Search

Τι κρύβεται πίσω από την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου

1079

Αναπάντεχη αύξηση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Κύπρο, προκάλεσε η ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα, η οποία προκαλεί σκεπτικισμό και ανησυχία, γιατί η ελληνική πλευρά διαβλέπει μία προσπάθεια εκμετάλλευση του κυπριακού στην ευρύτερη αντιπαράθεση της Μόσχας με το ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις Ζαχάροβα
Συγκεκριμένα η κ. Ζαχάροβα άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε περίπτωση που η Κύπρος γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Είπε συγκεκριμένα: «Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο. Και συνέχισε: «Περαιτέρω στρατιωτικοποίηση του νησιού και ανάμιξή του στην εφαρμογή των σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ θα έχει, αναπόφευκτα, επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις για την Κύπρο». «Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους», πρόσθεσε.
Η αντίδραση της Κύπρου
Η αντίδραση Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογο του Σεργκέι Λαβρόφ είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με θέμα τη δήλωση της εκπροσώπου του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις. Νωρίτερα ο Κύπριος ΥΠΕΞ επικοινώνησε με τη πρεσβεία της Ρωσίας στη Κύπρο και ζήτησε εξηγήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα κυπριακά ΜΜΕ, η ρωσική πρεσβεία ανέφερε πως η κα Ζαχάροβα απαντούσε σε ερώτημα που αφορούσε πληροφορίες από την Ουάσιγκτον για στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Κύπρο. Σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα του Πρακτορείου TASS διευκρινίζουμε ότι ουδέποτε ήταν στόχος μας ούτε και τώρα επιδιώκουμε στρατιωτικοποίηση της Κύπρου αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, κ. Προδρόμου. Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Οι διευκολύνσεις
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση της, παρέχει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και αυτό μόνο σε περιπτώσεις που κάποιες χώρες υποβάλουν σχετικό αίτημα ή και έχουν κάποια σχετική με το θέμα αυτό Συμφωνία ή Μνημόνιο (MOU) με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ενδεικτικά και όπως ανέφερε πρόσφατα με δημόσιες δηλώσεις του στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, το 2017 δόθηκαν από τη Δημοκρατία διευκολύνσεις σε αεροδρόμια της χώρας σε 672 περιπτώσεις και διευκολύνσεις ελλιμενισμού σε άλλες 225 στα λιμάνια μας. Στη διάρκεια του φετινού χρόνου και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου είχαν παραχωρηθεί διευκολύνσεις σε 212 περιπτώσεις στα αεροδρόμια και σε 207 περιπτώσεις στα λιμάνια της Κύπρου
Τα αίτια της κλιμάκωσης
Η κλιμάκωση της έντασης, προφανώς θα αξιοποιηθεί από το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να διευρύνει την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν αύριο Παρασκευή στο Κρεμλίνο, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του τελευταίου στη Ρωσία.
Η στάση της Αθήνας
Την ίδια στιγμή, η Αθήνα κρατάει χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να λάβει θέση δημοσίως αναφορικά με την ένταση που επικρατεί στην Αζοφική θάλασσα, μετά το θερμό επεισόδιο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Η Ρωσία όμως, κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τόσο το Κυπριακό όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να στείλει το δικό της μήνυμα προς τις ΗΠΑ, την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.
Τη στιγμή που η Ελλάδα κρατά χαμηλούς τόνους και απέφυγε να λάβει ευθαρσώς και δημοσίως θέση για τις εξελίξεις στη Θάλασσα του Αζοφ, η Ρωσία κινείται σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως ενίσχυτη του δικού της μηνύματος προς τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το NATO.

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *