Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε απόψε ότι βρίσκεται ”στην αρχή των διαπραγματεύσεων και την αρχή των συνομιλιών” με τους Ευρωπαίους ηγέτες, στην προσπάθειά της να λάβει εγγυήσεις ότι το ”δίχτυ ασφαλείας” στα σύνορα της Ιρλανδίας με τη Βόρεια Ιρλανδία θα είναι προσωρινό, προκειμένου να πείσει τους βουλευτές της να στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit.
Η Μέι απέφυγε να απαντήσει ευθέως σε ερωτήσεις σχετικά με το αν έχουν κατατεθεί οι απαιτούμενες 48 επιστολές για να κινηθεί η διαδικασία πρότασης μομφής σε βάρος της από το ίδιο της το κόμμα.
Νωρίτερα σήμερα, η Τερέζα Μέι συναντήθηκε στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ. Η τελευταία τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.
Πηγές που παρέστησαν στη συνάντηση αυτή, και τις οποίες επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο ανέφεραν ότι η καγκελάριος εξέφρασε ταυτόχρονα την αισιοδοξία της ότι η συμφωνία θα εγκριθεί.
Η Μέι συναντήθηκε στο Βερολίνο και με την νέα ηγέτη του κόμματος CDU, την «Μίνι Μέρκελ», Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Aπό την άλλη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαβεβαίωσε, μετά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να τη βοηθήσει να πετύχει την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου-Βρυξελλών από το βρετανικό κοινοβούλιο.
″Μακρές και ειλικρινείς συζητήσεις με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενόψει της Συνόδου για το Brexit. Είναι σαφές ότι οι 27 της ΕΕ θέλουν να βοηθήσουν. Το θέμα είναι με ποιον τρόπο”, έγραψε ο Ντόναλντ Τουσκ σε ένα μηνύμα στο Twitter.
Long and frank discussion with PM @theresa_may ahead of #Brexit summit. Clear that EU27 wants to help. The question is how.
— Donald Tusk (@eucopresident) December 11, 2018
Το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας θα αποτελέσει ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. τη Πέμπτη και την Παρασκευή.
Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία για την ψηφοφορία επί της συμφωνίας στη Βουλή των Κοινοτήτων, αν και η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέδειξε ότι, η τελική ημερομηνία για την ψηφοφορία είναι η 21η Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τούσκ, τόνισε το πρωί ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.
H Τερέζα Μέι ξεκίνησε μία σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους της ΕΕ, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης. Πρόκειται για μία «απέλπιδα», όπως περιγράφεται από βρετανικά μέσα, προσπάθεια να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την ΕΕ.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί στη Χάγη με τον ολλανδό ομόλογό της, Μαρκ Ρούτε, o οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter δήλωσε ότι «είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση του Brexit».
Μόλις ολοκληρώθηκε η συνάντηση της Μέι με την γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.
Η Μέρκελ δήλωσε στην Τερέζα Μέι ότι δεν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση για το Brexit.
Η Καγκελάριος δήλωσε «πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο άνοιγμα της συμφωνίας εξόδου».
Παρόλα αυτά η Καγκελάριος τόνισε πως πιστεύει «ότι θα βρεθεί μια λύση».
Εξάλλου, αναφέρεται πως κεντρικό σημείο των σημερινών συζητήσεων μεταξύ Μέρκελ και Μέι ήταν το θέμα των συνόρων μεταξύ Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, ειδικότερα το επονομαζόμενο back stop (δηλαδή ο τελωνειακός έλεγχος διακίνησης προϊόντων από τις αρχές της Βρετανίας, προτού αυτά εισέλθουν στην αγορά της βόρειας Ιρλανδίας).
Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε ότι η υπάρχουσα συμφωνία για το Brexit είναι η «καλύτερη και η μόνη δυνατή συμφωνία». Ταυτόχρονα, απέκλεισε την επαναδιαπραγμάτευσή της.
Ωστόσο, σημείωσε πως θα «εκμεταλλευθούμε το περιθώριο ελιγμών για την καλύτερη ερμηνεία» της συμφωνίας, χωρίς να «ανοίξουμε τις διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το βασικό πρόβλημα της Βρετανίας αφορά τη συμφωνημένη λύση έσχατης ανάγκης για την αποφυγή συνόρων μεταξύ της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας και της Β. Ιρλανδίας, το λεγόμενο «backstop».
«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε αλλά θα παραμείνουμε συνεπείς απέναντι στην Ιρλανδία», υπογράμμισε ο ίδιος.
I will meet @theresa_may this evening in Brussels. I remain convinced that the #Brexit deal we have is the best – and only – deal possible. There is no room for renegotiation, but further clarifications are possible.
— Jean-Claude Juncker (@JunckerEU) December 11, 2018
Η Υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Αμπερ Ρούντ δήλωσε ότι οι περαιτέρω συνομιλίες με τις Βρυξέλλες θα επικεντρωθούν στην «δικλίδα ασφαλείας» (backstop) των ιρλανδικών συνόρων.
Η στροφή 180 μοιρών της βρετανίδας πρωθυπουργού – μετά από πολλές ημέρες επιμονής ότι η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά – ώθησε τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κορμπίν να εξασφαλίσει τρίωρη έκτακτη συζήτηση στη Βουλή.
Στη συζήτηση, που διξάγεται σε τεταμένο κλίμα, επικριτές της Μέι αμφισβητούν την αξιοπιστία της ιδίας και της κυβέρνησής της λόγω της αναβολής της ψηφοφορίας, ενώ υποστηρίζουν ότι η προθεσμία της 21ης Ιανουαρίου θέτει σε κίνδυνο την έγκριση της συμφωνίας και αυξάνει τις πιθανότητες ενός σκληρού Brexit, χαρακτηρίζοντας τους χειρισμούς της βρετανίδας πρωθυπουργού «τακτικισμό» προκειμένου να ασκήσει πίεση στους βουλευτές και να τους αναγκάσει να υπερψηφίσουν την συμφωνία.
O Τζέρεμι Κόρμπιν στην ομιλία του είπε ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο «άθλια κατάσταση» ποτέ στα χρόνια που είναι βουλευτής. Είπε ότι η Τερέζα Μέι «κατέστρεψε τη πολιτική της καριέρα χτες, αποφεύγοντας την ψηφοφορία» και πρόσθεσε: «Δεν είναι κακό να υπερασπίζεσαι τις αξίες σου. Αλλά η Μέι δεν έκανε ούτε καν αυτό». Τόνισε επίσης ότι η πλειοψηφία των βουλευτών γνωρίζουν ότι η «συμφωνία έχει πεθάνει» και ότι όλοι (οι βουλευτές της πλειοψηφίας) θέλουν να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση στο Brexit.
Σε εισήγηση βουλευτή του κόμματός του για να καταθέσει πρόταση μομφής, απάντησε ότι αυτό θα γίνει «όταν είναι η σωστή στιγμή».
Τόνισε ότι η Πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει με τη ψηφοφορία μόλις επιστρέψει από το ταξίδι της στις Βρυξέλλες και ότι πρέπει «να τελειώσουν οι καθυστερήσεις και τα τεχνάσματα».
«Δεν μπορεί να είναι σωστό το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει μονομερώς τα συμφωνηθέντα», δήλωσε ο κ. Κόρμπιν, ο οποίος νωρίτερα κατηγόρησε την κ. Μέι ότι «χάνει τον έλεγχο των γεγονότων».
Αθηνά Κορλίρα