Search

«Έκρηξη» επιχειρηματικότητας το 2018 – Περισσότερες οι νέες επιχειρήσεις από τα «λουκέτα»

428

Έκρηξη επιχειρηματικότητας, με νέες ατομικές επιχειρήσεις, δείχνουν τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για το 2018, καθώς οι συστάσεις επιχειρήσεων την χρονιά που πέρασε, ανήλθαν στις 32.379 πανελλαδικά. Αντίθετα τα «λουκέτα», δηλαδή οι διαγραφές επιχειρήσεων, έφθασαν τις 18.632.

Πέρα, όμως, από το θετικό ισοζύγιο συστάσεων/διαγραφών επιχειρήσεων τα στοιχεία του ΓΕΜΗ δείχνουν για άλλη μια φορά αυτό που τονίζουν συνεχώς αναλυτές και οικονομολόγοι: Η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι πολύ μικρή και εστιάζεται κυρίως στην αυτοαπασχόληση, καθώς πολλοί είναι αυτοί που γίνονται επιχειρηματίες από… ανάγκη.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μια στις δύο επιχειρήσεις που ξεκίνησε να λειτουργεί πέρσι ήταν ατομική (16.396 από τις 32.379), ενώ στην δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα αυτή των ΙΚΕ σύμφωνα με εκτιμήσεις περιλαμβάνονται και πολλές μονοπρόσωπες επιχειρήσεις. Οι ατομικές επιχειρήσεις είχαν την μερίδα του λέοντος και στις διαγραφές επιχειρήσεων πέρσι με 64% επί του συνόλου, η ομάδα με τα δεύτερα περισσότερα «λουκέτα» το 2018 ήταν οι Ομόρρυθμες Επιχειρήσεις με 15%.

Οι Ανώνυμες Εταιρείες που συστάθηκαν το 2018 ήταν μόλις 672, ενώ αυτές που διαγράφηκαν από το ΓΕΜΗ ήταν 651, ενώ όπως φαίνεται εγκαταλείπεται ο θεσμός των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης για χάρη πιθανότητα των ΙΚΕ, καθώς πέρσι εγγράφηκαν στο ΓΕΜΗ μόλις 295 ΕΠΕ και διαγράφηκαν 663.

Η εικόνα στην Αθήνα 

Σε ότι αφορά τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της χώρας, το ΕΒΕΑ, η εικόνα είναι παρόμοια με το ισοζύγιο εγγραφών και διαγραφών στο ΓΕΜΗ να είναι θετικό. Συγκεκριμένα, το 2018 συστάθηκαν 5.441 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 2.459 επιχειρήσεις.

«Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια, τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία φαίνεται να βρίσκονται πίσω μας, γεγονός, άλλωστε, που πιστοποιούν και τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τα οποία, τη χρονιά που μας πέρασε, υπήρξε μία έκρηξη ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε πανελλαδική κλίμακα, ενώ περιορίστηκαν σημαντικά τα λεγόμενα λουκέτα», σχολιάσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.

«Για την οριστική έξοδο από την ύφεση απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο και πολιτική συναίνεση για την επεξεργασία και την υλοποίηση δημιουργικών προτάσεων και πολιτικών που θα στοχεύουν στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδύσεων, τη στήριξη της εξωστρέφειας με τελικό στόχο την παραγωγή πλούτου και την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, ώστε να εξαλειφθούν οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της κρίσης», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Χριστιάννα Κούσιου
Print Friendly, PDF & Email



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *