Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών.
Επίσης η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Διάγγελμα Ζάεφ το Σάββατο στις 13:00
Το διάγγελμα του κ. Ζάεφ προς τον λαό της ΠΓΔΜ σύμφωνα με πηγές – έχειπρογραμματιστεί για το Σάββατο στις 13:00. Στ μεταξύ ο Ζόραν Ζάεφ με ανάρτησή του twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με ανάρτησή του στο twitter συνεχάρη τους πολίτες και τους βουλευτές για την υπευθυνότητα που έδειξαν για τις συνταγματικές αλλαγές με τις οποίες «ανοίγουμε από κοινού τις πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ»
Επίσης ο Ζόραν Ζάεφ με άλλο tweet ευχαρίστησε τον γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε με την οποία «συνεχάρη όλους τους πολίτες της χώρας για την ιστορική επιτυχία και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται».
Νίκος Κοτζιάς: Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας
Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ είχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της γείτονος χώρας στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, όπως ο ίδιος γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter.
Ο επικεφαλής της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ στην ανάρτησή του αναφέρεται τόσο στις δυσκολίες όσο και στις ελπίδες που είχε ο δρόμος για το «όνειρο» του κοινού μέλλοντος των δύο λαών και «καλωσορίζει» τη Βόρεια Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή».
«Μίλησα με Ζόραν και Νικόλα. Θυμηθήκαμε τις δυσκολίες, την κούραση, τις εντάσεις, την εμπιστοσύνη και τις ελπίδες που περάσαμε δουλεύοντας τη Συμφωνία. Ονειρευτήκαμε το κοινό μέλλον των 2 λαών. Βόρεια Μακεδονία καλώς ήρθες στη ζωή μας. Η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή» σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.
Συγχαρητήρια του Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν
Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, συνεχάρη μέσω του Twitter τους πολιτικούς παράγοντες και τους πολίτες της «ελπίζουμε σύντομα Βόρειας Μακεδονίας», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, για έγκριση των συνταγματικών τροπολογικών και του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος από τη βουλή της ΠΓΔΜ.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η ιστορική απόφαση θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική για τη συμφιλίωση σε όλη την περιοχή των δυτικών Βαλκανίων», πρόσθεσε.
Το VMRO-DPMNE ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές
Με τις αλλαγές αυτές συμφωνούν και οι 8 που προέρχονται από το αντιπολιτευόμενο VMRO, που είχαν απειλήσει να μην ψηφίσουν υπέρ των τροπολογιών, αν τα αιτήματα του BESA γίνονταν αποδεκτά από την κυβέρνηση Ζάεφ.
Σε κοινή ανακοίνωση με την κυβέρνηση και των 8 που έχουν συγκροτήσει δική τους κοινοβουλευτική ομάδα επισημαίνεται: «καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για τις τροπολογίες και τον συνταγματικό νόμο, που απαιτούν τουλάχιστον τα 2/3 της πλειοψηφίας στη Βουλή. Επιβεβαιώνουμε για ακόμα μια φορά ότι η υπηκοότητα είναι «Μακεδόνες/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέκρινε την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι΄ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.
Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.
O Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.
Νικολά Ντιμιτρόφ: «Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά»
«Πήραμε την μοίρα μας στα χέρια μας. Γράφουμε Ιστορία ανοίγοντας το δικό μας μέλλον. Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Δείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά επίσης με τους όρους των ευρωπαϊκών αξιών. Είμαι περήφανος που είμαι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε με tweet του ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, λίγες ώρες μετά την ψήφιση από την Βουλή της βαλκανικής χώρας για την αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μαζί με άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους που χαιρέτισαν την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών στη Βουλή της ΠΔΓΜ για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η απομάκρυνση «ενός σημαντικού εμποδίου για την περαιτέρω ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της χώρας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς» ανοίγει το δρόμο για την ΕΕ να ξεκινήσει τον Ιούνιο τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την βαλκανική χώρα.
Ικανοποίηση από το βρετανικό ΥΠΕΞ
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ιδιαίτερή του ικανοποίηση για τη ψήφιση στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της αναθεώρησης του Συντάγματος για την αλλαγή ονόματος της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Το Φόρεϊν Οφις στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση μιας μακροχρόνιας διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, που ανοίγει το δρόμο για την «Μακεδονία να προχωρήσει προς την συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».
«Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή για την Μακεδονία» υπογραμμίζεται.
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις
Μετά από διήμερες εντατικές, παρασκηνιακές διαβουλεύσεις η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ εξασφαλίζει τελικά την πλειοψηφία των δύο τρίτων στη Βουλή, προκειμένου να εγκριθούν οι συνταγματικές τροπολογίες, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Νωρίτερα εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος SDSM, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ είχε αναφέρει πως οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος BESA συμφώνησαν να ψηφίσουν υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών.
Τα αιτήματα του BESA για τα οποία επέμενε εδώ και δυο μέρες θα προστεθούν στον εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, όπου θα προστεθεί μια ακόμα παράγραφος και επί της ουσίας αφορούν τα ταξιδιωτικά και επίσημα έγγραφα.
Για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας η γλώσσα των οποίων είναι η «μακεδονική» η υπηκοότητα θα αναγράφεται στη γλώσσα τους και στην κυριλλική γραφή ως «Μακεδόνας/ πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ για όσους δεν έχουν επίσημη γλώσσα τη «μακεδονική», λ.χ. τους Αλβανόφωνους, θα αναγράφεται στη δική τους γλώσσα η ίδια ένδειξη. Με αυτόν τον τρόπο ξεπεράστηκε ο σκόπελος της διατύπωσης που ήθελαν οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου BESA.
Κοινή ανακοίνωση
Σε κοινή ανακοίνωση των δύο κομμάτων του SDSM και ΒESA που εκδόθηκε πριν από λίγο αναφέρεται: «επιβεβαιώνουμε ότι η υπηκοότητα είναι «Μακεδόνας/ πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στην τροπολογία του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος θα επιβεβαιώνεται ότι για τους Αλβανούς πολίτες θα αναγράφεται στην αλβανική γλώσσα και θα έχει εφαρμογή σε όλους τους παρεμφερείς νόμους. Εγκρίθηκε επίσης η τροπολογία που αφορά τη φροντίδα της Πολιτείας έναντι των ομογενών (διασπορά).
Αυτή η αλλαγή θα ισχύει και για τις ταυτότητες των πολιτών και για την αναγραφή της εθνικότητας τους. Όλες οι άλλες προβλέψεις θα αφαιρεθούν από τις τροπολογίες γιατί δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν τώρα, αλλά αυτό θα συμβεί στο μέλλον ώστε να εξαλειφθούν όλα τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και με σκοπό να πετύχουμε κοινές ευρωπαϊκές αξίες».
Αλεξάνδρα Βουδούρη