«Η χώρα μας ανέκτησε την αυτοδυναμία της και την πρωτοβουλία στον καθορισμό των δικών της προτεραιοτήτων» ανέφερε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, σημειώνοντας πως δεν είναι υπερβολή να ισχυριστεί κανείς πως η Ελλάδα πλέον διαθέτει μια νέα οικονομία, την οποία εμπιστεύονται, οι εταίροι, οι διεθνείς αγορές και οι επενδυτές, ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται προσανατολισμένη στην στήριξη και την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.
Μάλιστα ο Α. Τσίπρας για να αναδείξει το κοινωνικό πρόσωπο της «οικονομικής φιλοσοφίας» της κυβέρνησης του χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την μη περικοπή των συντάξεων, καθώς επίσης και τα μέτρα ανακούφισης που ψηφίζει η κυβέρνηση στην Βουλή, επισημαίνοντας πως δεν πρόκειται για παροχές που οδηγούν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό. «Μιλούν και μας κατηγορούν για παροχολογία αλλά δε χρησιμοποιούν σωστά τον όρο. Παροχολογία σημαίνει συζήτηση περί παροχών ή υπόσχεση για μελλοντικές παροχές. Το γνωστό «θα» των παλιότερων εποχών. Εμείς αντίθετα κατοικούμε στα λόγια μας.Προχωράμε σε παρεμβάσεις και ελαφρύνσεις σήμερα. Σε χρόνο ενεστώτα. Και το κάνουμε υπεύθυνα, κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων που σήμερα έχουμε επειδή η οικονομία ανέκαμψε και η χώρα βγαίνει από τη κρίση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θέμα δημοσιονομικού εκτροχιασμού δεν υφίσταται διότι ακολουθείτε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που δεν προάγει τον παρασιτισμό, αλλά τον υγιή ανταγωνισμό. «Τα ελλείμματα συνήθως προκύπτουν, διογκώνοντας τελικά και το δημόσιο χρέος για όλους, όταν η επεκτατική πολιτική κατευθύνεται υπέρ μιας κρατικοδίαιτης και παρασιτικής επιχειρηματικής ελίτ, και όταν η αύξηση του ΑΕΠ είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης εισαγωγών με δανεικά. Αυτό ήταν το μοντέλο ανάπτυξης του παρελθόντος που κατέρρευσε απότομα, και μας εγκλώβισε, στην επώδυνη εμπειρία της κρίσης» υπογράμμισε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: Αντίθετα σήμερα, η χώρα μας μεταβαίνει προς ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, που βασίζεται στις εξαγωγές, στους συγχρόνους τρόπους παραγωγής και στην καινοτομία. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί έσοδα, πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, υγιή εξωτερικά ισοζύγια, τα οποία συνδυαστικά καθιστούν βιώσιμη και ασφαλή, την οικονομική μας πολιτική».
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευση ότι η σημερινή κυβέρνηση υπονομεύει το επενδυτικό κλίμα στη χώρα, σημείωσε πως βρίσκεται στην τελική φάση ένα ολοκληρωμένο πακέτο επενδύσεων στα ακίνητα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τον τουρισμό, την έρευνα, και τις υποδομές με εγχωρίους και ξένους επενδυτές.
Μάλιστα ανέφερε ενδεικτικά το Ελληνικό, το τουριστικό θέρετρο Atalanti Hills, την επέκταση παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος, την ανακατασκευή των αεροδρομίων από τη Fraport, τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΣΦΑ, την επικείμενη αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τους αγωγούς διασύνδεσης φυσικού αερίου στη Μακεδονία-Θράκη και το σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα,
«Με μια φράση, το 2019 θα είναι έτος παραγωγικών επενδύσεων για τη χώρα. Θα είναι η χρονιά της μεγάλης παραγωγικής ανασυγκρότησης για την ελληνική οικονομία» τόνισε.
Γιώργος Κατσίγιαννης