“Η στρατολόγηση πολιτών από κράτη-μέλη της ΕΕ από την Bundeswehr –τον Ομοσπονδιακό Στρατό της Γερμανίας- θα μπορούσε να είναι μία εναλλακτική”, δηλώνει ο Γενικός Επιθεωρητής της, Έμπερχαρντ Τσορν, στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe, διευκρινίζοντας: “Οι θέσεις που θα μπορούσαν να καλύψουν θα είναι, για παράδειγμα, πόστα στρατιωτικών γιατρών και ειδικών υπολογιστικών συστημάτων”.
Αναζήτηση εκπαιδευόμενων προς πάσα κατεύθυνση
Αυτή η ιδέα φαίνεται ότι έχει προκύψει σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Ομοσπονδιακός Στρατός: την έλλειψη μόνιμου προσωπικού. Ο Γενικός Επιθεωρητής εξηγεί ότι η Γερμανία “πρέπει να αναζητήσει προς πάσα κατεύθυνση εκπαιδευόμενους με τα κατάλληλα προσόντα”.
Το επίμαχο νομοσχέδιο
Η δηλώσεις Τσορν έρχεται λίγες ημέρες αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας ενέκρινε νομοσχέδιο που θα διευκολύνει τις γερμανικές επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν προσωπικό προερχόμενο από χώρες εκτός ΕΕ. Πρόκειται για πολυετές αίτημα των επιχειρηματιών, το οποίο βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια και δρομολογείται σε μία περίοδο εξαιρετικά τεταμένη λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
Διστακτικά τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης
Σύμφωνα πάντα με τις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe, το θέμα δεν είναι άγνωστο στις κυβερνήσεις άλλων μελών της ΕΕ και μάλιστα φαίνεται να έχει προκαλέσει επιφυλακτικότητα κυρίως στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ιδίως στην Βουλγαρία, όπου εκφράζεται η ανησυχία ότι οι νέοι υψηλής εξειδίκευσης θα δελεάζονται ευκολότερα ώστε να μεταναστεύουν στην Γερμανία.
Πάντως, οι 530.000 νέοι 18 έως 30 ετών υπήκοοι κρατών της ΕΕ που ήδη ζουν στην Γερμανία αναμένεται να είναι οι πρώτοι που θα αξιοποιηθούν.
Δομίνα Διαμαντοπούλου