Search

Αθήνα: Φαινόμενο της κρίσης τα εγκαταλελειμμένα ΙΧ στους δρόμους

621

Σε «μάστιγα» για την Αθήνα τείνει να μετατραπεί η κατάσταση με τα εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα στους δρόμους της Αθήνας.

Περίπου 4.000 παρατημένα οχήματα έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου από τις αρχές του 2018 σε περιοχές όπως Παγκράτι, Αμπελόκηποι, Πατήσια, Νέος Κόσμος, Κολωνός και Κυψέλη. Η διαδικασία απομάκρυνσής τους είναι χρονοβόρα, ωστόσο αποφέρει κέρδη στα ταμεία του δήμου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γιώργο Μπρούλια, τα συγκεκριμένα οχήματα μεταφέρονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στο κτίριο του Τομέα Καθαριότητας του δήμου, επί της Ιεράς οδού, και από εκεί στέλνονται προς ανακύκλωση. Στο σύνολό τους καταλαμβάνουν μια έκταση περίπου επτά στρεμμάτων.

Από την ανακύκλωση, σύμφωνα με τον κ. Μπρούλια, την τελευταία διετία, περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ έχει εισρεύσει στα ταμεία του δήμου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η σημαντικότερη αιτία του φαινομένου είναι η κρίση των τελευταίων χρόνων. Οι ιδιοκτήτες είτε αδυνατούν να πληρώσουν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, είτε η επισκευή τους, σε περίπτωση ζημιάς, είναι εξαντλητική. Με αποτέλεσμα να τα εγκαταλείπουν στον δρόμο όπου κατοικούν δημιουργώντας παράλληλα μια σημαντική εστία μόλυνσης.

Για πρωτοφανή κατάσταση κάνει λόγο ο κ. Μπρούλιας. «Η ποσότητα των οχημάτων που αποσύρονται την τελευταία διετία είναι πρωτοφανής» επισημαίνει και ζητεί την κατανόηση των πολιτών καθώς, το νομικό πλαίσιο απαιτεί 90 μέρες από την στιγμή που εντοπίζεται ένα όχημα πριν σημανθεί ως «ακίνητο». Για την απόσυρσή του απαιτούνται άλλες 45. Έτσι, συνολικά απαιτούνται περίπου 4-4,5 μήνες.

Το αυτοκίνητο «στέγη»

Την εποχή της κρίσης αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των αστέγων στην Αθήνα.

Άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους βρήκαν καταφύγιο στα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με τον κ. Σωτήρη Λύρη, υπεύθυνο Καθαριότητας στην 6η Δημοτική Κοινότητα, οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίστηκαν κυρίως στην οδό Πατησίων προς τη λεωφ. Ιωνίας. Ωστόσο, μερίμνησε ο δήμος για την άμεση μεταφορά τους σε ξενοδοχεία για άστεγους, όπου βρήκαν ζεστασιά και θαλπωρή.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα έχουμε εντοπίσει πολλές περιπτώσεις, που κάποιοι έχουν μετατρέψει αυτά τα οχήματα σε κατοικίες. Εντοπίσαμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις όπου ο Δήμος συνέδραμε και τους πήραμε από τα οχήματα και τους μεταφέραμε σε ξενοδοχεία για άστεγους», αναφέρει ο κ. Λύρης.

Η διαδικασία για την απομάκρυνση των οχημάτων

Η διαδικασία περισυλλογής ενός εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας (βάση του Π.Δ. 116/2004) έχει ως εξής:

Ενημερώνεται το Γραφείο Εγκαταλελειμμένων Οχημάτων από τα Τμήματα Αποκομιδής ή Οδοκαθαρισμού, από τις Δημοτικές Κοινότητες και τους δημότες.

Κατόπιν, υπάλληλοι του Δήμου, έπειτα από επόπτευση, καταγράφουν το όχημα και τοποθετείται σε αυτό αυτοκόλλητη ειδοποίηση απομάκρυνσης.

Το όχημα, εφ’ όσον δεν φέρει πινακίδες απομακρύνεται μετά την πάροδο 45 ημερών, ενώ όταν φέρει πινακίδες αλλά δεν έχει επικολλημένο το σήμα τελών κυκλοφορίας απομακρύνεται μετά την πάροδο 90 ημερών.

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα οδηγούνται από τον δήμο Αθηναίων προς ανακύκλωση.

Κώστας Κορέλλης

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *