Η επανεκλογή της Νάνσι Πελόζι στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ και η προσπάθεια του νέου κοινοβουλευτικού σώματος να άρει τη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.
Στις ΗΠΑ:
«Οι Δημοκρατικοί ψήφισαν για να σταματήσει η μερική ανστολή» αναφέρει το BBC.
«H Πελόζι επιστρέφει δυναμικά και … πυροβολά με ψηφοφορία προκειμένου να αρθεί η μερική αναστολή (των ομοσπονδιακών υπηρεσιών)» αναφέρουν οι NYTimes.
«Οι Δημοκρατικοί ανακαταλαμβάνουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και η Πελόζι εκλέγεται πρόεδρος για ακόμα μια φορά» αναφέρει ο Guardian.
H Πελόζι, από την Καλιφόρνια επανεξελέγη με 220 ψηφους υπερ από τα συνολικά 430 μέλη της Βουλής που ήταν παρόντα, ενώ ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών, Κεβιν Μακάρθι με 192 ψήφους. Η Πελόζι ξεπέρασε τελικά ένα εσωτερικό «αντάρτικο» εντός των Δημοκρατικών που ζητούσαν μια αλλαγή … και νέο πρόσωπο για την προεδρία της Βουλής. Τελικά μόνο 15 Δημοκρατικοί δεν την ψήφισαν, κυρίως νέα μέλη που δεσμεύθηκαν μάλιστα να της δυσκολέψουν τη ζωή συγκροτώντας μια δική τους ομάδα.
Με την επανεκλογή της η Πελόζι (που είχε διατελέσει πρόεδρος από το 2007 -2011) έγινε η πρώτη πρώην πρόεδρος της Βουλής που κατόρθωσε να επανεκλεγεί από το 1955 και την τότε επανεκλογή του Σαμ Ρέϊμπερν.
Ορκίστηκε τελικά πρόεδρος του 116ου Κογκρέσσου, που περιλαμβάνει αριθμό- ρεκόρ γυναικών μελών, 102 στο σύνολο, 36 νέα μέλη και 43 έγχρωμες γυναίκες.
Πρόκειται για το πιο ανανεωμένο και πιο διαφοροποιημένο φυλετικά Κογκρέσσο στην ιστορία των ΗΠΑ, με αρκετά μέλη του να εμφανίζονται έτοιμα να «προκαλέσουν ανοιχτά» τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μια Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται πλέον από τους Δημοκρατικούς ψήφισε ώστε να τελειώσει τη μερική αναστολή των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, αλλά η κίνηση αυτή αναμένεται να μπλοκαριστεί από τον πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Τραμπ έχει ούτως ή αλλως δηλώσει ότι θα απορρίψει κάθε μέτρο που δεν θα περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση για την ανέγερση τείχους στα σύνορα με το Μεξικό.
Η νέα πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι δήλωσε ότι δεν υπάρξει χρηματοδότηση για το τείχος. Η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς είπε πως δεν θα ψηφίσει καν για την άρση της αναστολής (shutdown).
Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν θα στηρίξουν μέτρα που δεν έχουν τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου και χαρακτήρισε την κίνηση των Δημοκρατικών ως «επικοινωνιακό πολιτικό τέχνασμα».
«Η πρώτη μέρα ενός νέου Κογκρέσσου μοιάζει με πρώτη μέρα στο σχολείο. Νέες αφίξεις, χαμόγελα, χειραψίες, μια τελετή και φως, πολύ φως. Υπήρξε ωστόσο μια μεγάλη σκιά σε ό,τι αφορά τις συνηθισμένες διαδικασίες στο Καπιτώλιο την Πέμπτη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, μια αναστολή της λειτουργίας της κυβέρνησης – η τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία – μεταφέρεται πλέον στο επόμενο Κογκρέσσο. Υπήρξαν βεβαίως και δεξιώσεις και εκδηλώσεις θαυμασμού από εκείνους που ταξίδεψαν έως την Ουάσινγκτον για τον σκοπό αυτό. Αλλά οι προπόσεις … ολοκληρώθηκαν σχεδόν αμέσως καθώς η δουλειά στο Κογκρέσσο ξεκίνησε από την πρώτη μέρα.
Οι Δημοκρατικοί είχαν προγραμματίσει τη ψηφοφορία προκειμένου να επαναλειτουργήσει η κυβέρνηση λίγες μόνο ώρες μετά την ορκωμοσία των μελών του νέου σώματος. Ήταν απλώς μια κίνηση για να αποκαλυφθούν οι προθέσεις τους καθώς οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία δεσμεύθηκαν να ψηφίζουν μέτρα, που έχουν τη στήριξη του Τραμπ και εκείνος συνεχίζει να απαιτεί χρηματοδότηση για το τείχος.
«Δεν υπάρχει φως στο τούνελ για την άρση της μερικής αναστολής» παραδέχθηκε ο Ντικ Ντούρμπιν, ο δεύτερος τη τάξει στέλεχος των Δημοκρατικών στη Γερουσία. «Είμαι ρεαλιστής, γι αυτό και δεν είμαι αισιόδοξος» προσέθεσε. Μπορεί να ήταν η πρώτη μέρα ενός νέου Κογκρέσσου, αλλά η ελπίδα έχει ήδη εξαλειφθεί… σχολιάζουν οι NYTimes.
«Ο Τραμπ δεν μιλά για τους 800.000 εργαζόμενους» αναφέρουν επίσης οι NYTimes. Έχει ήδη μιλήσει για την ανάγκη «προστασίας» των νοτίων συνόρων της χώρας. Έχει πει πως προτίθεται να κρατήσει την κυβέρνηση «κλειστή» έως ότου διασφαλίσει χρηματοδότηση για το τείχος, που θεωρεί εκείνος ότι θα εξασφαλίσει αυτή την «προστασία». Και έχει διαμαρτυρηθεί ότι πέρασε τις διακοπές του μόνος του στον Λευκό Οίκο χωρίς κανέναν να μπορεί να διαπραγματευθεί.
Όμως ξέχασε να μιλήσει δημοσίως εδώ και 13 μέρες για τους 800.000 εργαζόμενους στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, που δεν πληρώνονται εξαιτίας αυτής της κατάστασης.
Το 2013 ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αποστείλει σχετική επιστολή στους εργαζόμενους. «Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι δίκαιο για εσάς, είχε γράψει για να προσθέσει «εσείς και οικογένειές σας είστε στο μυαλό μου, συνεχώς».
Για μεταναστευτικό
Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να δεχθεί τους περίπου 50 πρόσφυγες που βρίσκονται εντός δύο σωστικών πλοίων (Sea-Watch 3 and Sea-Eye’s) που έχουν εγκλωβιστεί στη Μεσόγειο αναμένοντας την άδεια για να εισέλθουν σε κάποιο λιμάνι.
Ακόμα μια μεταναστευτική κρίση; Το Βερολίνο θέλει να «επαναλάβει ότι η Γερμανία ότι προτίθεται να συνεισφέρει στην ευρωπαϊκή λύση στο πνεύμα της αλληλεγγύης» αναφέρεται σε επιστολή που απέστειλε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και Εξωτερικών στην Παρασκευή Μίχου, τη διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μετανάντευση, με ημερομηνία 3 Ιανουαρίου, που αποκαλύπτει σήμερα η στήλη Playbook του Politico. »
Αυτό αφορά τις δύο περιπτώσεις που αναφέρονται αλλά και τη διάσωση από τη Μάλτα, προκειμένου να μην δημιουργηθούν δυσανάλογα βάρη» σημειώνεται ανάμεσ σε άλλα. Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν σε συνεχή επικοινωνία με αρκετές Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η αποβίβαση όσων βρίσκονταν στα δύο πλοία, όπως αποκάλυψε χθες η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα.
«Μεσοπρόθεσμος στόχος»: Η Γερμανία «θέλει έναν πιο διαυγή και αξιόπιστο μηχανισμό ad hoc για την αποβίβαση και τη «διανομή» (μεταφορά) των ανθρώπων που διασώσονται στη θάλασσα» αναφέρει η επιστολή.
Ο μηχανισμός αυτός θυα πρέπει «να διασφαλίζει τη συμμετοχή του μέγιστου αριθμού κρατών – μελών και να επιτρέπει την άμεση ταυτοποίηση σε ασφαλές λιμάνι» καθώς επίσης «θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος των επιπτώσεων στα κράτη μέλη από δευτερογενείς μετακινήσεις». Με λίγα λόγια: η Γερμανία δεν θα συνεχίσει να δέχεται μετανάστες που απορρίπτει η Ιταλία, επειδή οι μετανάστες μετακινούνται βόρεια περιλαμβανομένης και της Ιταλίας.
«Μήπως ήρθε το τέλος της μεταρρύθμισης για το άσυλο;» «Επομένως ενθαρρύνουμε την Κομισιόν να ανανεώσει τις προσπάθειες που ξεκίνησε πέρυσι για να συντονίσει έναν τέτοιο μηχανισμό χωρίς προκαταλήψεις σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου» καταλήγει η επιστολή. Διαβάζοντας κανείς πίσω από τις γραμμές συμπεραίνει ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν ελπίδες για ολοκλήρωση του «μεταρρυθμιστικού πακέτου για το άσυλο» πριν από τις επικείμενες ευρωεκλογές.
«Τι συμβαίνει με την Ιταλία;» Ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι αποκάλεσε τον δήμαρχο της Νάπολης, που προσκάλεσε τα πλοία να εισέλθουν στο λιμάνι της πόλης του, καθώς και τους συνεργάτες του «προδότες των Ιταλών».
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την DW oι δήμαρχοι του Παλέρμο, της Νάπολης, της Πάρμα και της Φλωρεντίας είναι σαφείς: θα συνεχίσουν να δίνουν ταυτότητες και περίθαλψη στους ξένους πολίτες που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο από το ιταλικό κράτος.
Έστω και αν ο νέος νόμος που εγκρίθηκε πρόσφατα, προβλέπει ότι δεν είναι πλέον δική τους αρμοδιότητα. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια νέα σύγκρουση στο πεδίο της μετανάστευσης. Ο δήμαρχος του Παλέρμο, Λεολούκα Ορλάντο, κατηγορεί την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε και τον Ματέο Σαλβίνι ότι ενέκριναν «απάνθρωπα μέτρα, τα οποία παραβιάζουν το Σύνταγμα της χώρας».
Η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και μέρος των ιταλικών συνδικάτων, έχουν την ίδια γνώμη. Θεωρούν δηλαδή ότι δεν μπορεί να απαγορεύει κανείς σε όποιον έχει ζητήσει άσυλο, να ζει νόμιμα στην κοινωνία.
Την ίδια ώρα ο δήμαρχος της Νάπολης, Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, δηλώνει έτοιμος να επιτρέψει στο πλοίο Sea Watch, το οποίο μεταφέρει πάνω από τριάντα μετανάστες να εισέλθει στο λιμάνι της πόλης του ώστε να μπορέσουν να αποβιβαστούν ενήλικες και παιδιά. Η κυβέρνηση Κόντε όμως κρατά τα λιμάνια κλειστά.
Ο Ματέο Σαλβίνι από τη μεριά του θέλησε αμέσως να τονίσει: «Δεν πρόκειται να στείλουμε τον στρατό στην Νάπολη και στο Παλέρμο, αλλά οι δήμαρχοι θα πρέπει να απολογηθούν ενώπιον της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης».
Παράλληλα κάλεσε τους «αντάρτες δημάρχους» να στείλουν πίσω τα χρήματα που θα λάβουν από την κυβέρνηση της Ρώμης, τα οποία θα χορηγηθούν βάσει του νόμου που αμφισβητούν.
Η Ένωση Ιταλικών Δήμων ζήτησε από τον γραμματέα της Λέγκα να ξεκινήσει άμεσα διάλογος και να πέσουν οι τόνοι, αλλά ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει υπογραφεί (όπως προβλέπει το Σύνταγμα) και από τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Επιχείρηση γοητείας»: Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζιουζέπε Κόντε στο μεταξύ μιλώντας στην Zeit ότι αποφάσισε να δώσει το δικαίωμα της ψήφου του καθώς δεν ήταν παρών στη Μέρκελ στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Ναι είναι αλήθεια. Σας το εξομολογούμαι. Μπορώ να εμπιστευτώ τη Μέρκελ».
Για ευρωεκλογές
Η Μαργκρέτ Βεστάγκερ έχει ήδη ρίξει… το γάντι στον Γκυ Φέρχοφστατ ενόψει των ευρωεκλογών για το εάν δηλαδή εκείνη ή αυτός θα διεκδικήσουν την ανώτατη θεσμική θέση της Ε.Ε, του προέδρου της Κομισιόν. (Οι Φιλελεύθεροι αυτή τη φορά ίσως έχουν το δικαίωμα να την διεκδικήσουν με δεδομένη την ενίσχυση των δυνάμεων τους εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).
Ο Φέρχοφστατ, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο (ALDE)προετομάζεται να κάνει αισθητή την παρουσία της ευρωομάδας ενόψει των ευρωεκλογών. Ήδη ζήτησε από την κυβέρνηση της Ρουμανίας, που περιλαμβάνει και ένα μέλος του ALDE «να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους σε σχέση με το κράτος δικαίου».
Σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε ότι «οι μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη, τον ποινικό κώδικα και το νόμο για τις μη -κυβερνητικές οργανώσεις θα πρέπει να αντανακλούν τις προβλέψεις της Επιτροπής της Βενετίας και να επαναξιολογηθούν από αυτό το όργανο πριν την εφαρμογή τους».
Ο Φέρχοφστατ εξέδωσε μια σαφή προειδοποίηση: ακολουθήστε τη γραμμή ή βγείτε εκτός της ομάδας. «Οι Φιλελεύθεροι της Ρουμανίας δεσμεύθηκαν να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση – αναμένουμε ότι θα το κάνουν χωρίς καθυστέρηση» έγραψε.
«Αν το κάνουμε τότε έχουν μια πλήρη θέση στην οικογένειά μας. Αν όχι, τότε δεν έχουν θέση». Να σημειωθεί ότι το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές έχουν διαφορετική προσέγγιση για τα δικούς τους μη – φιλελεύθερους εντός των «οικογενειών» τους από Ουγγαρία και Ρουμανία.
Για Brexit
«Επιχείρηση γοητείας» σχολιάζει το Politico την έσχατη προσπάθεια της Τερέζα Μέι να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να της παραχωρήσουν κάποιες «διευκρινίσεις» προκειμένου να «πουλήσει» καλύτερα τη συμφωνία για το Brexit στους ευρωσκεπτικιστές βουλευτές, που θα επιστρέψουν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ενόψει της ψηφοφορίας για τη συμφωνία στις 14 Ιανουαρίου.
Ήδη έχει συνομιλήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ καθώς και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ πρόκειται να μιλήσει και με τον Ολλανδό ομόλογό της, Μαρκ Ρούτε αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Όλα αφορούν την προσπάθειά της να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις ότι το σχέδιο για την «δικλείδα ασφαλείας» το λεγόμενο backstop στα ιρλανδικά σύνορα θα είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας.
«Σχέδιο Α»: Σύμφωνα με τον Guardian, οι υπουργοί της Μέι έχουν ζητήσει από εκείνη να κάνει κάτι – ο,τιδήποτε – ώστε να πετύχει τη στήριξη του βορειοϊρλανδικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος, DUP. Ελπίζουν ότι αν πείσει το κόμμα αυτό, οι μετριοπαθείς υπέρμαχοι του Brexit στο κόμμα της θα ακολουθήσουν ως ένα άλλο «domino effect» όπως έγραψαν χθες και οι FT.
«Σχέδιο Β'»: Η ιστοσελίδα Buzzfeed με πηγή εντός της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρει πως αν όλα τα άλλα αποτύχουν, «αν χρειασεί να ψηφίσουμε και 30 φορές, θα το κάνουμε».
Το πρόβλημα: Η Ε.Ε είναι ξεκάθαρη από την αρχή πως δηλαδή το λεγόμενο backstop θα εχει περιορισμένη ισχύ έως ότου επιτευχθεί μια συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου. Το να θέτει κανείς μια υποθετική μελλοντική ημερομηνία που θα είναι δεσμευτική…ως αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης και διαδικασίας κύρωσης της συμφωνίας… προκαλεί πονοκέφαλο. Το ερώτημα είναι αν κάποιος από την Ε.Ε προτίθεται να διευκολύνει την Μέι.
Την ίδια στιγμή, «η Ιρλανδία προτίθεται να ζητήσει έκτακτη βοήθεια από την Ε.Ε σε περίπτωση που δεν υπάρξει τελικά συμφωνία για το Brexit» αναφέρει η DW.
Η ιρλανδική κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί να ζητήσει από την Ε.Ε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως οικονομική βοήθεια, αν η Βρετανία τελικά βγει από την Ε.Ε με άτακτο τρόπο. Αυτό ανέφερε ο υπουργός Γεωργίας της Ιρλανδίας, Μάικλ Κριντ όταν ρωτηθηκε για το τι θα συμβεί αν τελικά πραγματοποιηθεί αυτό το σενάριο.
Η Ιρλανδική οικονομία βασίζεται κυρίως στην αλιεία και την γεωργία και είναι ίσως το μόνο μέλος της Ε.Ε που θα μπορούσε πρώτο να εκτεθεί στους οικονομικούς κινδύνους, που ενέχει το σενάριο της μη – συμφωνίας.
«Νομίζω ότι κανείς δεν θέλει να το συζητήσει αυτή τη στιγμή καθώς υπάρχει ακόμα ελπίδα και προσδοκία ότι η κοινή λογική θα κυριαρχήσει» δήλωσε στον ιρλανδικό Independent, χθες.
Ωστόσο, ο Κριντ δήλωσε ότι αναγνωρίζει πως πλέον το σενάριο αυτό έχει αρχίσει να μειώνεται ως πιθανότητα τις τελευταίες εβδομάδες. «Νομίζω όμως ότι θα λάβουμε βοήθεια (σε αντίθετη περίπτωση). Όλα θα εξαρτηθούν φυσικά απο το μέγεθος της βοήθειας» προσέθεσε.
Στη Γερμανία
Χάκερς δημοσίευσαν τα προσωπικά στοιχεία περισσότερων από 100 Γερμανών πολιτικών, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Εσωτερικά έγγραφα, προσωπικές πληροφορίες που ανήκουν σε πολιτικούς από όλα τα κόμματα του γερμανικού κοινοβουλίου, εκτός από το ακροδεξιό AfD.
Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν σταδιακά στο διαδίκτυο εδώ και λίγες εβδομάδες, ανέφερε σήμερα το πρωί το δημόσιο δίκτυο RBB. Η «διαρροή» όμως έγινε αντιληπτή μόλις χθες το απόγευμα, προσέθεσε στο ρεπορτάζ του.
Τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει αφορούν μια λίστα μελών του κόμματος, προσωπικές συνομιλίες με μέλη των οικογενειών τους, πληροφορίες για τις πιστωτικές κάρτες και των ταυτοτήτων τους, σύμφωνα με το RBB. Κάποιες από τις πληροφορίες είναι πολλών ετών.
Οι επικεφαλής των κομμάτων που έχουν επηρεαστεί από τη διαρροή ήδη αξιολογούν την κατάσταση, σύμφωνα με το RBB.
Στη Γαλλία
Ο Σιλβέν Φορ, υπεύθυνος της γαλλικής προεδρίας για τις σχέσεις με τα μέσα ενημέρωσης και συντάκτης μερικών από τις πιο εντυπωσιακές ομιλίες του Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους.
Οπως παραδέχονται ανωνύμως σύμβουλοι του γάλλου προέδρου, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, η υπερδραστηριότητα του Μακρόν, τα συχνά ταξίδια του στο εξωτερικό και τα σκάνδαλα που έχουν αποκαλυφθεί τον τελευταίο καιρό έχουν αρχίσει να κουράζουν ακόμη και τους πιο στενούς του συνεργάτες.
«Υστερα από δυόμισι χρόνια ακούραστης παρουσίας μου στο πλευρό του υποψηφίου και στη συνέχεια προέδρου μας», είπε ο Φορ, «επιθυμώ να εργαστώ σε επαγγελματικά και προσωπικά σχέδια και πάνω απ’ όλα να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου».
Αλεξάνδρα Βουδούρη