Search
συντάξεις

Κρίσιμο έτος το 2019 για τον ΕΦΚΑ: Μείωση πλεονασμάτων – κίνδυνος ελλειμμάτω

395

Σε τροχιά οικονομικής φθοράς έχει μπει ο ΕΦΚΑ, καθώς το εμφανιζόμενο πλεόνασμα του μειώνεται σταθερά, ενώ εντός των επομένων μηνών αναμένονται δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα αυξήσουν υπέρμετρα τις υποχρεώσεις του ταμείου.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, θεωρούν το 2019 κομβικό για το μέλλον του υπερ- ταμείου δεδομένου ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού- το πλεόνασμα είναι μειωμένο κατά περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του.

Ειδικότερα:

-Για το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ προβλέπει μειωμένο πλεόνασμα της τάξης των 245 εκατομμυρίων ευρώ.

Το 2018 εκτιμάται ότι θα κλείσει με πλεόνασμα 527,5 εκατομμύρια ευρώ,

ενώ το 2017 (πρώτο έτος λειτουργίας του ΕΦΚΑ) το πλεόνασμα άγγιξε τα 715,6 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, μειώνεται σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση σε 13,8 δισ. ευρώ έναντι 14,3 δισ. ευρώ του 2018 και δεν θα υπάρξει επιχορήγηση ύψους 395 εκατομμυρίων ευρώ από τον λογαριασμό αλληλεγγύης γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Το πλεόνασμα, εξασφαλίζεται λόγω της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης και κατά συνέπεια των εσόδων από εισφορές αλλά και της δραματικής μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης, καθώς για το 2019 εκτιμάται ότι – χωρίς τις περικοπές των προσωπικών διαφορών και παρά τις αυξήσεις σε 620.000 συνταξιούχους – θα δοθούν για κύριες συντάξεις 24,9 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για το 2018 25,2 δισ. ευρώ.

Νομική κινούμενη άμμος

Ωστόσο, η μείωση συντάξεων με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού (νόμος Κατρούγκαλου) και οι εισφορές των μισθωτών, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για την κάλυψη των απωλειών που ενδέχεται να προκαλέσουν στον φορέα και γενικότερα στον κρατικό προϋπολογισμό, οι δικαστικές αποφάσεις για ασφαλιστικά ζητήματα, οι οποίες αναμένονται το 2019.

Όπως εκτιμάται, θα δημιουργηθεί “μαύρη τρύπα” πολλών δις ευρώ, προκαλώντας το φαινόμενο του ντόμινο. Δηλαδή, εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, παρέμβαση των θεσμών και λήψη νέων μέτρων στο ασφαλιστικό για την αποκατάσταση των οικονομικών απωλειών.

Τα ανοιχτά ζητήματα, αφορούν:

Την απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, με τις μνημονιακές διατάξεις του 2012, την οποία ακολούθησαν δικαστικές προσφυγές και εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις από συνταξιούχους προς τον ΕΦΚΑ.

Την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Θεσσαλονίκης, για την αποκατάσταση της 13ης και της 14ης σύνταξης, επί της οποίας το Δημόσιο έχει ασκήσει έφεση, με βασικό νομικό επιχείρημα την αποκατάσταση των αδικιών μέσω του νόμου Κατρούγκαλου, ο οποίος

βρίσκεται, επίσης, στο μικροσκόπιο του ΣτΕ κυρίως ως προς το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και τον επανυπολογισμό των παλαιών.

Δημήτρης Κωστάκος

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *