Έντεκα κατηγορούμενοι για την υπόθεση της λαθρεμπορίας χρυσού έχουν απολογηθεί έως τώρα εκ των οποίων ο ένας κρίθηκε προφυλακιστέος και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Ο κατηγορούμενος που κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος φέρεται να έχει το ρόλο του «γυρολόγου», του ανθρώπου δηλαδή που συγκέντρωνε χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα υψηλής αξίας και τα έδινε στα αρχηγικα μέλη του κυκλώματος.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι υπάλληλοι στα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων. Δύο είναι ιδιοκτήτες άλλων αντίστοιχων επιχειρήσεων και ακόμη δύο επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται στο χώρο του χρυσού.
Η σκυτάλη της απολογίας αναμένεται να περάσει στον φερόμενο ως συναρχηγότου κυκλώματος .
Εν τω μεταξύ, τις υπερασπιστικές θέσεις για τον ενεχυροδανειστή Ριχάρδο που εμπλέκεται στην υπόθεση λαθρεμπορίας χρυσού αναπτύσσει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνήγορος υπεράσπισής του, Αλέξης Κούγιας, υποστηρίζοντας ότι ο εντολέας του δεν έχει διαπράξει καμία αξιόποινη πράξη.
«Από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει ότι ο εντολέας μας προέβαινε αποκλειστικά και μόνο σε νόμιμες εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία με όλα τα προβλεπόμενα παραστατικά μέσω του Τελωνείου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Κανένα άλλο πρόσωπο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση, που είναι άσχετα με τον εντολέα μας, δεν προέβαινε σε τέτοιες νόμιμες εξαγωγές» τονίζει στην ανακοίνωση ο κ. Κούγιας, σημειώνοντας ότι ο εντολέας του δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με άλλο τρόπο, ενώ -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- δεν υπάρχει καμία τηλεφωνική συνομιλία του Ριχάρδου που να τον συνδέει με παράνομη εξαγωγή χρυσού και δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας στην υπόθεση, διότι στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. ή άλλη επιβάρυνση, και συνεπώς το ελληνικό δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από χρυσό που εξήχθη είτε νόμιμα είτε παράνομα.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση : « Με εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο η αστυνομική αρχή προσπάθησε να θεμελιώσει την κατηγορία της λαθρεμπορίας στην κατάθεση ενός άσχετου από πλευράς γνώσεων εκτελωνιστή (με ποια κριτήρια άραγε επελέγη ο συγκεκριμένος;), τον οποίον μάλιστα ρώτησε γενικά για τους οφειλόμενους φόρους και δασμούς σε περίπτωση εξαγωγής χρυσού, χωρίς να του διευκρινίσει την χώρα προορισμού, με αποτέλεσμα ο μάρτυρας να αναφερθεί μόνο στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, όπου πράγματι επιβάλλεται Φ.Π.Α., ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί ως πραγματογνώμονας, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τελωνειακός υπάλληλος και να είχε ζητηθεί και η συνδρομή των τελωνειακών υπηρεσιών, οπότε προφανώς δεν θα είχε σχηματιστεί καμία δικογραφία. Η εξαγωγή χρυσού άνευ παραστατικών θα μπορούσε να αποτελεί μόνο φορολογική παράβαση, που όμως αυτή δεν αφορά τον εντολέα μας, ο οποίος λειτουργεί νόμιμα εκτεταμένο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, με όλες τις νόμιμες άδειες και με καταγραφή όλων των συναλλαγών στα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία, με δικό του αδειοδοτημένο χυτήριο και με πολύ υψηλούς ετήσιους τζίρους, και συνεπώς όλες του οι συναλλαγές είναι πλήρως διαφανείς και συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα παραστατικά. Η αναφορά του ονόματος του εντολέως μας δεν οφείλεται σε κάποια δική του παραβατική συμπεριφορά, αφού τέτοια δεν υπήρξε, αλλά στο ότι ορισμένα πρόσωπα, με τα οποία συνεργαζόταν για τη νόμιμη εξαγωγή χρυσού, φέρονται ότι είχαν αναπτύξει παράλληλη δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού με παράνομο τρόπο, χωρίς όμως ο εντολέας μας να έχει οποιαδήποτε γνώση, ανάμιξη ή ωφέλεια από αυτή την παράλληλη δραστηριότητα».
Μίνα Μουστάκα