«Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν επιβεβαιώνω τη σύνδεσή της με άλλα, εντελώς ξένα θεματικά, πολιτικά ζητήματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ενόψει της επίσημης επίσκεψης στη χώρας μας της Γερμανίδας Καγκελάριου Α. Μερκελ.
Η Συμφωνία των Πρεσπών, που βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης πρώτα από το Κοινοβούλιο της π. Γ.Δ. Μακεδονίας και αμέσως μετά από το Ελληνικό, δεν αποτελεί μια τεχνοκρατική συμφωνία μεταξύ δυο γειτονικών κρατών, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Είναι μία σημαντική διακρατική συμφωνία, με αμφίδρομη πολιτική επιρροή στις κυοφορούμενες εξελίξεις στα κεντροδυτικά Βαλκάνια. Η Συμφωνία των Πρεσπών και οι αλλαγές που εκ των πραγμάτων επιφέρει, ξεπερνούν τα όρια των δυο εμπλεκομένων κρατών (Ελλάδα και FYROM ή «Βόρεια Μακεδονία») και διαχέονται με δυναμικό τρόπο στα ασταθή και εκρηκτικά Βαλκάνια.
Η ένταξη της FYROM ή «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, το συντομότερο και αργότερα στην Ε.Ε., αποτελεί Στρατηγική προτεραιότητα για ΗΠΑ και Γερμανία , για λόγους γεωπολιτικούς (περιορισμός της πολιτικής επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια ) και γεωοικονομίας και ενέργειας (έλεγχος των αγωγών μεταφοράς ενέργειας στην Ευρώπη). Διαφωνούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η Σερβία και η Ρωσία. Μάλιστα η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα αντιδράσει έντονα, στην προοπτική ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, διότι, όπως υποστηρίζει, απειλούνται ζωτικά συμφέροντα της Ρωσίας.
Στα Βαλκάνια είναι σε εξέλιξη σοβαρές διεργασίες, όπως οι συνομιλίες για το Κόσσοβο, που πιθανόν να προκαλέσουν ένα ντόμινο αλλαγών ακόμη και στον γεωγραφικό χάρτη.
Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, έχουν αφυπνιστεί εθνικισμοί, αλυτρωτισμοί και μεγαλοϊδεατισμοί , λαών, φυλών και μειονοτήτων της Βαλκανικής, που δυνητικά, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το συσσωρευμένο εκρηκτικό μείγμα μισαλλοδοξίας.
Συνεπώς, ένα ακόμη κρίσιμο ερώτημα, που παραμένει έωλο και θα πρέπει όμως να απαντηθεί, είναι, αν η συμφωνία των Πρεσπών συμβάλει ή όχι, στην αποκατάσταση της σταθερότητας και στην εδραίωση της Ειρήνης στα κεντροδυτικά βαλκάνια. Αν υποδαυλίζει ή όχι εθνικιστικά και αλυτρωτικά οράματα και μεγαλοϊδεατισμούς, που στοχεύουν στην αλλαγή των εθνικών συνόρων των κρατών της Βαλκανικής. Στη παρούσα συγκυρία, η Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται να αποτελέσει ένα βήμα προς την σταθερότητα και τη Ειρήνη, για αυτό αντιδρά έντονα η εθνικιστική ακροδεξιά, που «τρέφεται» από σοβινιστικά, μισαλλόδοξα και άλλα ιδεοληπτικά οράματα. Ας μην υποτιμούμε το γεγονός ότι επιβάλαμε σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος την π.Γ.Δ. Μακεδονίας το «erga omnes», δηλαδή καταφέραμε να επιβάλουμε σε μια άλλη χώρα να αλλάξει την ονομασία της. Ασφαλώς, η συμφωνία των Πρεσπών είναι ένας συμβιβασμός με θετικά και αρνητικά στοιχεία. Σε περίπτωση που καταψηφιστεί από την Ελληνική Βουλή, τότε, η γειτονική χώρα θα αποκαλείται διεθνώς όχι FYROM, αλλά μόνο με το νυν συνταγματικό της όνομα δηλαδή, «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Σε κάθε περίπτωση η συνέχεια, δηλαδή τα παραγόμενα γεωπολιτικά και διπλωματικο-στρατιωτικά αποτελέσματα από την Συμφωνία των Πρεσπών, αναμένεται ότι θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Χρήστος Καπούτσης