Search
μητσοτάκης

Τα μηνύματα του 12ου Συνεδρίου της ΝΔ

1572

Το 10ο Συνέδριο της ΝΔ την άνοιξη του 2016-πρώτο μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία- ήταν εκείνο που προώθησε σημαντικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του κόμματος μέσα από μία σειρά καταστατικών αλλαγών που, μεταξύ πολλών άλλων, καθιέρωσαν και την ετήσια διεξαγωγή Συνεδρίου.

Το 11ο Συνέδριο, τον Δεκέμβριο 2017, που συνδυάστηκε και με σειρά προγραμματικών θεματικών προσυνέδριο, έδωσε για πρώτη φορά ένα διευρυμένο πλαίσιο προγραμματικών θέσεων της ΝΔ σε όλους σχεδόν τους τομείς.

Το 12ο Συνέδριο που ολοκληρώθηκε χθες έγινε για να εκλέξει, όπως προβλέπει το καταστατικό, τα 150 αιρετά μέλη της νέας Πολιτικής Επιτροπής. Και η ατμόσφαιρα που επικράτησε σε αυτό ήταν μάλλον προεκλογική.

Τα μηνύματα που εξέπεμψε σχετίζονται με τις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις με βασικότερο αυτό της εσωκομματικής ενότητας στην αφετηρία προς τις κάλπες. Την σηματοδότησαν μεταξύ άλλων η δήλωση του Κώστα Καραμανλή και οι ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ το κλίμα ευφορίας ουδόλως διαταράχθηκε από κριτικές τοποθετήσεις συνέδρων. Άπαντες έδειχναν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για το τελευταίο συνέδριο με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση και προεξοφλούσαν ότι το επόμενο, στα τέλη του 2019, θα τη βρει να έχει επανέλθει στην κυβέρνηση. Έτσι ουδείς είχε διάθεση να πάει κόντρα στο κλίμα που δημιουργούσε η βεβαιότητα μίας επερχόμενης νίκης στις εκλογές οι οποίες, σύμφωνα και με όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στους δημοσιογράφους, η Πειραιώς θεωρεί ως πιθανότερο να γίνουν τον προσεχή Μάιο.

Δεν προέκυψαν φυσικά ούτε ιδεολογικοπολιτικές αντιπαραθέσεις έστω και εάν το προφίλ κόμματος που ανοίγεται στον μεσαίο χώρο, το οποίο υπερασπίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που περιέγραψαν στις ομιλίες τους ο Αντώνης Σαμαράς ή ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Δεύτερο μήνυμα του 12ου Συνεδρίου ήταν αυτό της απόλυτης κυβερνητικής ετοιμότητας της ΝΔ. Με σχεδόν ολοκληρωμένο πλέον το πρόγραμμα καθώς στις αρχές του χρόνου θα παρουσιαστούν και οι θέσεις για την Υγεία.

Τρίτο και πολύ σημαντικό για την ίδια την Πειραιώς ήταν αυτό της ανάδειξης του κοινωνικού προσώπου στην πολιτική της ΝΔ.

Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια να δώσει την μάχη σε ένα πεδίο που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί προνομιακό για την Αριστερά και για τον ίδιο μετά και τις πρωτοβουλίες αποκατάστασης κοινωνικών αδικιών. Δεν είναι τυχαίο ότι το στίγμα των ομιλιών του κ. Μητσοτάκη – ιδιαίτερα την πρώτη ημέρα που είχε εντονότερο προγραμματικό περιεχόμενο- δεν το έδωσαν κυρίως οι αλλαγές στο μείγμα οικονομικής πολιτικής, η μείωση των φόρων, η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις και οι επενδύσεις που βρίσκονται πολύ συχνά στον πυρήνα του γαλάζιου προγραμματικού λόγου.

Στο επίκεντρο βρέθηκε τη φορά αυτή περισσότερο η κοινωνική πολιτική. Σε αυτήν εντάσσονται άλλωστε και οι δύο νέες εξαγγελίες που έκανε από το βήμα του Συνεδρίου. Το επίδομα 2.000 ευρώ σε κάθε νέα οικογένεια για κάθε παιδί που θα γεννιέται στη χώρα και η αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα πάντως με τους πιο αδύναμους απευθύνθηκε για μία ακόμη φορά στη μεσαία τάξη που επίσης αποτελεί βασικό αποδέκτη των μηνυμάτων σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΝΔ.

Στην Πειραιώς θεωρούν ότι και σε αυτό το Συνέδριο επιβεβαιώθηκε το άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία, αλλά και σε άλλους χώρους και κυρίως σε αυτόν του κέντρου και της κεντροαριστεράς. Αυτό εκτιμούν ότι κατέδειξε και η πρόσκληση στο Συνέδριο προσώπων που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, αλλά μίλησαν στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “ανοιχτό κόμμα, ανοιχτό βήμα”.

Στην Πειραιώς δεν έκρυβαν το ενδιαφέρον με το οποίο άκουσαν τοποθετήσεις όπως του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη που ανέφερε πως «αν κάποιος γνώριζε το οικογενειακό μου παρελθόν θα περίμενε μάλλον να με δει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ποτέ, ωστόσο, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, ο επίγονος, όχι της Ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά του αυριανισμού, δεν θα ανεχόταν κάποιον σαν εμένα».

Αλλά και του καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής Μάνου Ματσαγγάνη που τόνισε πως το γεγονός ότι «η ηγετική ομάδα που ετοιμάζεται να πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της, ενδιαφέρεται να ακούσει τις απόψεις ανθρώπων διαφορετικών πεποιθήσεων είναι καλό σημάδι για τη χώρα».

Σημείωναν εξάλλου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και την αναφορά του διευθυντή ερευνών της ΔιαΝΕΟσις, Κυριάκου Πιερρακάκη ότι «το έτος 2000, αν έπαιρνες το ΑΕΠ της Ελλάδας ήταν ίσο με το διπλάσιο του αθροίσματος του ΑΕΠ όλων των άλλων βαλκανικών χωρών. Σήμερα το ΑΕΠ της Ρουμανίας είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Ελλάδας και τρέχει με 7% το χρόνο ενώ η Ελλάδα με 2% το χρόνο».  Αλλά και την επισήμανσή του πως «όταν μιλάμε για δημογραφικό, σκεφτόμαστε οι περισσότεροι το ασφαλιστικό και την οικονομία, το πιο μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η γεωπολιτική ισορροπία με τους γείτονές μας γιατί έχουν τα εντελώς ανάποδα δημογραφικά χαρακτηριστικά από εμάς».

Τέλος στη ΝΔ θεωρούν ότι το Συνέδριο αυτό υπογράμμισε «το ευρωπαϊκό προφίλ και την ισχυρή φωνή της ΝΔ στην

Ευρώπη». Επικαλούνται φυσικά την δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ πως «η νίκη της ΝΔ θα είναι και νίκη της Ευρώπη».
Η ομιλία του προβάλλεται και ως απάντηση σε όσα ισχυρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ περί δυσαρέσκειας για τον κ. Μητσοτάκη στους κόλπους του ΕΛΚ.
Ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν δεν απέσπασε εύσημα μόνο του Κυριάκου Μητσοτάκη ως «σταθερός σύμμαχος» της Ελλάδας, αλλά και από τον Άδωνι Γεωργιάδη που τον συνεχάρη «γιατί μας μίλησε για τη χριστιανική Ευρώπη εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Χωρίς τις ντροπές της πολιτικής ορθότητας του παρελθόντος».

Στο συνέδριο προσδιορίστηκε εκ νέου και η διαδικασία ανακοίνωση νέων υποψηφίων που ανεπισήμως είχε προαναγγελθεί από τον Νοέμβριο αλλά τελικά θα ξεκινήσει από τις 10 Ιανουαρίου, ημέρα συμπλήρωσης τριών χρόνων από τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Απόστολος Χονδρόπουλος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *