Μήνυμα προς τα Σκόπια ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι ενόψει της οριστικοποιήσεις της Συμφωνίας και πριν την κύρωσή της να αποδεχθούμε ερμηνείες της Συμφωνίας των Πρεσπών, οι οποίες είναι αυθαίρετες, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει», έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σχολιάζοντας στην προσφώνησή του προς τον Σλοβένο πρόεδρο, Μπορούτ Παχόρ, τις φερόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας περί «Μακεδόνων του Αιγαίου» και για τη διδασκαλία της μακεδονικής σε ελληνικά σχολεία.
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μίλε Μποσνιακόφσκι, σε ανακοίνωση του σημειώνει σχετικά πως «η Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές και επιπλέον δίνει στη χώρα μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ενσωμάτωση στην ΕΕ». «Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε η μακεδονική γλώσσα η οποία έχει κατοχυρωθεί στη Συμφωνία ό,τι ανήκει στις νότιες σλάβικες γλώσσες θα γίνει επίσημη γλώσσα της Ε.Ε μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη Συμφωνία των Πρεσπών που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης της γλώσσας και στις δύο χώρες». Επίσης ο κ. Μποσνιακόφσκι επισημαίνει ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των δύο χωρών και αυτό επικυρώνεται από τις συνταγματικές τροποποιήσεις».
Είχαν προηγηθεί δηλώσεις χθες του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου ότι η Αθήνα «απαιτεί τον πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο κ. Κατρούγκαλος σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ.
Να σημειωθεί ότι η ακριβής διατύπωση των δηλώσεων Ζάεφ στο κοινοβούλιο της γείτονος δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί.
Χθες τελείωσε και η δεύτερη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στη γειτονική χώρα με την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί των 4 τροπολογιών.
Η διαδικασία πλέον μπαίνει στην τρίτη και τελευταία φάση της με τις τροπολογίες να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση για πέντε μέρες -όπου εκεί θα γίνουν αν γίνουν περιορισμένες τροποποιήσεις- και έως τα τέλη Ιανουάριου αναμένεται να έχουν ψηφιστεί τα τελικά κείμενα στη Βουλή σε μια διαδικασία που απαιτούνται πάλι 80 ψήφοι από τους συνολικά 120 βουλευτές.
Αλεξάνδρα Βουδούρη