Ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επανέλαβε την πρότασή του για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη συμφωνία Brexit.
H επίσημη θέση του Εργατικού κόμματος είναι να υποχρεώσει της κυβέρνηση της Τερέζα Μέι σε παραίτηση και η προκήρυξη εκλογών εφόσον το σχέδιο της πρωθυπουργού για την απόσυρση της χώρας από την ΕΕ απορριφθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αν αυτή η προσπάθεια αποτύχει τότε η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκλείει το δεύτερο δημοψήφισμα.
Από την άλλη μεριά η κ. Μέι έχει αποκλείσει το ένδεχομενο μιας δεύτερης προσφυγής στις κάλπες για το ζήτημα της Ευρώπης και επανειλημμένα έχει τονίσει ότι η ετυμηγορία του βρετανικού λαού το 2016 – «πρέπει να γίνει σεβαστεί».
Τι θά γίνει όμως αν η πλειοψηφία τω βουλευτών αποφασίσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα – «ώστε να ξεπεραστεί το αδίέξοδο» – όπως λέγει ο Τόνι Μπλερ.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (Electoral Commission) υπογράμμισε στο BBC ότι υπάρχουν – «εναλλακτικά σχέδια» – και ότι τα μέλη της επιτροπής είναι – «έτοιμα να ανταποκριθούν γρήγορα αν στηθούν εσπευσμένα κάλπες».
Ο χρόνος κυλάει …
Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το Ηνωμένο Βασίκλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Απομένουν δηλαδή περίπου 15 εβδομάδες και ο παράγοντας χρόνος μετράει και μάλιστα σημαντικά.
Αν το κοινοβουλίο αποφασίσει να προχωρήσει στη διεξαγωγή ενος δεύτερου δημοψηφίσματος, θα πρέπει η σχετική νομοθεσία και οι κανόνες που θα διέπουν τη νέα προσφυγή στις κάλπες να εγκριθούν από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων.
Σημειώνουμε ότι χρειάσθηκαν επτά μήνες πριν γίνει δεκτή από το κοινοβούλιο η νομοθεσία για το δημοψήφισμα του 2016.
Μια λύση γι’αυτούς που επιδιώκουν το δεύτερο δημοψήφισμα και που αντιμερτωπίζουν την πίεση του χρόνου θα ήταν να χρησιμοποιηθεί με ορισμένες μικροαλλαγές η εγκριθείσα νομοθεσία του 2016. «Αν αυτό γίνει τότε θεωρητικά μέσα σε 11 εβδομάδες μπορεί να είμαστε έτοιμοι για ένα δεύτερο δημοψήφισμα», σημείωσε στο BBC ο Δρ. Alan Renwick του University College του πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Mε βάση αυτό το χρομοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2019 το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί, εφόσον βεβαίως η όλη διαδικασία αρχίσει τώρα.
Θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος αν οι βουλευτές θελήσουν στο ψηφοδέλτιο να συμπεριλήφθούν περισσότερες από μία επιλογές , αντί της μίας και μοναδικής επιλογής του 2016 (Leave / Remain), επεσήμανε ο κ. Renwick.
To ερώτημα στο ψηφοδέλτιο
Τελικά η Βουλή θα αποφασίσει ποιό θα μπορεί να είναι το ερώτημα στο ψηφοδέλτιο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.
Οσοι υποστηρίζουν να εισακουστεί και πάλι η γνώμη του λαού (People’s Vote) λένε ότι θα ήθελαν η επιλογή να είναι μεταξύ της συμφωνίας για το Brexit της Τερέζα Μέι και της παρμονής της χώρας στην ΕΕ. Δεν αποκλείουν όμως να υπάρχουν τρεις επιλογές.
Ορισμένοι έχουν τη γνώμη ότι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να κληθούν να αποφασίσουν αν αποδέχονται τη συμφωνία της πρωθυπουργού ή αν θα προτιμούσαν την απόσυρση χωρίς συμφωνία.
Τρεις επιλογές έχει προτείνει και η πρώην υπουργός Παιδείας Justine Greening
α/ αποδοχή μιας συμφωνίας Brexit
β/ παραμονή στην ΕΕ
γ/ αποχώρηση άνευ συμφωνίας
Αν στο ψηφοδέλτιο υπάρχουν πολλές επιλογές, οι βουλευτές θα πρέπει να αποφασίσουν επίσης ποιό εκλογικό σύστημα θα ισχύσει. Πχ. οι ψηφοφόροι θα έχουν το δικαίωμα μόνο μιας επιλογής ή θα μπορούν να ψηφίσουν κατά σειρά προτίμησης.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή εξάλλου οφείλει να εξετάσει το προτεινόμενο ερώτημα και να εξασφαλίσει ότι η διατύπωση είναι – «σαφής, απλή και ουδέτερη».
Θα πρέπει παράλληλα να επιλεγούν η ομάδες που θα αναλάβουν την εκστρατεία υπέρ της μιας ή της άλλης πρότασης.
Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή θα ενημερώσει το εκλογικό σώμα πως θα μπορέσει να λάβει μέρος στο δημοψήφισμα και να φροντίσει ώστε ο αριθμός αυτών που θα καταμετρήσουν τις ψήφους στα εκλογικά κέντρα όλης της χώρας να είναι επαρκής.
Εφόσον όλα τα παραπάνω διευθετηθούν η εκστρατεία για το δημοψήφισμα μπορεί να αρχίσει και μετά τέσσερις εβοδομάδες η ψηφοφορία να λάβει χώρα.
Ολη αυτή η διαδικασία θα απαιτήσει το λιγότερο 10 ενδομάδες και είναι απίθανο να έχει οκληρωθεί μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019, ανέφερε στο BBC εκπρόσωπος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.
Η χρονική επέκταση του άρθρου 50
Το Ηνωμένο Βασίκλειο , στην προσπάθεια να υπάρξει επαρκής χρόνος για τη διενέργεια ενός δεύτερου δημοψηφίσματος , θα μπορούσε να ζητήσει από την ΕΕ την χρονική επέκταση το άρθρου 50, η ενεργοποίηση του οποίου πριν από δύο χρόνια πυροδότησε τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Οποιαδήποτε όμως απόπειρα χρονικής επέκτασης του άρθρου 50 πέρα από τις 29 Μαρτίου 2019 θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη των 27 , όπως σημείωσε στο BBC η Catherine Barnard, καθ. Της Ευρωπαικής Νομοθεσίας στο πανεπιστήμιο του Κέϊμπριντζ.
Οι Βρυξέλλες δεν αποκλείουν να επιοτρέψουν στη Βρετανία να αργοπορήσει την έξοδο της από την ΕΕ , μόνο όμως αν οι πολιτικές περιστάσεις αλλάξουν – όπως πχ. διεξαγωγή γενικών εκλογών ή διενέργεια νέου δημοψηφίσματος. Η ΕΕ δεν δίνει περισσότερο χρόνο στο Λονδίνο για την επαναδιαπραγμάτευση της υπάρχουσας συμφωνίας.
Παράλληλα για τη χρονική επέκταση του άρθρου 50 θα πρέπει να υπάρξει και η συνέναιση του κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να αλλάξει γνώμη για το Brexit ανακαλώντας μονομερώς την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ε.Ε.
Σε αυτή όμως την περίπτωση η όλη διαδικασία της αποχώρησης ματαιώνεται.
Αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να ζητήσει τη χρονική επέκταση του άρθρου 50. Έπειτα με βάση το αποτέλεσμα του δημοψηφλίσματος θα είχε τη δυνατότητα να επιδιώξει την ανάκληση του άρθρου 50.
Η εναλλακτική λύση θα ήταν να γίνει δημοψήφισμα αφότου η Βρετανία έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά η λύση αυτή θα περιέπλεκε σημαντικά τα πράγματα – ειδικά αν στο δεύτερο δημοψήφισμα η πλειοψηφία αποφάσιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ όταν η χώρα θα ήταν ήδη εκτός.