O υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου θα παρουσιάσει σήμερα το σχέδιο για τις νέες προσλήψεις εκπαιδευτικών και το σύστημα μοριοδότησης για τον διορισμό τους.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου κάλεσε σε συνάντηση τα Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, ΔΟΕ και ΠΟΣΕΕΠΕΑ προκειμένου να τα ενημερώσει για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με το σύστημα των διορισμών των εκπαιδευτικών. Η συνάντηση είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί σε αίθουσα της Βουλής σήμερα Πέμπτη και ώρα 9.30.
Από την πλευρά της η ΔΟΕ έκανε γνωστό ότι δεν θα παραστεί στην συνάντηση με τον υπουργό ενώ καλεί τα μέλη της στην συγκέντρωση έξω από το υπ. Παιδείας 13:00.
Για εμπαιγμό των εκπαιδευτικών και απαξιωτική αντιμετώπιση των κινητοποιήσεών τους καταγγέλλει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας με ανακοίνωσή της τον υπουργό Παιδείας, απορρίπτοντας την πρότασή του να συναντηθούν στη Βουλή προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφαση της κυβέρνησης σχετικά με το σύστημα των διορισμών των εκπαιδευτικών.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αθήνα 9.84 με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Θανάση Κικινή κατέστησε σαφές ότι τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί θα δώσουν απευθείας ραντεβού στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας. Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει απο 11 έως 2 μμ η ΟΛΜΕ.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την υλοποίηση του τριετούς προγράμματος 15.000 μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση, ήταν το κύριο θέμα της εισήγησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση χθεσινή του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την εκπαίδευση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές προβλέπει ότι το 2019 θα προσληφθούν 4.500 εκπαιδευτικοί στην ειδική αγωγή και 5.250 εκπαιδευτικοί θα προσληφθούν το 2020 και άλλοι τόσοι το 2021, ούτως ώστε να καλυφθούν συνολικά οι ανάγκες των δύο βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, το σύστημα διορισμού των εκπαιδευτικών ορίζεται με βάση το θεσμικό πλαίσιο που επιβάλει το Σύνταγμα και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Πού θα βασίζεται το σύστημα διορισμού
1) Η διαδικασία θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ, με το σύστημα μοριοδότησης κριτηρίων
2) Θα ισχύσει ένα ενιαίο σύστημα μοριοδότησης και κατάταξης, τόσο για τους μόνιμους διορισμούς όσο και για τις προσλήψεις αναπληρωτών, όπου χρειάζεται.
Οι τρεις πυλώνες του συστήματος μοριοδότησης
α) Η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών. Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ως «ταβάνι» για την προυπηρεσία ορίζονται οι 120 μήνες.
Το σκεπτικό για την απόφαση αυτή είναι ότι δεν πρέπει να αδικηθούν οι έχοντες αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα σε σχέση με τους έχοντες μακρά προϋπηρεσία.
Το Υπ. Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι θα υπάρχει ενιαίος πίνακας από τον οποίο θα γίνονται οι προσλήψεις τόσο στην ειδική αγωγή όσο και γενικότερα.
Η προκήρυξη θα γίνει σύντομα, σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις 35-38.000 για τις 4.500 θέσεις στην ειδική αγωγή, καθώς και συνολικά 100-105.000 για τις υπόλοιπες 10.500 προσλήψεις.
β) Τα ακαδημαϊκά προσόντα
Διδακτορικό δίπλωμα: σαράντα (40) μονάδες.
• Μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: είκοσι (20) μονάδες.
• Δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους: επτά (7) μονάδες.
• Δεύτερο πτυχίο: δεκαέξι (16) μονάδες.
• Ο βαθμός του πτυχίου έως είκοσι μία (21) μονάδες και ως εξής: για πτυχία με χαρακτηρισμό «Καλώς» επτά (7) μονάδες, με χαρακτηρισμό «Λίαν Καλώς» δεκατέσσερις (14) μονάδες και με χαρακτηρισμό «’Αριστα» είκοσι μία (21) μονάδες.
• Γνώση μιας (1) ξένης γλώσσας:
o ‘Αριστη γνώση: οχτώ (8) μονάδες.
o Πολύ καλή γνώση: έξι (6 μονάδες).
o Καλή γνώση: τέσσερις (4)μονάδες.
Σε περίπτωση κατοχής περισσοτέρων τίτλων μοριοδοτείται μόνο ο ανώτερος.
• Πιστοποιημένη γνώση χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή Α΄ επιπέδου (ενότητες Επεξεργασία Κειμένου, Υπολογιστικά Φύλλα και Υπηρεσίες Διαδικτύου) : τέσσερις (4) μονάδες.
• Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από Α.Ε.Ι διάρκειας τουλάχιστον τριακοσίων (300) ωρών: τέσσερις (4) μονάδες.
Το ανώτατο συνολικό όριο μονάδων από τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι 120 μονάδες.
γ) τα κοινωνικά κριτήρια
• Αριθμός τέκνων
• Μόνιμη αναπηρία 67% και άνω του υποψηφίου, ή του/της συζύγου ή τέκνου.
Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, από την επόμενη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί η, ήδη θεσμοθετημένη, δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση σε 300 Δήμους.
Σημειώνεται ότι έχει θεσμοθετηθεί η πρόσβαση όλων των παιδιών 4 έως 6 ετών στο νηπιαγωγείο.
Τέλος, από την επόμενη σχολική χρονιά, προχωρά η μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία, από 25 που είναι σήμερα, στους 22 μαθητές και παράλληλα θεσμοθετείται ο μέγιστος αριθμός 25 μαθητών ανά τμήμα της Γ’ Λυκείου.
Newsroom Αθήνα 9.84