Με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος, 110 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, ο ποιητικός μονόλογος «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού», σε σκηνοθεσία κι ερμηνεία της Νάνας Παπαδάκη, παρουσιάζεται από τις 12 Ιανουαρίου στο Θέατρο Αργώ.
Έλληνες ποιητές και ποιήτριες εστιάζουν σε πτυχές του έργου του σπουδαίου μας ποιητή και παρουσιάζουν στο κοινό προσεγγίσεις της ποίησής του. Επίσημη προσκεκλημένη του «Αφιερώματος στο έργο του Γιάννη Ρίτσου» είναι η λογοτέχνις και κόρη του ποιητή, Έρη Ρίτσου.
Ο Τίτος Πατρίκιος για τον Γιάννη Ρίτσο
Οι συζητήσεις του αφιερώματος ξεκινούν την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου και μεταξύ των ομιλητών είναι και ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας ποιητής, Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 για τον Γιάννη Ρίτσο τόνισε:
«Διαβάζοντας ξανά τα γράμματα, που μου έχει στείλει, τον βλέπω όχι σαν έναν άνθρωπο που αν ζούσε σήμερα θα είναι 110 ετών, αλλά σαν έναν άνθρωπο 40 χρόνων, ένα άνθρωπο ολοζώντανο και μέσα στη ζωή μας και όχι μια ανάμνηση μακρινή που την ξαναφέρνουμε τώρα στην επιφάνεια.
Ο Ρίτσος δεν ήταν μόνο μεγάλος ποιητής, ήταν και ένας μεγάλος άνθρωπος, που δεν κράταγε για τον εαυτό του τον εσωτερικό πλούτο, αλλά τον μοιραζόταν με τους άλλους. Θεωρώ ότι όλα τα ποιήματα της 4ης Διάστασης είναι μια αποκορύφωση της ποίησης και μόνο αυτά θα μπορούσανε να μας κάνουν να λέμε ότι ο Ρίτσος είναι μεγάλος ποιητής.
Όμως την Κυριακή θα μιλήσω και για άλλα ποιήματα που κινδυνεύουν να ξεχαστούν μέσα στην τεράστια έκταση του έργου του, όπως το «Εμβατήριο του Ωκεανού» ένα ποίημα γραμμένο στις παραμονές του πολέμου, αλλά που προοιωνίζεται τα όσα καταστροφικά πρόκειται να έρθουν, λες και είχε δει προς τα που πηγαίνει η ιστορία.
Χαίρομαι πολύ, που λέω λίγα πράγματα για έναν άνθρωπο που έπαιξε μεγάλο ρόλο στη ζωή μου και για τον οποίο εκτός από εκτίμηση, θαυμασμό, αγάπη διατηρώ και μεγάλη ευγνωμοσύνη».
Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά το 1909. Το έργο του καλύπτει την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα. Ποίηση, πεζογραφία, μεταφράσεις, θεατρικά έργα, μυθιστορήματα, χρονογραφήματα, ανθολογίες, μελέτες, εικαστικό έργο, αλλά και θεατρική εμπειρία στα προπολεμικά και κατοχικά χρόνια, συνθέτουν μια ανεξάντλητη καλλιτεχνική υπόσταση με πολύπτυχο έργο.
Το «Αφιέρωμα στο έργο του Γιάννη Ρίτσου» αποτίει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο ποιητή και συνδυάζει την προσωπική ματιά των προσκεκλημένων ποιητών και ποιητριών με τον σπάνια παιγμένο αριστουργηματικό μονόλογο «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» από την «Τέταρτη Διάσταση», σύνθεση υψηλής σύλληψης και κορυφαίο έργο του.
Ο ποιητικός μονόλογος
Το «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» αναφέρεται στον κύκλο των Ατρειδών και συγκεκριμένα στη μυθική Ηλέκτρα. Η δύναμη της γραφής του Ρίτσου εκτινάσσει τον μύθο σ’ έναν χώρο σύζευξης πραγματικότητας και ονείρου, στοχασμού, αναζητήσεων και υπαρξιακής αγωνίας, καθώς ο μύθος συναντά τη σύγχρονη ιστορία. Υπόθεση του έργου και λίγα λόγια για την παράσταση: το περασμένο μεγαλείο και η δόξα του οίκου των Ατρειδών μέσα απ’ τα μάτια της κόρης Ηλέκτρας, η οποία εξομολογείται στην παλιά τροφό της ενδόμυχες σκέψεις για όσα προηγήθηκαν και σημάδεψαν την προσωπικότητα, τις επιλογές της, καθώς και την ιστορία μιας χώρας. Η βαθιά γνώση που προκύπτει από τη συναναστροφή με τη φθορά και την απογύμνωση σε μια παράσταση, η οποία επικεντρώνεται στον λόγο και, με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και λιτή σκηνική όψη, φωτίζει τη σημασία του στις μέρες μας.
Αναλυτικά οι συζητήσεις που πλαισιώνουν την παράσταση «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού»
13/1: Τίτος Πατρίκιος – Κώστας Γ. Παπαγεωργίου – Γιάννης Αντιόχου
20/1: Αλέξιος Μάινας – Λένα Καλλέργη – Μαρία Κουλούρη
27/1: Γιώργος Χρονάς – Σταύρος Σταυρόπουλος – Κατερίνα Χανδρινού
3/2: Μανόλης Πολέντας – Σταμάτης Πολενάκης – Επίσημη προσκεκλημένη: Έρη Ρίτσου
Κάθε Σάββατο στις 21.00: «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου
Και κάθε Κυριακή: «Κάτω απ΄ τον ίσκιο του βουνού» του Γιάννη Ρίτσου στις 19.50 και στις 21.00 ακολουθούν οι ομιλίες Ελλήνων ποιητών και ποιητριών.
Βίκυ Παπαστεφάνου