Η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο των σχολίων του γερμανικού Τύπου. To πολιτικό διαζύγιο αποδίδεται στα διαφορετικά συμφέροντα των πολιτικά ανόμοιων εταίρων.
SZ: «Το τίμημα της συμφιλίωσης»
Η Süddeutsche Zeitung επιγράφει το σχόλιό της «Το τίμημα της συμφιλίωσης» και σημειώνει: «Ο πέρα από κάθε λογική γάμος ανάμεσα στον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και το εθνολαϊκιστικό κόμμα ΑΝΕΛ τελείωσε μετά από τέσσερα χρόνια. Ο Πάνος Καμμένος κατέθεσε αίτηση διαζυγίου την Κυριακή. Με τον τρόπο αυτό ο Τσίπρας θα μπορούσε να πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για το θάρρος του να τερματίσει τη διαμάχη για το όνομα με την FYROM. Θέλει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του. Παρασκηνιακά έχει εξασφαλίσει και για τα δυο μια ισχνή πλειοψηφία. Σε διαφορετική περίπτωση ο Τσίπρας προειδοποιεί πως η χώρα θα γίνει περίγελως διεθνώς. Και εδώ έχει δίκιο. Εάν αποτύχει η συμφωνία, θα αποτύχει ένα έργο συμφιλίωσης και αυτό θα ήταν ένα τεράστιο λάθος».
Για το ίδιο θέμα η ΤΑΖ του Βερολίνου σχολιάζει : «Η περίεργη συμμαχία ανάμεσα στον Τσίπρα και τον Καμμένο θεωρήθηκε συχνά οπορτουνιστική. Θα καταφέρει άραγε ο Έλληνας πρωθυπουργός με αφορμή την κυβερνητική κρίση να βρει νέους συμμάχους ανάμεσα στους ‘σοσιαλδημοκράτες’ βουλευτές και να «περάσει» από τη Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών; Εάν πράγματι συνέβαινε αυτό, θα ήταν το καλύτερο για όλες τις ενεχόμενες πλευρές».
H Handelsblatt παρατηρεί: «Ο Τσίπρας θα μπορούσε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης αλλά παραμένει ανοιχτό για πόσο καιρό θα άντεχε να παραμείνει αρχηγός μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Δήλωσε βέβαια ότι θα αναζητά κατά περίπτωση ad hoc πλειοψηφίες στη βουλή. Αυτό θα σήμαινε όμως για την Ελλάδα πολύμηνη στασιμότητα. Για το λόγο αυτό πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές και ως πιθανότερη ημερομηνία προβλέπουν την 26η Μαϊου».
Η Märkische Oderzeitung της Φρανκφούρτης εξηγεί τους λόγους του πολιτικού διαζυγίου: «Ο πραγματικός λόγος είναι ότι οι δυο πολιτικοί εταίροι έχουν πλέον διαφορετικά συμφέροντα. Ο Πάνος Καμμένος φοβάται πως δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει το απαιτούμενο όριο του 3% για να μπει στη Βουλή. Με την αποχώρησή του από την κυβέρνηση ελπίζει να ενισχύσει το δεξιό-εθνικό του προφίλ και το κόμμα του. Η ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών θα είναι μια πρώτη γενική πρόβα για νέες συμμαχίες στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να μείνει όσο το δυνατόν παραπάνω στην εξουσία. Θα έκανε καλά όμως να σκεφθεί τη χώρα του και να προκηρύξει εκλογές όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Η Bild επικαλούμενη στενό συνεργάτη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα γράφει «τώρα θα φανεί εάν θα είναι ένα βρώμικο ή ένα αθόρυβο διαζύγιο». Η εφημερίδα εκφράζει ακόμη φόβους ότι η κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Επ’ αυτού μάλιστα επικαλείται δηλώσεις του αντιπροέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ο οποίος υποστηρίζει ότι «σε χρονιές που προβλέπεται να διεξαχθούν εκλογές, τέτοιου είδους χωρισμοί δεν είναι σπάνιοι. Στην Αθήνα όμως η κατάσταση είναι εκρηκτική και δεν θα πρέπει να γίνουν παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα λιτότητας».
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle