Search
διεθνής Τύπος

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

341

Η άρνηση της Τερέζα Μέι να αποδεχθεί πρόταση για δεύτερο δημοψήφισμα στη Βρετανία, που κατέθεσαν ως ιδέα οι πρώην πρωθυπουργοί Τζον Μέιτζορ και Τόνι Μπλερ καθώς και το συνεχιζόμενο αδιέξοδο γύρω από το Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.

Στη Βρετανία

Η προειδοποίηση της Τερέζα Μέι σχετικά με την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit είναι ένα από τα βασικά θέματα των βρετανικών εφημερίδων.

Η Daily Express έχει χαρακτηριστικό τίτλο: «Μην τολμήσετε να μας κλέψετε το Brexit» Αναφέρει ότι η πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει τους εξοργισμένους βουλευτές ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε δεύτερο δημοψήφισμα μετά και τις προειδοποιήσεις ανώτερων στελεχών των Τόρις να μην «προδώσει τους ψηφοφόρους».

Η Metro εκτιμά ότι εντός του πρωθυπουργικού επιτελείου διεξάγεται ένας άτυπος «πόλεμος» σχετικά με την πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος μετά τις πληροφορίες ότι αρκετοί σύμβουλοι της Μέι έχουν συζητήσει παρασκηνιακά αυτή την προοπτική «πίσω από την πλάτη της». Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο προσωπάρχης της Γκάβιν Μπάργουελ και ο ντε φάκτο αναπληρωτής της Ντέιβιντ Λίντινγτκτον «χθες αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι επιδιώκουν δεύτερο δημοψήφισμα αλλά δεν αρνήθηκαν ότι έχουν υπάρξει σχετικές συζητήσεις»

Από την πλευρά τους οι Times αναφέρουν ότι οι υπουργοί – «σύμμαχοι» της Μέι έχουν δημοσίως παροτρύνει την Μέι να θέσει το θέμα του Brexit πλέον εντός του Κοινοβουλίου επιτρέποντας στους βουλευτές να διεξάγουν μια σειρά ψηφοφοριών για διάφορα θέματα ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Σχετικά με αυτή την πληροφορία η εφημερίδα «I» έχει τίτλο: «Τουλάχιστον υπάρχει ένα σχέδιο για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι FT αναφέρουν ότι ενώ κάποια ανώτερα υπουργικά στελέχη πιστεύουν ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα αποτελεί τον μόνο τρόπο να αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε «θέλουν επίσης πρώτα να δοκιμαστούν και άλλες επιλογές».

Σύμφωνα με την Daily Telegraph ο γενικός εισαγγελέας, Τζέφρι Κοξ απέρριψε τις πληροφορίες ότι πρότεινε στους υπουργούς της Μέι να παραιτηθούν μετά το Brexit ώστε άλλοι να αναλάβουν και να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία της. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον στην ίδια εφημερίδα είπε πως ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα προκαλούσε «άμεσα, βαθιά αισθήματα προδοσίας» και πως ο ίδιος αισθάνεται «αηδιασμένος» με την πληροφορία ότι κάποιοι συζητούν αυτή την ιδέα.

Από την πλευρά της η Daily Mail ισχυρίζεται ότι μια δεύτερη ψηφοφορία θα ήταν «καταστροφική» ενώ η Sun επιμένει ότι η πρωθυπουργός έχει απόλυτο δίκιο να απορρίψει τις ιδέες των υπέρμαχων της «παραμονής» στην Ε.Ε.

Για τους Times η κα Μέι θα πρέπει να προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία ώστε να αποφύγει μια ακόμα ταραχώδη εβδομάδα. Εκτιμά ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα είναι «το λιγότερο κακό» ως επιλογή αλλά αναφέρει πως αν η κα Μέι δεν προχωρήσει σε αυτό θα πρέπει να επιτρέψει στο Κοινοβούλιο να διεξάγει την ψηφοφορία για τη συμφωνία της πριν από τα Χριστούγεννα. Μόνο τότε, αναφέρει θα μπορέσει να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.

Συμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC η Τερέζα Μέι πρόκειται να προειδοποιήσει τους βουλευτές πως ένα ακόμα δημοψήφισμα θα προκαλέσει ρήγμα στην εμπιστοσύνη του βρετανικού λαού. Οι πρώην πρωθυπουργοί της χώρας, Τζον Μέιτζορ και Τόνι Μπλερ είναι ανάμεσα σε εκείνους που προωθούν ένα δεύτερο δημοψήφισμα, αν οι βουλευτές δεν συμφωνήσουν να προχωρήσει το ζήτημα του Brexit. Αλλά η πρωθυπουργός θα ισχυριστεί σήμερα ότι αυτό θα προκαλέσει «μια ανεπανόρθωτη ζημιά σχετικά με την αξιοπιστία της πολιτικής μας» και «πιθανόν να μην μας επιτρέψει να προχωρήσουμε».

«Τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες από εδώ και στο εξής;» αναρωτιέται το Politico. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα θα δημοσιεύσει νομικές προτάσεις για να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να βγει η χώρα από την Ε.Ε χωρίς συμφωνία, όπως άλλωστε δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, την περασμένη Πέμπτη. Οι Βρυξέλλες περιμένουν εδώ και καιρό … ίσως πολύ καιρό και δεν προχωρούν σε κινήσεις που θα διχάσουν περισσότερο τη βρετανική πολιτική σκηνή. Αλλά υπάρχουν όμως χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να τηρηθούν και από πλευράς Ε.Ε. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να ψηφιστούν νόμοι σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία πριν την έξοδο της Βρετανίας τον Μάρτιο, το Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει σε δύο ολομέλειες πριν από την ημερομηνία αυτή. Διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι τρεις μήνες είναι το ελάχιστο που χρειάζεται για το νομοσχέδιο για να περάσει από το Ευρωκοινοβούλιο και να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το νομοσχέδιο θα αφορά το τελικό καθεστώς των Βρετανών που ζουν στην Ε.Ε, τις μεταφορές, τις αερομεταφορές και τις χρηματοικονομικές υπηρεσίες. «Αναμένουμε και από το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει το ίδιο» δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Για Ιταλία

«Κοντα σε συμβιβασμό Κομισιόν – Ρώμη» ισχυρίζεται η DW. Μέχρι σήμερα ή το πολύ την Τρίτη είναι πολύ πιθανό να βρεθεί συμβιβασμός στη διένεξη Ρώμης – Κομισιόν στο ζήτημα του ελλείμματος, εκτιμούν ιταλοί πολιτικοί παρατηρητές στη Ρώμη. Στο μεταξύ συνεχίζεται η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Κύριο σημείο αναφοράς παραμένει η μείωση του δημοσίου ελλείμματος κοντά στο 2% με μείωση του 0,4% σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις της Ρώμης. Πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, αν και με ποιο τρόπο θα μπορέσει να εφαρμόσει η ιταλική κυβέρνηση τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Το «εισόδημα του πολίτη», που έχουν υποσχεθεί τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι Ντι Μάιο δεν θα δοθεί σε όλους. Το συνολικό ποσό, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος, θα μειώνεται στην περίπτωση που ένας άνεργος ή χαμηλοσυνταξιούχος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου. Και είναι πιθανό, τελικά, να μην καταβληθεί σε όποιον έχει, στην τράπεζα, πάνω από 5.000 ευρώ. Το μηνιαίο αυτό «εισόδημα», πάντως, δύσκολα θα φτάσει τις 780.000 ευρώ, που ήταν και η αρχική δέσμευση. Την ίδια ώρα, στελέχη της Λέγκα δηλώνουν ότι το μέτρο αυτό «δεν τους αρέσει», διότι δεν βοηθά την παραγωγικότητα ιδίως στον ιταλικό νότο. Παράλληλα, θα περιοριστεί και η μείωση της ηλικίας για την σύνταξη, την οποία προώθησε το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι. Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε, πάντως, συνεχίζει να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Διότι όλοι, εδώ στην Ιταλία, αναφέρονται στις παροχές του γάλλου προέδρου Μακρόν, oι οποίες θα φέρουν αύξηση του ελλείμματος, και ζητούν από τις Βρυξέλλες, να υπάρξει ίση μεταχείριση της «Αιώνιας Πόλης», με το Παρίσι. Ένα αίτημα στο οποίο, μετά από μήνες συνεχούς αύξησης της έντασης, δείχνουν να συμφωνούν τόσο η κυβερνητική συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων, όσο και μεγάλο μέρος των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές εντείνονται. Και όπως αναφέρει το Bloomberg, η απόσταση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μειωθεί, αλλά ζητήθηκε από την κυβέρνηση να καταθέσει άλλα μέτρα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος. «Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ διεξήχθησαν την περασμένη Παρασκευή, όταν πραγματοποιήθηκαν αρκετές ώρες χρήσιμων ανταλλαγών τεχνικών λεπτομερειών δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ» που ζήτησε να μην ταυτοποιηθεί, σύμφωνα με το Bloomberg. «Τώρα η κυβέρνηση της Ιταλίας πρέπει να συζητήσει τα θέματα και να λάβει μια απόφαση» πρόσθεσε ο ίδιος ο αξιωματούχος.

Η απόσταση μεταξύ της Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει μειωθεί, αλλά ζητήθηκε από την κυβέρνηση να καταθέσει άλλα μέτρα ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος, ανέφερε χθες η Corriere della Sera. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να διαπιστωθεί αν – και με ποιον τρόπο – η ιταλική κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις. Το «εισόδημα του πολίτη», για παράδειγμα, το οποίο έχουν υποσχεθεί τα Πέντε Αστέρια του Λουίτζι ντι Μάιο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα χορηγηθεί σε όλους. Το παρεχόμενο ποσό, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, θα μειώνεται στην περίπτωση που ένας άνεργος ή ένας χαμηλοσυνταξιούχος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου. Και είναι πιθανό, τελικά, να μην καταβληθεί σε όποιον έχει στην τράπεζα πάνω από 5.000 ευρώ. Παράλληλα, στο πλαίσιο του συμβιβασμού, αναμένεται να περιοριστεί και η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης, την οποία είχε προωθήσει το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι. Πάντως η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε συνεχίζει να θεωρεί ότι η διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Στη Γαλλία

Στο Παρίσι και σε πόλεις σε όλη την επικράτεια, τα «Κίτρινα Γιλέκα» αγνόησαν τις εκκλήσεις να μην διεξάγουν τις κινητοποιήσεις τους λόγω της αιματηρής επίθεσης στο Στρασβούργο και συγκεντρώθηκαν το Σάββατο για 5η συνεχόμενη φορά. Αλλά όπως σημειώνει η Monde μόνο 3.000 διαδηλωτές εμφανίστηκαν στο Παρίσι το περασμένο Σάββατο σε σύγκριση με τους 10.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Οι αριθμοί μειώθηκαν και στις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα: συνολικά 66.000 άνθρωποι πήραν μέρος φορώντας … τα «κίτρινα γιλέκα», όταν το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν περίπου 126.000.

Νέες υποχωρήσεις: Σε συνέντευξη του στην Les Echos ο πρωθυπουργός της χώρας. Εντουάρντ Φιλιπ υποσχέθηκε να «επιταχύνει την εφαρμογή των μέτρων» παραδεχόμενος επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν άκουσε όταν έπρεπε» και «έκανε λάθη». «Παραμένω πεπεισμένος ότι (τα Κίτρινα Γιλέκα) θέλουν να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα. Τους λέω ότι έχω την ίδια ανυπομονησία μαζί τους». Στο μεταξύ, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα αυξηθεί ελαφρά το 2019 και θα φθάσει το 3,2% του ΑΕΠ λόγω του μέτρων που εξαγγέλθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης των «κίτρινων γιλέκων», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ στη συνέντευξη του. Η αύξηση των 100 ευρώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στον κατώτατο μισθό θα έλθει μέσω της αύξησης του πριμ παραγωγικότητας που θα καταβληθεί ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου για να συμπληρώσει τον μισθό του Ιανουαρίου, διευκρίνισε ο Εντουάρ Φιλίπ. Η αύξηση δεν αφορά όλους τους αμειβόμενους με το κατώτατο μισθό, διότι το πριμ παραγωγικότητας λαμβάνει υπ΄όψιν το σύνολο των εισοδημάτων του νοικοκυριού, αλλά «θα διευρύνουμε τον αριθμό των νοικοκυριών που θα λάβουν την αύξηση από 3,8 σε 5 εκατομμύρια. Συνολικά, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη Δευτέρα, αποτιμώνται σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ, δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA για τον περιφερειακό Τύπο εμφάνισε το κόμμα της Λεπέν, τον Εθνικό Συναγερμό, να προηγείται στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές με 21% έναντι 20% του LREM, του κόμματος του γάλλου προέδρου. Μία άλλη δημοσκόπηση, ωστόσο, του ινστιτούτου Ifop αυτή τη φορά, θέλει για πρώτη φορά τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, πάντα σε ό,τι αφορά τις ευρωεκλογές, να φτάνει τις έξι ποσοστιαίες μονάδες, με 24% για τον Εθνικό Συναγερμό έναντι μόλις 18% για το LREM. Και μία τρίτη δημοσκόπηση, και πάλι του Ifop, που είδε το φως της δημοσιότητας χθες, θέλει τη Λεπέν να έρχεται πρώτη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αν αυτός διεξαγόταν τώρα: από 21,3% των ψήφων που απέσπασε η ηγέτιδα της Ακροδεξιάς στον πρώτο προεδρικό γύρο τον Απρίλιο του 2017, «ανέβηκε» στο 27%, έναντι 25% υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, που αυξάνει μεν ελαφρά το ποσοστό του στον πρώτο προεδρικό γύρο του 2017 (24%), έρχεται όμως πλέον δεύτερος.

Για Ουγγαρία

«15.000 βγήκαν ξανά στους δρόμους της Βουδαπέστης» αναφέρει η DW. Αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους της Βουδαπέστης -για τέταρτη ημέρα μέσα σε μία εβδομάδα-, διαμαρτυρόμενοι για τον νέο εργατικό νόμο που προωθεί η κυβέρνηση του δεξιού εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία. Ο νέος εργατικός νόμος επιτρέπει στους εργοδότες να απαιτήσουν μέχρι και 400 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως και σύμφωνα με τους επικριτές του εισάγει συνθήκες δουλείας. Επίσης, η κυβέρνηση πέρασε νόμο περί θεσπίσεως διοικητικών δικαστηρίων που θα υπάγονται στην κυβέρνηση και θα επιλαμβάνονται ευαίσθητων θεμάτων όπως ο εκλογικός νόμος, οι διαμαρτυρίες και θέμα διαφθοράς. Αψηφώντας τις χαμηλές θερμοκρασίες και φωνάζοντας αντικυβερνητικά συνθήματα (μεταξύ αυτών «Μην κλέβετε» και «Ανεξάρτητα δικαστήρια»), περίπου 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο της χώρας, κρατώντας σημαίες της Ουγγαρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας της Κυριακής ονομάσθηκαν… «Καλά Χριστούγεννα κ. πρωθυπουργέ» και διεξήχθησαν και ολοκληρώθηκαν ειρηνικά.

Στις Βρυξέλλες

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις Βρυξέλλες καθώς 5.5000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσαμ ακροδεξιών ομάδων για να διαδηλώσουν εναντίον του Συμφώνου για τη Μετανάστευση του ΟΗΕ – ένα κείμενο που υιοθετήθηκε και με την υπογραφή του Βέλγου πρωθυπουργού, Σαρλς Μισέλ την περασμένη εβδομάδα στο Μαρακές. Οι αρχές χρησιμοποιήσαν έως και αντλίες νερού καθώς σημειώθηκαν βίαια επεισόδια και προσαγωγές 90 ανθρώπων.

Στο μεταξύ, στη Βιέννη μια αντι-κυβερνητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε εναντίον της κυβέρνησης που χθες συμπλήρωσε ένα χρόνο με τη συμμετοχή 17.000 ανθρώπων.

Για συμφωνία – Κλίμα

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν σε παγκόσμιους, διαφανείς κανόνες για το πως τα κράτη μπορούν να περιορίσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις εκπομπές ρύπων και να αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή. Η συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ επαναφέρει στο προσκήνιο τη συμφωνία του Παρισιού, όμως βασικά προβλήματα παραμένουν. Παρά τα σημαντικά βήματα, η μετάθεση των αποφάσεων για άλλα δύο κεντρικά περιβαλλοντικά θέματα για την επόμενη χρονιά έφερε δυσφορία σε αρκετά κράτη και στους υπέρμαχους των δραστικών αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το Politico η μεγαλύτερη επιτυχία της Συνόδου στην πόλη Κατοβίτσε της Πολωνίας ήταν ότι 196 χώρες συμφώνησαν σε έναν οδηγό κανόνων προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Παρισιού του 2015 αλλά το αποτέλεσμα άφησε ένα μουδιασμένο αίσθημα. Οι φτωχές και πιο ευάλωτες χώρες αισθάνθηκαν ότι οι κανόνες απαιτούν πολύ λίγα από τις βιομηχανοποιημένες χώρες, ενώ οι αναπτυσσόμενες χώρες έπρεπε να συμφωνησουν σε κοινή καταγραφή με τις ανεπτυγμένες χώρες των προϋποθέσεων ώστε να εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις τους για το περιβάλλον και τέλος οι πλούσιες χώρες δεσμεύθηκαν να είναι πιο ανοιχτές σχετικά με την οικονομική στήριξη προς εκείνους που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Και η απάντηση στη πιο σημαντική ερώτηση: αν η συμφωνία τελικά θα καταφέρει να αποφευχθεί η καταστροφική κλιματική αλλαγή παραμένει «ομιχλώδης» στην καλύτερη των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις – αν εφαρμοστούν – αυτές θα περιορίζουν τη θερμότητα σε περίπου 3 βαθμούς Κελσίου. Φυσικά αυτό είναι καλύτερο από το τίπτοα, αλλά είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι πιστεύουν οι επιστήμονες ως «ασφαλές». Δυστυχώς, στη Σύνοδο του 2018 οι κυβερνήσεις απέτυχαν να δεσμευθούν σε ενίσχυση των προσπαθειών για να αποφευχθούν οι επιζήμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η Κίνα ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της Συόδου και μάλιστα κατόρθωσε να διαπραγματευθεί τόσο τις απαιτήσεις των μικρότερων και αναπτυσσόμενων χωρών ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη, ενώ τελικά αποδέχθηκε να μετάσχει στο κοινό σύστημα καταγραφής των εκπομπών ρύπων, κάτι που αποδείχθηκε το «κλειδί» της επιτυχίας της Συνόδου. Η κυριαρχία της Κίνας επετεύχθη λόγω της απουσιας των ΗΠΑ που έχουν ήδη πει πως θα αποχωρήσουν απο τη Συμφωνία του Παρισιου το 2020. Παρά την απουσία των ΗΠΑ και την άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί πολυμερείς διαπραγματευσεις και κοινούς κανόνες, οι συνομιλίες στο Κατοβίτσε δείχνουν ότι είναι πιθανός ένας παγκόσμιος συμβιβασμός σε ένα τόσο διχαστικό θέμα.

Επιμέλεια Αλεξάνδρα Βουδούρη

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *