Search

Brexit: Ούγκο Ντίξον : Μην καταποντίσετε τις αγορές για να περάσετε τη συμφωνία από τη Βουλή

627

Θα ήταν οπωσδήποτε παράξενο η Τερέζα Μέι να ήθελε να προκύψει ένας πανικός στις αγορές που θα φόβιζε τους βουλευτές και θα τους έκανε να στηρίξουν ένα σχέδιο το οποίο η πρωθυπουργός γνωρίζει είναι επιβλαβές για το έθνος, γράφει ο Ούγκο Ντίξον (Hugo Dixon) στην εφημερίδα Evening Standard.

Κι όμως, συνεχίζει ο αρθρογράφος, ορισμένοι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος σχεδιάζουν αυτό ακριβώς. Γνωρίζουν ότι κατά πάσα η συμφωνία της πρωθυπουργού για το Brexit θα ακολουθήσει την πορεία προς – «το πυρ το εξώτερον» – όταν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Το σκεπτικό αυτών των βουλευτών είναι ότι η καταψήφιση θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, με τη λίρα να καταβαραθρώνεται και την αγορά των ομολόγων να καθίσταται χαοτική. Μετά από λίγο οι εκπρόσωποι του βρετανικού λαού, λένε αυτοί που βασίζουν το σχέδιό τους στο χάος των αγορών, θα επανεκτιμήσουν την κατάσταση και θα αναθεωρήσουν τη θέσης του κατά τη δεύτερη ψηφοφορία στη Βουλή.

«Το μοντέλο στηρίζεται στην αποδοχή του προγράμματος TARP (The Troubled Asset Relief Programme) κατά τη δεύτερη ψηφοφορία που έγινε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2008» , ανέφερε στον Ντίξον υπουργός της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα αυτό για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, βασίσθηκε στην πρόταση Πόλσον, από το όνομα του υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ, και ήταν ύψους 700 δισ. δολαρίων. Στην αρχή ο πρόεδρος Μπους προσπάθησε να το περάσει από το Κογκρέσο αλλά απέτυχε. Επακολούθησε η κατακόρυφη πτώση των αγορών. Δεν είχε παρέλθει όμως ούτε μια εβδομάδα, όταν η πρόταση Πούλσον, που επανήλθε – με ορισμένες μικροαλλαγές – στο Κογκρέσο για μια δεύτερη ψηφοφορία, έγινε τελικά αποδεκτή από την πλειοψηφία των γερουσιαστών. Ο πανικός των αγορών είχε λειτουργήσει ευνοϊκά για την κυβέρνηση Μπους.

Aς ελπίσουμε ότι η Μέι δεν θα ακολουθήσει αυτό τον δρόμο όταν μάλιστα οι αγορές αυτή την περίοδο είναι τόσο «εύθραυστες», γράφει ο Ντίξον.

Εξάλλου η απόπειρα εκφοβισμού των αγορών είναι πιθανό να αποτύχει. Οι επενδυτές μπορεί να αντιληφθούν την «πολιτική πλεκτάνη» και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η απόρριψη της συμφωνίας που θα φέρει η Τερέζα Μέι προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων δεν σημαίνει απαραίτητα και έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς να υπάρξει κάποια άλλη συμφωνία. Ειδικά αν το κοινοβούλιο κάνει σαφές ότι δεν αποδέχεται το διαζύγιο της Βρετανίας με το ευρωπαϊκό μπλοκ να γίνει χωρίς συμφωνία, όπως υποστηρίζει το Εργατικό κόμμα.

Εν τούτοις υπάρχει ο κίνδυνος η κυβέρνηση να επιχειρήσει να διασπείρει το φόβο στις αγορές με αποτέλεσμα να προκληθεί μια τέτοια αναστάτωση που τελικά η ίδια δεν θα είναι σε θέση να ελέγξει. Ας μη ξεχνάμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ευάλωτο εν μέρει λόγω του τεραστίου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών – 83 δισ. λίρες ή το 4,1% του ΑΕΠ πέρυσι.

Η χώρα όμως είναι ευάλωτη επίσης επειδή το σχέδιο Brexit της κ. Μέι δεν πρόκειται να αυξήσει τις εμπορικές συναλλαγές χωρίς να υπάρξουν τριβές ενώ δεν θα συμβάλλει καθόλου στην ενίσχυση του κλάδου παροχής υπηρεσιών , πάνω στον οποίο βασίζεται το 80% της οικονομικής δραστηριότητας στη Βρετανία, υπογραμμίζει ο Ντίξον.
Αν η συμφωνία Brexit καταψηφισθεί στη Βουλή , αμέσως η πρωθυπουργός θα πρέπει να τονίσει ότι είναι απόλυτα αντίθετη στην αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Τότε οι αγορές δεν πρόκειται να πανικοβληθούν. Το κοινοβούλιο με ηρεμία μπορεί να εξετάσει τις εναλλακτικές λύσεις και ειδικότερα να εξετάσει το ενδεχόμενο αν θα πρέπει να γίνει ένα δεύτερο δημοψήφισμα, ώστε να δούμε αν η πλειοψηφία των ψηφοφόρων υπό τα σημερινά δεδομένα επιθυμεί την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, καταλήγει ο αρθρογράφος της Evening Standard.

Βύρων Καρύδης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *