Search

Π.Τσακλόγλου: Δεν έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη- Υπάρχουν ακόμα αρκετοί πόροι εκτός τραπεζικού συστήματος

439

Η δυσκολία πρόσβασης στις αγορές , οι πόροι που παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος, το περίφημο spread, το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και οι δικαστικές απόφάσεις που έχουν οικονομικό κόστος, αποτελούν κρίσιμα σημεία για την πορεία της οικονομίας όπως αναφέρει ο καθηγητής κ.Πάνος Τσακλόγλου, στον «Αθήνα 9.84».

«Ένας παράγοντας που δεν συζητάμε πολύ αλλά μπορεί να έχει συνέπειες για την χώρα και την οικονομία είναι ότι, φαίνεται πως διάφορες δικαστικές αποφάσεις ανατρέπουν πολιτικές παρελθόντων ετών με δημοσιονομικό και οικονομικό κόστος το οποίο είναι δυσανάλογα υψηλό» είπε ο κ. Π. Τσακλόγλου Καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών οικονομικών σπουδών στο οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

«Ήδη έχουν ακουστεί από διάφορα χείλη πως αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, το επόμενο μνημόνιο είναι αναπόφευκτο. Ελπίζω ότι δε θα συμβεί αυτό. Έχουν ακουστεί νούμερα εφάπαξ πάνω από 10 δισ ευρώ και σε ετήσια βάση έχουν ακούσει για άλλα νούμερα 4-5 δισ ευρώ. Αυτά δεν είναι διαχειρίσιμα. Για να το κάνεις αυτό πρέπει να αυξήσεις ακόμα περισσότερο τη φορολογία ή να περικόψεις και άλλες δαπάνες του δημόσιου τομέα , για να μπορέσεις να ικανοποιήσεις, αφενός μεν αυτές τις αποφάσεις, αφετέρου τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι των δανειστών»

Προσκεκλημένος στο studio του «Αθήνα 9.84» και την εκπομπή «Καθαρή έξοδος» ο κ. Τσακλόγλου απάντησε στο ερώτημα εαν είναι προτιμότερη η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ή να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα, έστω και κάποια ευρώ από το «μαξιλάρι».

«Προφανώς θα χρησιμοποιήσουμε πρώτα τα χρήματα που έχουμε από το μαξιλάρι. Απλά το ζήτημα είναι ότι πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε δυνατό για να έχουμε ταχύτερα πρόσβαση στις αγορές με ικανοποιητικά επιτόκια. Αυτό που πανηγυρίζει η κυβέρνηση είναι ότι τα επιτόκια τα οποία δανειζόμαστε τώρα είναι χαμηλότερα από ότι ήταν τότε. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία δεν είναι το επιτόκιο, σαν επιτόκιο. Τα επιτόκια ανεβαίνουν, κατεβαίνουν. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι η διαφορά από ένα επιτόκιο αναφοράς. Είναι το περίφημο spread. Η διαφορά των ελληνικών επιτοκίων από τα γερμανικά επιτόκια. Το spread που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι λίγο μεγαλύτερο από την εποχή λίγο πριν μπούμε στα μνημόνια. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία των προγραμμάτων. Η Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει αποκλεισμένη από τις αγορές. Όλη η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε είναι να αποκτήσει και πάλι η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές με λογικά επιτόκια».

Πόροι εκτός τραπεζικού συστήματος και κόκκινα δάνεια

«Αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα το οποίο έχουμε είναι πρόβλημα οικονομίας. Δεν έχει επιστρέψει η εμπιστοσύνη» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τσακλόγου «Υπάρχουν ακόμα αρκετοί πόροι οι οποίοι βρίσκονται εκτός τραπεζικού συστήματος. Αν δεν γυρίσουν αυτοί οι πόροι στο τραπεζικό σύστημα δεν μπορούν να δώσουν καινούργια δάνεια οι τράπεζες μας και να δημιουργήσουν κάποια καινούργια κέρδη.

Από την άλλη έχουμε και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αυτό που όλα τα χρόνια των μνημονίων ελπίζαμε ότι θα γίνει είναι ότι θα ανακάμψει η οικονομία, αν ανακάμψει κάποια από τα κόκκινα δάνεια θα «ξεκοκκινήσουν».

Το ζήτημα είναι ότι όταν ανακάμπτει η οικονομία θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και οι τιμές των ακινήτων και οι εγγυήσεις των τραπεζών . Οπότε λίγο-λίγο θα λυνόταν το πρόβλημα. Αυτός ο συνδυασμός έλλειψης εμπιστοσύνης και μη επιστροφής καταθέσεων, συν ότι η οικονομία δεν έχει πάρει μπρος με κάποιο δυναμικό τρόπο που να λύσει αυτά τα προβλήματα, μας έχει φέρει στην κατάσταση που ήμασταν προηγουμένως».

Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *