει» τον Μακρόν και ειδικά στο κομμάτι της δημοφιλίας του απειλώντας τις προοπτικές του En Marche στις επικείμενες ευρωεκλογές, αναφέρει το Politico.

Στην Ιταλία:

Μετά την ανακοίνωση της Ρώμης πως προτίθεται να κάνει αλλαγές στο προσχέδιο του προϋπολογισμού σε μια προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση με τις Βρυξέλλες Repubblica αναλύει τι πρόκειται επί της ουσίας να αλλάξει.

Για Ελλάδα:

«Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δουλειά για όλους, καθολική κοινωνική πρόνοια, κατάργηση της φοροεπιδρομής, ακατάσχετη πρώτη κατοικία, είναι τα βασικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με τα οποία καλούν σε γενική απεργία την Τετάρτη», γράφει σε ανταπόκριση από την Αθήνα η εφημερίδα Wiener Zeitung. Η αυστριακή εφημερίδα παρατηρεί: «Οι δεκάδες κινητοποιήσεις από την αρχή της κρίσης έχουν κουράσει τους Έλληνες. Η αναπόφευκτη συνέπεια: μετά την έκφραση οργής και δυσαρέσκειας ακολούθησε ο λήθαργος. Κι ας έχει ο πληθυσμός πολλούς λόγους να κατέβει στους δρόμους. Διότι οι Έλληνες γίνονται ολοένα και φτωχότεροι. Οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών στην Αθήνα είναι μόλις 14% χαμηλότερες από ότι στο Βερολίνο λόγω των αυξημένων καταναλωτικών φόρων και άλλων εισφορών.

Παράλληλα ο μέσος μισθός μειώθηκε κατά 300 ευρώ μέσα σε μια οκταετία από 1.450 ευρώ το 2010 σε 1.120 το 2018. Την ίδια στιγμή πολλοί δεν έχουν δουλειά, η ανεργία μάλιστα αυξήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, γεγονός που οφείλεται στο τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου. Το 2017 το αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης έφθασε σε ύψος ρεκόρ 7,2%. Πιο συγκεκριμένα: Την ώρα που το εισόδημα των νοικοκυριών βρίσκονταν στα 115 δις ευρώ, οι δαπάνες τους έφθασαν τα 123 δις, ήταν δηλαδή 7,2% υψηλότερες.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε στις 20 Αυγούστου από τα μνημόνια, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα βελτίωση. Και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει την σκληρή πολιτική λιτότητας. Οι προοπτικές για την Ελλάδα κάθε άλλο παρά θετικές κρίνονται. Και σε αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα η νέα γενική απεργία».

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *