«Στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 70.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Το 2018 εισήλθαν στην επικράτεια της χώρας 47.929 άνθρωποι εκ των οποίων 32.115 εισήλθαν από τα νησιά και 15.814 από τον Έβρο», δήλωσε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, για τον απολογισμό του 2018, αλλά και στους στόχους του υπουργείου για το 2019.
Oπως είπε οι προσφυγικές ροές στον Έβρο αυξήθηκαν κατά 284% και από τα νησιά κατά 10% σε σχέση με πέρυσι.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής σημείωσε πως απο τη χώρα μας με βάση τα στοιχεία έφυγαν 6.558. Από αυτούς, 322 με βάση την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και 5.232 άνθρωποι πήγαν στην Ευρώπη με βάση τις οικογενειακές επανενώσεις μέχρι το Νοέμβριο 2018.
Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα από τα νησιά, είτε γιατί πήραν άσυλο, αλλά κυρίως γιατί κρίθηκαν ευάλωτοι 29.090 άνθρωποι.
Στα νησιά
Συγκεκριμένα μετακινήθηκαν: από τη Λέσβο 14.887, από τη Σάμο 5.611, από τη Χίο5.031, από την Κω 1.724, από τη Λέρο 1.330 και από άλλα νησιά 507.
Σημείωσε ότι στα νησιά παραμένουν 14.615 άνθρωποι, 11.683 εκ των οποίων διαμένουν σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ), ενώ εξέφρασε την ελπίδα μέσα στον μήνα αυτοί να μειωθούν σε 11.000, καθώς –όπως είπε- η προσπάθεια αποφόρτισης των νησιών συνεχίζεται. Για τη Μόρια συγκεκριμένα ανέφερε ότι στις αρχες Σεπτεμβρίου διάμεναν 9.000 άνθρωποι, ότι αυτή τη στιγμή είναι 5.000 άνθρωποι και ότι στόχος του υπουργείου είναι ο αριθμος να πέσει στις 4.000 ως το τέλος του μήνα.
Όπως είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2018 στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης ήταν 18.107 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε πως στοχο του υπουργείου αποτελεί αρχικά η αύξηση της δυναμικότητας του προγράμματος ΕΣΤΙΑ κατά 5.000 θέσεις καθώς και η δημιουργία νέου οικιστικου προγράμματος με την ίδια δυναμική.
«Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πάρει άσυλο, αλλά διαμένουν είτε στο πρόγραμμα «ΕΣΤΙΑ», είτε σε κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα, σαν να μην το έχουν πάρει. Περνάει ο χρόνος και έχουμε κάνει ένα ενταξιακό πρόγραμμα , ώστε να παραμένουν για ένα εξάμηνο και θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους Έλληνες πολίτες», εξήγησε. Προανήγγειλε μάλιστα πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει η παρουσίαση της «Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη».
Σε άλλο σημείο ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργία άλλων δυο κέντρων φιλοξενίας. «Οι διαγωνισμοί γι’ αυτά τα κεντρα έχουν προχωρήσει, είναι στο Βαγιοχώρι στον δήμο Βόλβης και στο Κυψελοχώρι στον δήμο Τεμπών», είπε χαρακτηριστικά.
Γνωστοποίησε ότι 12.500 παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο σε όλες τις τάξεις και στις ενταξιακές τάξεις και πως έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά τους νέους γιατρούς που θα πάνε στα Κέντρα Υποδοχής καιΤαυτοποίησης, τουλάχιστον δύο σε κάθε κέντρο .
«Τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι γιατροί, όπως θαέχουν τοποθετηθεί και σε διάφορα κέντρα της ενδοχώρας», σημείωσε.
Διαδικασία εξέτασης ασύλου
Όσαν αφορά τη διαδικασία εξέτασης ασύλου σημείωσε ότι «ήμασταν στις 124 μέρες από την ημέρα κατάθεσης της προσφυγής μέχρι την έκδοση απόφασης, για τα νησιά και το έχουμε κατεβάσει στις θα τα πάμε ακόμη καλύτερα».
Ανακατανομή βάρους
Ο κ. Βίτσας επανέλαβε ότι η ανάγκη της χώρας είναι να υπάρχει μια ανακατανομή του βάρους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η Ελλάδα μπορεί να εξετάζει περίπου 20.000 αιτήσεις τον χρόνο. Εμείς εξετάζουμε γύρω στις 50.000 το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου Δουβλίνου.
Σημείωσε ότι αφού δεν προχωράει αυτό με ευθύνη κάποιων χωρών, η ελληνική πλευρά πρότεινε «έναν μεταβατικό, προσωρινό μηχανισμό, από αυτές τις χώρες οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο» .
Ο κ. Βίτσας δήλωσε επίσης πως έχει δημιουργηθεί ένας συντονισμός- όπως είπε- μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όχι μόνο στη βάση των συζητήσεων μεταξύ υπουργών, αλλά στη συνεργασία μέσω και των ειδικών Υπηρεσιών.
Το Νοέμβριο ήρθε στην Ελλάδα ο Αρχηγός της Ακτοφυλακής της Τουρκίας και έκανε συζητήσεις με τον Έλληνα Αρχηγό του Λιμενικού, αλλά έχουμε δημιουργήσει και γραμμές επικοινωνίας σε τοπικό επίπεδο, δηλαδή η Σάμος με απέναντι, η Λέσβος με απέναντι, οι αντίστοιχοι δηλαδή υπεύθυνοι σε σχέση με το Λιμενικό
Αυτό μας βοήθησε τους τελευταίους δυο – τρεις μήνες να πέσουν αρκετά οιροές, να πέσουν σημαντικά. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το Υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας σε επίπεδο αστυνομικών δυνάμεων στα χερσαία σύνορα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Βίτσας μίλησε για δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος στο οποίο αναφεροταν πως «ο Βίτσας γράφει και τους νεκρούς εκεί που ξέρουμε».
«Νομίζω ότι αυτό δεν είναι δημοσιογραφία Νομίζω ότι αυτό δεν τιμά ούτεκατ’ ελάχιστον το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Θέλεις να χτυπήσεις ένανάνθρωπο; Χτύπησέ τον με πραγματικούς όρους. Δε χρειάζεται να συνδέεις το πολύ δυσάρεστο γεγονός ότι ένας άνθρωπος πέθανε στη Μόρια από ισχαιμικό επεισόδιο και περιμένουμε την τοξικολογική εξέταση. Ο άνθρωπος βρισκόταν στο «isobox», οι συνθήκες ήταν καλές, ήταν θερμαινόμενο, τον μετέφεραν οι συγκάτοικοί του στο νοσηλευτικό προσωπικότης Μόριας, από εκεί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αλλά ένας θάνατος είναι ένας θάνατος, έχει να κάνει δηλαδή με τη λύπη που στον καθέναν προξενείται», ειπε χαρακτηριστικά.
Υβόννη Κλάπα