Search

H Σύνοδος για το Κλίμα: «Χωρίς το Κατοβίτσε δεν υπάρχει Παρίσι»

813

Στο Κατοβίτσε της Πολωνίας ξεκίνησε χτες η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, τρία χρόνια από τη συμφωνία-σταθμό του Παρισιού και μία ημέρα μετά τη Σύνοδο της G20, όπου οι ΗΠΑ για μια ακόμη φορά διαχώρισαν τη θέση τους.
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες (μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου) οι σύνεδροι θα συζητήσουν τρόπους για την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Στόχος, της συνόδου για το κλίμα στο Κατοβίτσε είναι να καταλήξουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για μια «δίκαιη μετάβαση» από την παραγωγή ενέργειας με ορυκτά καύσιμα σε καθαρές μορφές ενέργειες, ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Όμως η έκταση των βίαιων επεισοδίων, τα οποία προκάλεσαν τον τραυματισμό περίπου εκατό ανθρώπων, οδήγησαν τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Εντουάρτ Φιλίπ να ματαιώσει το ταξίδι. Στην Πολωνία εκπροσωπώντας τη Γαλλία μετέβη ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Φρανσουά Ντε Ρουζί.

Εάν η Συμφωνία του Παρισιού το 2015 αφορούσε τη λήψη νέων μέτρων για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, η φετινή αυτή συνάντηση στο Κατοβίτσε, στην Κρακοβία της Πολωνίας, είναι να διασφαλίσουμε ότι θα τηρηθούν, γράφει σε σημερινό του άρθρο το Politico.
«Χωρίς το Κατοβίτσε δεν υπάρχει Παρίσι», δήλωσε o πρόεδρος της COP24 και Πολωνός υφυπουργός Ενέργειας Michał Kurtyka.
Την Κυριακή, διαπραγματευτές από 197 χώρες ξεκίνησαν τη συνάντησή τους στην πόλη Κατοβίτσε της Νότιας Πολωνίας, με στόχο να καταργήσουν τους κανόνες που θα καθορίσουν την παγκόσμια προσπάθεια να περιοριστούν τα αέρια θερμοκηπίου τις επόμενες δεκαετίες.
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα της διάσκεψης κορυφής COP24 για το κλίμα είναι ένα «βιβλίο κανόνων» που θα περιγράφει λεπτομερώς πώς να διασφαλιστεί ότι οι χώρες θα τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στο Παρίσι πριν από τρία χρόνια.
Στο χαρτί, αυτό μπορεί να είναι εύκολο. Στην πράξη, είναι πολύ λιγότερο απλό.

Σύμφωνα με το Politico, πέντε είναι οι παράγοντες που θα επικυρώσουν ή θα χαλάσουν τις διαπραγματεύσεις για το κλίμα στο Κατοβίτσε:

1. Αυξημένη ανάγκη για περαιτέρω δράση

Το θέμα των διαπραγματεύσεων είναι μια επιστημονική έκθεση που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία παροτρύνει τις χώρες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ή να αντιμετωπίσουν αυξημένους κινδύνους πλημμύρας, τήξη των πάγων της Αρκτικής, άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εξαφάνιση ειδών και ξηρασία.

2. Ευρωπαϊκή Πρόταση

Η Ε.Ε. φέρνει στο Κατοβίτσε ένα ριζοσπαστικό μακροπρόθεσμο όραμα. Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 – δηλαδή να εκπέμπονται όσα αέρια θερμοκηπίου όσα είναι δυνατό να απορροφώνται.

3. Οικονομική ώθηση

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δυσκολεύονται να «πουλήσουν» την προστασία του κλίματος ως μέρος της πολιτικής τους ατζέντας.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει αυτές τις μέρες τεράστια αντίδραση σε μια προτεινόμενη αύξηση των τιμών των καυσίμων, με τις διαμαρτυρίες των «Κίτρινων Γιλέκων».

4. Πλούσιοι εναντίων φτωχών

Οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο των συνομιλιών στο Κατοβίτσε – σχετικά με τους κανόνες για την παρακολούθηση, την αναφορά και τη σύγκριση των εθνικών προσπαθειών για το κλίμα – έχουν ανοίξει εκ νέου παλαιούς διχασμούς μεταξύ εύρωστων και φτωχότερων χωρών.
Ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι επιφυλακτικές, η Ε.Ε. και άλλα πλούσια κράτη επέμεναν από καιρό σε ένα κοινό σύστημα διαφάνειας και λογοδοσίας. Αυτό θα επέτρεπε την παρακολούθηση των προσπαθειών με την πάροδο του χρόνου, επιτρέποντας συγχρόνως στις φτωχές χώρες μεγαλύτερη ευελιξία να συμμορφωθούν.

5. Έλλειψη ηγεσίας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η διεθνής κοινότητα έχει αγωνιστεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του τι πρέπει να γίνει και της πολιτικής βούλησης να το κάνει.
Για χρόνια, μια χούφτα πλούσιων χωρών με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκε να συμμετάσχει στην παγκόσμια προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, με το σκεπτικό ότι αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα δεν τηρούσαν τα ίδια πρότυπα.
Το επίτευγμα που «άνοιξε το δρόμο» για Σύμφωνο του Παρισιού ήταν μια συμφωνία μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping για τη μείωση της παραγωγής αερίων θερμοκηπίου των χωρών τους.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *