Η “Σύνοδος ΕΕ-Αφρικής” πραγματοποιείται σήμερα στη Βιέννη. O αυστριακός καγκελάριος Ζεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου έχει μέχρι το τέλος του έτους την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, μαζί με τον πρόεδρο της Ρουάντα, Πολ Καγκάμε, νυν επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης -που αποτελείται από 55 αφρικανικά κράτη- υποδέχονται σήμερα ηγέτες αφρικανικών κρατών, εκπροσώπους 1000 περίπου καθιερωμένων επιχειρήσεων αλλά και start-up, επενδυτές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, ενώ θα παρευρεθούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.
“Χαίρομαι πολύ που περισσότερες από 1000 επιχειρήσεις, ανάμεσά τους η Παγκόσμια Τράπεζα, η BMW, η Nokia, η Siemens, η Vodafone, η Google και πολλές start-up από την Αφρική με δυναμική συμμετέχουν στη σύνοδο. Ελπίζουμε αυτό να συνδράμει ώστε να γίνουν περισσότερες ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Αφρική”, δήλωσε σχετικά ο Κουρτς.
Θα απουσιάσουν ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι ωστόσο, έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην ευρωαφρικανική συνεργασία, έχοντας το προηγούμενο διάστημα κάνει περιοδείες σε αφρικανικά κράτη.
Φέρνοντας την συνεργασία στην ψηφιακή εποχή
Με σύνθημα “Φέρνοντας την συνεργασία στην ψηφιακή εποχή”, οι συμμετέχοντες θα επιχειρήσουν να αξιολογήσουν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο ηπείρων στους τομείς της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης και της τάχιστης εφαρμογής νέων πρότζεκτ.
Ενόψει της συνόδου, ο Κουρτς είχε επισκεφθεί την Αιθιοπία και την Ρουάντα. Τα δύο αφρικανικά κράτη θεωρείται ότι χαρακτηρίζονται από πολιτική σταθερότητα και σημειώνουν ικανοποιητική οικονομική ανάπτυξη, ενώ θετικό σημάδι είναι ότι και γυναίκες έχουν αναλάβει επιτελικές θέσεις.
Ανάπτυξη και ματαναστευτικό
Φυσικά μία παράμετρος που δεν μπορεί να παραβλεφθεί είναι ότι η οικονομική ανάπτυξη και η αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας στα κράτη της αφρικανικής ηπείρου θα αποτελέσει την αποτελεσματικότερη τροχοπέδη για τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικες ροές.
Διεθνής Ημέρα Μεταναστών
Η σύνοδος συμπίπτει με την σημερινή Διεθνή Ημέρα Μεταναστών. Τα σχετικά στοιχεία είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με την ILO, την Διεθνή Οργάνωση Υγείας -αυτόνομο διεθνή διακρατικό οργανισμό που συνδέεται με τον ΟΗΕ, ο αριθμός των μεταναστών παγκοσμίως αυξήθηκε από περίπου 175 εκατομμύρια το 2000 σε 232 εκατομμύρια το 2013 και σε 258 εκατομμύρια το 2017.
Δανιήλ Εσδράς: «Δεν πρέπει το μεταναστευτικό να το βλέπουμε ως πρόβλημα»
«Οποιοσδήποτε από εμάς μπορεί είτε εξ’ ανάγκης είτε δυσκολιών να γίνει μετανάστης. Δεν πρέπει το μεταναστευτικό να το βλέπουμε ως πρόβλημα, αλλά ως μια πραγματικότητα που πρέπει η διαχείριση της να είναι στα χέρια των κρατών και όχι των διακινητών» Αυτά δήλωσε με αφορμή τη σημερινή Ημέρα του Μετανάστη ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού διευθυντή του ΔΟΜ στην ελληνική κυβέρνηση και σύμβουλος του περιφερειακού διευθυντή για τη Μεσόγειο Δανιήλ Εσδράς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9.84» και στην εκπομπή «Ντάμες σπαθί».
Ο κ. Εσδρά αναφερόμενος και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στο Μαρακές επεσήμανε την ανάγκη διαλόγου ανάμεσα στις χώρες προέλευσης και υποδοχής προκειμένου να υπάρχει ανθρωπιστικός διάδρομος από την εμπόλεμη χώρα σε χώρα ασφαλείας και να μην ρισκάρουν τη ζωή τους οι μετανάστες.ενώ όσον αφορά τους οικονομικούς και άλλους μετανάστες θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικά προγράμματα.
«Οι χώρες υποδομής σε συνεργασία με τις χώρες προέλευσης θα πρέπει να συνδιοργανώνουν προγράμματα, ώστε ο μετανάστης να ξέρει τον τρόπο που θα μεταβεί στην άλλη χώρα και να μην καταφύγει σε παράνομα κυκλώματα. Να μετακινείται δηλαδή με ασφάλεια, να ξέρει πως η μετάβαση θα γίνεται με ευπρεπείς όρους, που θα εργαστεί. Αυτό θα είναι προς όφελος όλων. Πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν από τη μετανάστευση και πως μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της χώρας».
Δομίνα Διαμαντοπούλου