Εντείνει, κατά τα φαινόμενα την πίεσή του προς τον κεντρώο χώρο, το Μέγαρο Μαξίμου, είτε μέσω της σκανδαλολογίας του προηγούμενου διαστήματος προς το ΚΙΝΑΛ, είτε μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών προς το Ποτάμι.
Πιθανή μετεκλογική συνεργασία Ποταμιού – ΝΔ
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μετεκλογική συνεργασία με την ΝΔ άφησε ο εκπρόσωπος τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας μιλώντας στην εκπομπή «Η στάση των δύο» και στον Άρη Τόλιο.
Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Είμαστε ανοιχτοί στην μετεκλογική συνεργασία βάση ενός προγραμματικού πλαισίου, όπως έχει περιγραφεί και στο Συνέδριό μας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: να ηττηθεί η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών ο κύριος Τσιόδρας τόνισε ότι σε περίπτωση κατάθεσης πρότασης μομφής από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ποτάμι θα την υπερψηφίσει, καθώς -σύμφωνα με τον ίδιο- δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Πρόσθεσε δε, ότι την βλέπουν θετικά, «αλλά πρέπει να διευκρινιστούν γκρίζα σημεία και κυρίως αυτά του αλυτρωτισμού, μετά και από τις δηλώσεις Ζάεφ».
Σημειώνεται ότι, ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος κληθηκε χθες από το Μέγαρο Μαξίμου να αποσαφηνίσει τη θέση του ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, περί αλλαγής στάσης, απάντησε μεν, αλλά δεν αποσαφήνισε.
Η αμφίσημη, κατά πολλούς, δήλωση του, δεν ξεκαθάρισε αλλά μάλλον θόλωσε το τοπίο.
«Κινούμαστε πάντα με τη σκέψη στο πατριωτικά καλό και όχι στο κομματικά καλό. Δεν αλλάζουμε επειδή σήμερα φυσάει ένας διαφορετικός άνεμος. Αυτή είναι η σκέψη μας και με αυτές τις σκέψεις θα πορευθούμε στις αποφάσεις μας στη Βουλή όταν έρθει η ώρα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.
Εμφανίσθηκε πάντως εκ νέου επικριτικός σχετικά με τις δηλώσεις Ζάεφ των προηγούμενων ημερών, λέγοντας μεταξύ άλλων: Δεν θα επιτρέψουμε ο αλυτρωτισμός να επιστρέψει από το παράθυρο. Πρέπει να είμαστε όλοι σίγουροι ότι θέλουμε να πάμε σε μία νέα εποχή ειρηνική, χωρίς διεκδικήσεις και χωρίς να θυμόμαστε ανά στιγμές, για την εσωτερική κατανάλωση, διάφορες αστείες θεωρίες.
Εν μέσω όλων αυτών, η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ποτάμι φαίνεται συγκεχυμένη, καθώς στο κόμμα των έξι βουλευτών-κρίσιμος αριθμός ώστε να επιτευχθεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία- υπάρχουν διαφορετικές φωνές.
Την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών έχει εκφράσει, ο Γρηγόρης Ψαριανός.
Ο Γιώργος Αμυράς σε πρόσφατες ραδιοφωνικές συνεντεύξεις του δήλωσε: «Σίγουρα θα υπάρξουν δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ που έθεσε θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».
Ο Σπύρος Λυκούδης, αντιπρόεδρος της Βουλής και συνεργαζόμενος με το Ποτάμι βουλευτής εξέφρασε τις επιφυλάξεις του. Είμαι θετικός απέναντι στη συμφωνία αλλά φοβάμαι ότι τα δυο αυτά ζητήματα-παραπέμποντας δηλαδή σε γλώσσα και ιθαγένεια – θα έρχονται και θα ξαναέρχονται και θα δημιουργούν ιστορίες. Θέλω να δούμε πως θα έρθει στη βουλή.
Ο Γιώργος Μαυρωτάς, αντιπρόεδρος του Ποταμιού, επανέλαβε τη βούληση του «Ποταμιού» να στηρίξει τη συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο τόνισε ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν τα πράγματα. Όταν έρθει η ώρα της κύρωσης θα τα σταθμίσουμε όλα, είπε χαρακτηριστικά.
“Πρόθυμος”, καθώς δεν φαίνεται να αλλάζει στάση, ψηφίζοντας υπέρ, εμφανίζεται ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος μάλιστα σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Θέμα 104,6 δήλωσε οτι θα παραιτηθεί αν το Ποτάμι, δεν ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Εν μέσω όλων αυτών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η παρουσία τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και του Σταύρου Θεοδωράκη, στις 6 το απόγευμα στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη με τίτλο: «Μεταρρυθμίσεων Ανάβασις, Ευρωπαίοι Εξ’ ανάγκης ή εκ πεποιθήσεως;».
Και αυτό γιατί, δεν είναι λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του Σταύρου Θεοδωράκη στο Μακεδονικό ενδεχομένως φέρνει πιο κοντά ΝΔ και Ποτάμι.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης , με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Νέα Σελίδα», κατά το οποίο φέρεται να είχε μυστικές συναντήσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παζαρεύοντας την ψήφο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, για μία θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και ένα υπουργείο, έκανε λόγο για «δημοσιογραφικές αστειότητες».
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθώ σε κανένα ψηφοδέλτιο επικρατείας. Το Ποτάμι θα είναι δυνατό στην επόμενη Βουλή και θα είμαι εκεί» επισήμανε ο κ. Θεοδωράκης
Το ΚΙΝΑΛ
Αρκετά πιο ξεκάθαρη είναι η στάση στο Κίνημα Αλλαγής το οποίο έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Σε σημερινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ3, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης επανέλαβε ότι όποτε και αν έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή το Κίνημα Αλλαγής δεν θα την ψηφίσει.
Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ανέφεραν χαρακτηριστικά. “Είμαστε πολιτικά οριοθετημένοι”, καταδεικνύοντας οτι προσέρχονται συντεταγμένα στο συγκεκριμένο θέμα.
Ακόμη και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της ΔΗΣΥ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος είχε τοποθετηθεί κατ’ αρχήν θετικά, εκφράζοντας τη θέση ότι η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό ergaomnes με συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πάγια εθνική θέση, φαίνεται πως άρχισε να τηρεί επιφυλάξεις μετά τις δηλώσεις ΖΑΕΦ, λέγοντας χαρακτηριστικά: Αναμένουμε πώς θα έλθει η συμφωνία στη Βουλή. Ενδεχόμενες παραβιάσεις συμφωνηθέντων στο κείμενο του Συντάγματος που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα απαιτούν επαγρύπνηση.
Κατερίνα Παπαβασιλείου